Skocz do zawartości

Zmiana Nazwiska Po Slubie Z Obywatelem ....

Gość alik

Rekomendowane odpowiedzi

Gość alik
Napisano

dziekuje wszystkim za odpowiedzi i pomocne info!! nigdzie sie nie moglam doszukac tego, a konsulat byl juz zamkniety (pracuja sobie tylko do 2:30 pm).

zlosliwosc niektorych o zmianie nazwiska nic mnie nie dotyka bo jestescie w bledzie.. ale jesli musicie wiedziec to w skrocie chodzi o moja prace i formalne sprawy. (nie musze sie tlumaczyc przed osodnymi nieznajomymi.)

Napisano

Jesli masz w akcie malzenstwa juz nowe nazwisko(zaznaczylas w urzedzie,ze przechodzisz na meza nazwisko tak?) to wpisz je w aplikacji na GC,Ja tak zrobilam. Dostalam GC z nazwiskiem meza i z nia poszlam zrobic ID a pozniej permin na prawko.

Co do paszportu to niestety musisz zlozyc wniosek osobiscie w NY wraz z umiejscowionym aktem slubu z PL,ja tego jeszcze nie robilam,ale sie przymierzam.

Gość alik
Napisano

w urzadzie aplikowalam o marriage license jako panna, wiec pod panienskim nazwiskiem. kopie marriage license wskazuja moje panienskie nazwisko , oni nie decyduja czy zmieniam nazwisko czy nie i nie bylo mozliwosci zaznaczyc ze chce je zmienic. z tego co wyczytalam, to zalezy od stanu jakie nazwisko jest na marriage license.

Napisano

Tak jak Sasklacz powiedziala, aplikacje na GC wypelnij podajac meza nazwisko. I GC dostaniesz na meza nazwisko. Potem sobie zmienisz DL czy ID.

Pytanie jest jak dlugo masz jeszcze wazny polski paszport?

Mozesz jezdzic do Polski majac juz GC z nowym nazwiskiem a paszport miec na panienskie nazwisko.

Gość alik
Napisano

Dziekuje! :) Ta sprawa z "umiejscowieniem" mnie zmylila..

Paszport mam jeszcze wazny co najmniej 5 lat... nie wiedzialam ze moge jechac do PL z tym paszportem! Wlasnie - po co wymieniac, jak moge tego uzywac.

Napisano

Dziekuje! :) Ta sprawa z "umiejscowieniem" mnie zmylila..

Paszport mam jeszcze wazny co najmniej 5 lat... nie wiedzialam ze moge jechac do PL z tym paszportem! Wlasnie - po co wymieniac, jak moge tego uzywac.

Jedyne co musisz pamietac lecac do Polski to kupowac bilet na nazwisko, ktore masz w paszporcie i miec przy sobie certyfikat malzenstwa. Przy powrocie do USA dajesz GC, paszport i jak sie urzednik zapyta pokazujesz Certyfikat malzenstwa. Ja tak latam od 5 lat, i jeszcze nigdy nie zapytali o akt slubu.

A za 3 lata od uzyskania GC mozesz starac sie o obywatelstwo, i wtedy miec paszport amerykanski.

Ale to juz przyszlosc. Narazie skup sie na skladaniu aplikacji o GC.

Powodzenia

Napisano

w urzadzie aplikowalam o marriage license jako panna, wiec pod panienskim nazwiskiem. kopie marriage license wskazuja moje panienskie nazwisko , oni nie decyduja czy zmieniam nazwisko czy nie i nie bylo mozliwosci zaznaczyc ze chce je zmienic. z tego co wyczytalam, to zalezy od stanu jakie nazwisko jest na marriage license.

Tego nie wiedzialam,ja zaznaczylam w aplikacji,ze po slubie chce meza nazwisko i taki akt dostalam.Tak jak wyzej pisza wypelnij formy na nazwisko meza.

A co do paszportu to tak jak masz wazny to mozesz latac na nim,tylko zawsze miej ze soba akt slubu i GC. Myslalam,ze chesz od tak sobie wymienic na nowe nazwisko.

Gość alik
Napisano

Chcialam zmienic wszystkie dokuenty na nazwisko meza, bo chce sie czuc w 100% zamezna ! :) A tu sie okazalo ze musze czekac, wiec taki okres przejsciowy srednio mi sie podoba.. No ale tylko osoby w podobnej sytuacji zrozumieja. B)

Napisano

Ja nie zmienilam nazwiska na meza nigdy nie chcialam, zostawilam dlugie, polskie nazwisko i rowniez czuje sie 100% zamezna :)

Gość alik
Napisano

Rozumiem! Kazdy ma inaczej.. Ja jestem przewaznie postepowa z roznymi sprawami, a jesi chodzi o zmiane nazwiska to jestem bardziej tradycyjna :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...