Skocz do zawartości

Czy Muszę Się Rozliczać Z Podatku?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Zaproponowałam turbotax tak zebys zrobil dla siebie samego z ciekawosci co Ci wyjdzie w ogóle :P

te firmy zdzierają kase z ludzi , nie ma co się dziwić, ze juz nie odp.

Earned income - to jest to co zarobiłes pracą - employed lub selfemployed

Gross - earned income + wszystkie inne przychody np. dochód z obrotu akcjami, jakieś inwestycje, dochód z wynajmu mieszkania, etc.

:)

Napisano

Może to pomoże:

"If you are a nonresident alien doing business or working in the United States, you are required to file a tax return if your U.S. source income is greater than your personal exemption ($3,900 in 2013). "

Wg tego Peter87 nic nie musisz składać w IRS :)

Jedynym problemem jest polski US :P

Napisano

w ogóle gdzieś zapytanie wysłałem kiedyś do jakiejś takiej lepszej firmy zagranicznej i dzwonili do mnie dzisiaj z... Bułgarii O_o bo tam centralę mają na tę część Europy i... też twierdzą, że nie muszę.

Natomiast firma ze Szczecina dalej uparcie twierdzi, że powinienem sie rozliczyć... >_<

Napisano

to ich olej, są w mniejszości :D

tu masz link o przepisach dla Nonresident Alien: http://www.form1040nr.com/filingrequirements.php

nie chcę Cię straszyć, ale niestety mamy obowiązek wykazać dochód zagraniczny w Polsce i zapłacić podatek.... kochany urząd skarbowy :wub:

Kochany jak go zglosisz. nigdy nie zglaszalem dochodow z W&T i dam sobie uciac costam, ze zaden z moich znajomych rowniez. Tak naprawde zadnych dochodow z USA nigdy nie zglaszalem.

Napisano

to Cię zmartwię, ale jeśli jesteś rezydentem podatkowym Polski to jest obowiązkiem (nieograniczony obowiązek podatkowy). Każdy jednak robi co chce... i radzę dobrze zapoznać się z przepisami, bo ich nieznajomość nie zwalania z ich przestrzegania:

"Polski rezydent podatkowy rozliczenia rocznego dokonać musi sumując całość uzyskiwanych w danym roku kwot przychodów, zarówno tych uzyskanych w kraju, jak i za granicą (nieograniczony obowiązek podatkowy)."

Jak Cię nie złapią to tylko się cieszyć, ale jeśli kiedykolwiek będziesz miał kontrolę to może być niewesoło.

Napisano

Znam przepisy i nie mowilem, ze nie trzeba placic. Kontrola "kiedykolwiek" nie zadziala, bo to juz sie przedawnilo.

Mowilem od strony praktycznej z wlasnego doswiadczenia i osob, z ktorymi jezdzilem na WT. 11 lat to dosc dlugo, zeby sie przekonac. :) W obecnym cyklu pobytu w USA, US sie nigdy nie zainteresowal czemu nagle przestalem w Polsce pracowac 4 lata temu (bo mialem dochody przez dwa lata po wyjezdzie do USA). Bardzo mi przykro z tego powodu. :(

Kazdy musi podjac decyzje indywidualnie. US musialby sprawdzac wszstkie kraje na swiecie odnosnie kazdego obywatela czy przypadkiem nie zarobil tam pieniedzy na boku. Ty wiesz, ze bylas w stanach, ale US nie.

Po Warszawie niby trzeba jezdzic 50 km/h. A jak jest w rzeczywistosci?

Cieszy mnie jednak, ze nasz narod sie zrobil taki uczciwy. Roznie z tym bywalo. :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...