serafina Napisano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2015 Tylko i wylacznie przy zalozeniu, ze wylosowanych zostaje rowno 50 000 osob czyli tyle ile jest dostepnych GC. Ale tak sie nie dzieje bo wylosowanych zostaje wiecej osob i kazda niewykorzystana szansa na GC przechodzi na nastepna osobe w kolejce. Ale chodzi tutaj o fakt, ze jesli dana osoba, ktora i tak nie chce jechac ale zostala wylosowana, nie zglosilaby sie do losowania, to oznaczaloby to ze jest mniej osob bioracych udzial w losowaniu i automatycznie szanse chetnych wzroslyby. Zakladajac ze liczba osob chetnych do wyjazdu pozostalaby taka sama.
KaeR Napisano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 14 Kwietnia 2015 Tylko i wylacznie przy zalozeniu, ze wylosowanych zostaje rowno 50 000 osob czyli tyle ile jest dostepnych GC. Ale tak sie nie dzieje bo wylosowanych zostaje wiecej osob i kazda niewykorzystana szansa na GC przechodzi na nastepna osobe w kolejce. Myslisz sie. Zeby cos na kogos przeszlo, musisz byc najpierw wylosowany a to zalezy od liczby zgloszen.
Dejmos Napisano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2015 Jak myślicie, dlaczego co roku losowanych jest ponad 100 000 osób? W tym roku było to aż 125 000.
serafina Napisano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2015 Jak myślicie, dlaczego co roku losowanych jest ponad 100 000 osób? W tym roku było to aż 125 000. Because your elevator doesn't reach the top floor
KaeR Napisano 15 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 15 Kwietnia 2015 Because your elevator doesn't reach the top floor
Dejmos Napisano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 Because your elevator doesn't reach the top floor Podałem przykład i zadałem normalne pytanie. Jeżeli jedyną odpowiedzią na którą Cię stać jest to, że jestem głupi to gratuluje umiejętności konstruktywnego myślenia.
Dejmos Napisano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 No dokładnie... Jeżeli tak bardzo wierzysz w to co piszesz to po prostu podaj przykład, który by to potwierdził.
serafina Napisano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 Ale chodzi tutaj o fakt, ze jesli dana osoba, ktora i tak nie chce jechac ale zostala wylosowana, nie zglosilaby sie do losowania, to oznaczaloby to ze jest mniej osob bioracych udzial w losowaniu i automatycznie szanse chetnych wzroslyby. Zakladajac ze liczba osob chetnych do wyjazdu pozostalaby taka sama. <script type="text/javascript"></script>
Dejmos Napisano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Napisano 16 Kwietnia 2015 Przecież ta osoba nie użyje GC z puli dostępnych. Ta szansa przechodzi na następną osobę. Wszystko co piszecie byłoby prawdą tylko i wyłącznie wtedy gdyby losowanych było równo 50 000 osób. Wtedy ktoś zajmie "miejsce", ale nie skorzysta i ta GC przepada. Tak nie jest bo losowanych jest dużo więcej osób, aby mieć pewność, że wszystkie karty zostaną wylosowane. Przykład, który podałem wcześniej to prezentuje i napisanie "tak nie jest bo szanse maleją z tego czy owego powodu" nijak nie udowadnia, że moje rozumowanie jest błędne.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.