adrianger Napisano 5 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2005 Pare dni temu placilem karta VISA Classic, banku WBK w Wallmarcie. Specjalnie sprawdzalem kursy walut i jestem troche zawiedziony bo przelicznuk jest tragiczny. Kupilem adapter AC/DC za 8.72USD, z karty mi odciagneli 30,78. Wiec z tego wynika kurs USD3.52 o ile sie nie myle. Troche niekorzystny. Ale widze, ze w Wallmartach wymagali podpisu tylko do karty i to w dodatku podpisu wykonywanego elektronicznym dlugipisam na ekranie monitorka. To byla karta wypukla wiec nie wiem jak to jest z kartamiplaskimi, ale mysle ze nie bedzie problemu bo przesuwa sie karte paskiem magnetycznym tak jak w Polsce! Aha... kupowalem 1 lipca, a data ksiegowania to 4lipca, wiec nie od razu moglem sobie obliczyc wszystko:) Pozdrawiam.
SantaCruz_CA Napisano 5 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2005 tak, bo rozliczajac karte licza to po srendim kursie NBP. do tego uzywajac visy WBK zaplaciles prowizje za to, ze zakupy robiles w USD ! ( <-- tu jest przewaga ich mastercarda - gdzie nie ma takich prowizji) a co do podpisywania karty na ekranie - nienawidze tego - to trudniejsze niz sztuczki cyrkowe! takie gryzmoly wychodza z tego ze szkoda gadac ;-) a transakcje (kartami kredytowymi) zawsze sa ksiegowane z okolo 4-dniowym opoznieniem. nawet przy zakupach w polsce, czy gdziekolwiek na swiecie.
adrianger Napisano 5 Lipca 2005 Autor Zgłoś Napisano 5 Lipca 2005 tak, bo rozliczajac karte licza to po srendim kursie NBP. do tego uzywajac visy WBK zaplaciles prowizje za to, ze zakupy robiles w USD ! ( <-- tu jest przewaga ich mastercarda - gdzie nie ma takich prowizji) a co do podpisywania karty na ekranie - nienawidze tego - to trudniejsze niz sztuczki cyrkowe! takie gryzmoly wychodza z tego ze szkoda gadac ;-) a transakcje (kartami kredytowymi) zawsze sa ksiegowane z okolo 4-dniowym opoznieniem. nawet przy zakupach w polsce, czy gdziekolwiek na swiecie. Chodzi ci o mastercarda WBK, ktory wydaja do konta walutowego w Euro?Bo inaczej kart platniczych Mastercard WBK nie wydaje. Pierwsze slysze o jakiejs prowizji, o il pamietam pytalem sie o to w banku i dostalem odpowiedz, ze od placenia karta nie ma zadnych prowizji bez znaczenia na walute. A ten wysoki kurs jaki mi wywszedl po obliczneiach moze byc wynikiem tego ze przewalutowanie bylo stopniowe z USD na EURO, a potem na zlotowki. Tak, masz racje...na ekranie wychodza pasqudne bazgroly, normalnie jak z podstawowki...
SantaCruz_CA Napisano 5 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2005 chodzilo mi o mastercarda kredytowego, a nie debetowego do konta euro- ale przy tym debetowym tez nie ma tej durnej prowizji. naprawde visa i visa electron wbk maja prowizje od platnosci w walucie innej niz EUR juz od prawie 2 lat- nie bajeruje! na ich stronie www.bzwbk.pl w tabeli oplat i prowizji jest to wyszczegolnione.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.