Skocz do zawartości

Wiza Małżeńska

emilia1993

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chciałabym przedstawić swoją sytuację i zapytać doświadczonych osób o rady.

Aktualnie jestem na I roku studiów, zostało mi jeszcze 2 lata do zrobienia licencjatu. Posiadam wizę turystyczną.

Mój chłopak jest obywatelem USA mieszkającym w Polsce, lata do Stanów 1-2 razy do roku :)

W ciągu 2 lat chcemy wziąć ślub w Polsce, a potem zastanawiamy się nad wyjazdem.

Moje pytanie brzmi jak wygląda później staranie się o wizę małżeńską, abym i ja mogła legalnie wyjechać z nim?

Czy w czasie starania się o wizę możemy mieszkać w Polsce?

Jak długo wygląda staranie się, po jakim czasie moglibyśmy wyjechać ?

Proszę o wszelkie wskazówki, bo zaczynamy poważnie o tym myśleć, czy może szybciej będzie jak weźmiemy ślub w Stanach.

Pozdrawiam

Napisano

jedyne co moge powiedziec to to ze wiekszym problemem niz gdzie wziac slub, jest ze jesli Twoj chlopak mieszka w Polsce, to nie spelnia wymogu domicile w USA.

No chyba ze pracuje zdalnie z USA, placi tam podatki, no ale znowu, wiecej jest w Polsce niz tu. To jest wiekszy problem.

Czyli jesli rozwazacie wyjazd, on musialby na stale sie przeprowadzic sportotem do USA, i stamtad sponsorowac Ciebie.

Ale moze ktos sie jeszcze wypowie na ten temat, wiem ze juz byl taki watek tutaj na forum, to moze poszukasz.

Napisano

Dokldanie, jesli Twoj chlopak mieszka w Polsce, to nie spelnia wymogu domidile i Tobie wiza zostanie odmowiona.

Jesli wjedziecie do Stanow na wizie turystycznej z zamiarem wziecia slubu to to jest visa fraud.

Jest jeszcze opcja wizy narzeczenskiej (K1)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...