dcone Posted February 9, 2014 Report Posted February 9, 2014 witam, Jest to konkretne forum z ktorego dowiedzialam odp na pare nurtujacych mnie pytan. Mam jeszcze pare. Moja sytuacja to: Jestem aktualnie na wizie J1 jako au pair w sierpniu ukoncze program przebywajac 1,5 roku na terenie U.S. Nastepnie chcialabym starac sie o wize studencka jako ESL. Gdybym zrobila to na terenie Stanow zmieniliby mi tylko status za czym idzie brak mozliwosci swobodnego podrozowania poza granice USA. Jesli wrocilabym do Polski sluchy chodza o nizszym stopniu wydania wizy. Cala ta sytuacja wizowa ma w sobie absurdy/luki ktorych nie pojmuje... Znam koszty rocznego studiowania, kazda szkola wylicza to bezplatnie, mam rowniez sponsora, nie rozchodzi sie o pieniadze - nie zlecialy z nieba, rozsadek odlozyl pare $. Po ukonczeniu programu chcialabym wrocic do Polski i tam starac sie o wize ze wzgledu na mozliwosci pozniejszego przekraczania granicy. Zalezy mi na czasie. Planuje moj pobyt w polsce na 2-3 tygodnie. Wiec w jakim terminie jestem w stanie zalatwic wize F1 w polsce? ponad to, Moje pytania to: 1. Czy wedle prawa moge zaczac aplikacje do wizy f1 na wizje J1? Slyszalam, ze wiaze sie to z automatycznym anulowaniu wizy J1 2. Jesli nie, to czy moge zglosic sie do uczelni przygotowac dokumenty i z nimi poleciec do Polski umowic sie do konsulu juz z dokumentami takimi jak I-20? To zapewne skrocilo by czas oczekiwania na wize. Jakas widze mam, ale ta "jakas" nie wystarcza, chcialabym zaczac nauke w stanach jak napisalam wyzej nauke jezyka. Zalezy mi rowniez na czasie ze wzgledu na rozpoczynajacy sie semestr w pazdzierniku od ktorego chcialabym zaczac. Wczesniej trzeba sie rowniez uzadzic i zaklimatyzowac pare dni. Chce to zrobic jak nalezy. Wiec prosze o konkretne odpowiedzi. Z gory dziekuje! Bede rowniez na biezaco opisywac moje postepy.
KaeR Posted February 9, 2014 Report Posted February 9, 2014 Musisz zdefiniować co rozumiesz przez staranie się wizę. Rozmawiać ze szkołą nikt Ci nie zabroni. Do ambasady potrzebujesz I-20 i sevis. Czas załatwiania wizy jest standardowy. Rozmowa i potem paszport do odbioru po kilku dniach. Pierwszego pytania nie rozumiem. Starasz się o wizę w Polsce nie w USA.
dcone Posted February 9, 2014 Author Report Posted February 9, 2014 Tak, poniewaz daje mi to mozliwosc zobaczenia sie z rodzina jak i mozliwosc swobodnego podrozowania pozniej. Chcialabym starac sie o wize w Polsce. Rozmawiać ze szkołą nikt Ci nie zabroni. pytanie 1. ( fakt dosc niejasne) Czy podczas, gdy jestem na wizie J1 moge w szkole ubiegac sie o dokumenty I-20 i sevis? Czy musze czekac do zakonczenia mojego programu. Czy to juz podlaga pod staranie sie o wize czy rozmowy. NA rozmowe to nie wyglada. Nie chce stracic mojej wizy J1 tylko dlatego ze jestem niecierpliwa wzgledem studenckiej o ktora mam zamiar sie ubiegac. Bo skoro jestem teraz z stanach i mam taka mozliwosc moglabym pojsc do przyszlej uczelni zalatwic najpotrzebniejsze dok. Poleciec do polski i w ambasadzie starac sie o F1. Czy to ma sens?
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.