don carlito Posted June 24, 2005 Report Share Posted June 24, 2005 Witam, Na wakacje zaplanowalem sobie wyjechac do usa do szkoly jezykowej (mam wize B1/B2, a kurs liczy 16h/tydzien - juz sie dowiadywalem w ambasadzie i wszystko jest ok). W czym lezy moj problem ?? Najpierw jade do NYC na miesiac, a nastepnie chce sie przemiescic do Miami - rowniez na miesiac i wrocic do NYC na lot powrotny. I rozwazam zakup jakiegos 10 letniego samochodu i przejazd (wiem, ze zaraz ktos napisze ze samolotem i taniej i szybciej i mniej problemow). Czy ktos moze wie jakie wymogi musze spelnic aby takowy samochod nabyc i zarejestrowac w usa ?? jak sie miewaja stawki ubezpieczenia (obecnie mam 20 lat) ?? Czy musze sobie zrobic prawko miedzynarodowe, zeby zrobic sobie taka wycieczke ?? No i w koncu, co zrobic potem z samochodem jak go niechce brac do Polski (nie wiem czy uda sie sprzedac gdyz z tego co wiem papiery dotyczace rejestracji samochodu, ktore umozliwiaja jego sprzedaz dopiero po 60 dniach, a wowczas bede w Polsce juz...) ?? Badz tez czy jest taka opcja jesli zarejestruje samochod w usa, to czy moge przywiezc go do Polski i jezdzic na amerykanskich blachach, zeby nie placic cla, podatkow, itp - w koncu jest zarejestrowany w USA na mnie ?? Mam nadzieje, ze ktos bedzie cos wiedzial na ten temat Czarek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dagmarcia Posted June 24, 2005 Report Share Posted June 24, 2005 Na poczatek polecam: http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...2069&highlight= A na koniec polecam przelot samolotem. Dodam, ze sprowadzenie auta do Polski to c.a. $1.000 za sam transport. Aha, dodam jeszcze ze poruszanie sie po NYC autem to koszmar, ktorego nie zyczylabym nawet najgorszemu wrogowi. Warszawa przed 9 rano w dzien powszedni to pikus przy tym, co sie dzieje w NYC, wlasciwie o kazdej godzinie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.