Magnum Napisano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2015 Imperial presidency i imperial congress za daleko poszły. Ustawy federalne, federalne wymogi stawiane stanom itp. sprawiają, że skąśd stany na implementacje tego muszą pieniądze mieć. Ciężko jednak będzie wrócić do XIX wieku gdzie rząd federalny aż tak się nie wpieprzał w sprawy stanowe i nie regulował tak wielu aspektów życia które teoretycznie powinny należeć do stanów (tamtejsza interpretacja konstytucji necessary and proper clause była o wiele bardziej konserwatywna niż obecnie). A za tym muszą iść fundusze. Takie zamknięte koło. :] Nie mówię, że to źle, wcale tak nie twierdzę. Ale pamiętajmy, że programy typu Medicaid są fundowane przez rząd federalny jak i stan - pomoc społeczna itp., tych rzeczy stany nie udźwigną same. Jakby miały udźwignąć, trzebaby podnieść podatki stanowe.
promilm Napisano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2015 Powiem z mojego doswiadczenia. Pracuje przy wydobyciu ropy i gzu i koledzy sie smiali ze mnia jak pracowalem po 120h lub wiecej tygodniowo... A wiekszosc z kolegow po 70-80 h nie chcialo wiecej ani minuty.... kolega mi wytlumaczyl , jak pracujesz wiecej zarabiasz mniej..... Nie rozumialem tego Jest taki trik ze po osiagnieciu pewnego pulapu panstwo zabiera ci duzo wiecej z wyplaty... Ale nie zapomnij o tym ze z czegos panstwo musi utrzymywac sie gdzies te pieniadze ida (szkolnictwo, drogi itp...)
jkb Napisano 15 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2015 "Panstwo musi" - tu wlasnie tkwi problem
Magnum Napisano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 No cóz, ja tam sobie np. nie wyobrażam, żeby chodniki były prywatne z bramkami na nie
Magnum Napisano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 Myślę, że doskonale wiesz o co mi chodzi z tą ironią. Nie jest możliwe, żeby w ogóle nie było podatków i żeby państwo w ogóle nic nie miało i niczym się nie zajmowało jeśli chodzi o infrastrukturę i tego typu rzeczy. Mówicie "armia i policja" - do tego potrzebna jest infrastruktura i inne rzeczy i jak się to wszystko podliczy to się okazuje, że jednak wcale nie jest to tak małe jakby się wydawało i jednak podatki są potrzebne bo inaczej tego nie utrzymasz.
jkb Napisano 16 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 Podatki lokalne i stanowe od tego wlasnie sa...
Blitzer Napisano 1 Maja 2015 Zgłoś Napisano 1 Maja 2015 Myślę, że doskonale wiesz o co mi chodzi z tą ironią. Nie jest możliwe, żeby w ogóle nie było podatków i żeby państwo w ogóle nic nie miało i niczym się nie zajmowało jeśli chodzi o infrastrukturę i tego typu rzeczy. Mówicie "armia i policja" - do tego potrzebna jest infrastruktura i inne rzeczy i jak się to wszystko podliczy to się okazuje, że jednak wcale nie jest to tak małe jakby się wydawało i jednak podatki są potrzebne bo inaczej tego nie utrzymasz. Oczywiście że podatki są potrzebne, tylko w normalnym kraju służą TYLKO I WYŁĄCZNIE zaspokojeniu potrzeb wspólnych czyli wojska, policji, jakiś służb specjalnych oraz administracji. I jeśli by zsumować te wszystkie rzeczy to jest to ułamek wydatków które ponosi obecnie rząd US.
Magnum Napisano 2 Maja 2015 Zgłoś Napisano 2 Maja 2015 20% wszystkich wydatków USA idzie na wojsko, więc jest to ułamek - 1/5 Pewnie, że dużo kasy jest marnowanej. Z tym się nie da nie zgodzić. Uczulony jestem tylko na to ultra-libertarian którzy twierdzą że wszystko może być prywatne a nam potrzeba tylko wojska i policji. No ale jkb w końcu nie odpowiedziałem - z takim podejściem jak najbardziej się mogę zgodzić (chociaż oczywiście gdyby stany miały większą odpowiedzialność niż obecnie to by musiały podnieść podatki, ale to inna sprawa).
Blitzer Napisano 3 Maja 2015 Zgłoś Napisano 3 Maja 2015 20% wszystkich wydatków USA idzie na wojsko, więc jest to ułamek - 1/5 Pewnie, że dużo kasy jest marnowanej. Z tym się nie da nie zgodzić. Uczulony jestem tylko na to ultra-libertarian którzy twierdzą że wszystko może być prywatne a nam potrzeba tylko wojska i policji. No ale jkb w końcu nie odpowiedziałem - z takim podejściem jak najbardziej się mogę zgodzić (chociaż oczywiście gdyby stany miały większą odpowiedzialność niż obecnie to by musiały podnieść podatki, ale to inna sprawa). A co jeszcze Twoim zdaniem oprócz tego powinno być państwowe?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.