Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam,

Jest to konkretne forum z ktorego dowiedzialam odp na pare nurtujacych mnie pytan. Mam jeszcze pare.

Moja sytuacja to:

Jestem aktualnie na wizie J1 jako au pair w sierpniu ukoncze program przebywajac 1,5 roku na terenie U.S.

Nastepnie chcialabym starac sie o wize studencka jako ESL. Gdybym zrobila to na terenie Stanow zmieniliby mi tylko status za czym idzie brak mozliwosci swobodnego podrozowania poza granice USA. Jesli wrocilabym do Polski sluchy chodza o nizszym stopniu wydania wizy. Cala ta sytuacja wizowa ma w sobie absurdy/luki ktorych nie pojmuje... Znam koszty rocznego studiowania, kazda szkola wylicza to bezplatnie, mam rowniez sponsora, nie rozchodzi sie o pieniadze - nie zlecialy z nieba, rozsadek odlozyl pare $. Po ukonczeniu programu chcialabym wrocic do Polski i tam starac sie o wize ze wzgledu na mozliwosci pozniejszego przekraczania granicy. Zalezy mi na czasie. Planuje moj pobyt w polsce na 2-3 tygodnie.

Wiec w jakim terminie jestem w stanie zalatwic wize F1 w polsce? ponad to, Moje pytania to:

1. Czy wedle prawa moge zaczac aplikacje do wizy f1 na wizje J1? Slyszalam, ze wiaze sie to z automatycznym anulowaniu wizy J1

2. Jesli nie, to czy moge zglosic sie do uczelni przygotowac dokumenty i z nimi poleciec do Polski umowic sie do konsulu juz z dokumentami takimi jak I-20? To zapewne skrocilo by czas oczekiwania na wize.

Jakas widze mam, ale ta "jakas" nie wystarcza, chcialabym zaczac nauke w stanach jak napisalam wyzej nauke jezyka. Zalezy mi rowniez na czasie ze wzgledu na rozpoczynajacy sie semestr w pazdzierniku od ktorego chcialabym zaczac. Wczesniej trzeba sie rowniez uzadzic i zaklimatyzowac pare dni. Chce to zrobic jak nalezy. Wiec prosze o konkretne odpowiedzi.

Z gory dziekuje!

Bede rowniez na biezaco opisywac moje postepy.

Napisano

Musisz zdefiniować co rozumiesz przez staranie się wizę. Rozmawiać ze szkołą nikt Ci nie zabroni. Do ambasady potrzebujesz I-20 i sevis. Czas załatwiania wizy jest standardowy. Rozmowa i potem paszport do odbioru po kilku dniach.

Pierwszego pytania nie rozumiem. Starasz się o wizę w Polsce nie w USA.

Napisano

Tak, poniewaz daje mi to mozliwosc zobaczenia sie z rodzina jak i mozliwosc swobodnego podrozowania pozniej. Chcialabym starac sie o wize w

Polsce.

Rozmawiać ze szkołą nikt Ci nie zabroni.

pytanie 1. ( fakt dosc niejasne) Czy podczas, gdy jestem na wizie J1 moge w szkole ubiegac sie o dokumenty I-20 i sevis? Czy musze czekac do zakonczenia mojego programu. Czy to juz podlaga pod staranie sie o wize czy rozmowy. NA rozmowe to nie wyglada. Nie chce stracic mojej wizy J1 tylko dlatego ze jestem niecierpliwa wzgledem studenckiej o ktora mam zamiar sie ubiegac.

Bo skoro jestem teraz z stanach i mam taka mozliwosc moglabym pojsc do przyszlej uczelni zalatwic najpotrzebniejsze dok. Poleciec do polski i w ambasadzie starac sie o F1. Czy to ma sens?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...