Skocz do zawartości

Loteria Dv- Jeśli Wygram To...

Morav

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tylko i wylacznie przy zalozeniu, ze wylosowanych zostaje rowno 50 000 osob czyli tyle ile jest dostepnych GC.

Ale tak sie nie dzieje bo wylosowanych zostaje wiecej osob i kazda niewykorzystana szansa na GC przechodzi na nastepna osobe w kolejce.

Ale chodzi tutaj o fakt, ze jesli dana osoba, ktora i tak nie chce jechac ale zostala wylosowana, nie zglosilaby sie do losowania, to oznaczaloby to ze jest mniej osob bioracych udzial w losowaniu i automatycznie szanse chetnych wzroslyby. Zakladajac ze liczba osob chetnych do wyjazdu pozostalaby taka sama.

• Odpowiedzi 39
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Tylko i wylacznie przy zalozeniu, ze wylosowanych zostaje rowno 50 000 osob czyli tyle ile jest dostepnych GC.

Ale tak sie nie dzieje bo wylosowanych zostaje wiecej osob i kazda niewykorzystana szansa na GC przechodzi na nastepna osobe w kolejce.

Myslisz sie. Zeby cos na kogos przeszlo, musisz byc najpierw wylosowany a to zalezy od liczby zgloszen.

Napisano

Because your elevator doesn't reach the top floor

Podałem przykład i zadałem normalne pytanie. Jeżeli jedyną odpowiedzią na którą Cię stać jest to, że jestem głupi to gratuluje umiejętności konstruktywnego myślenia.

Napisano

Ale chodzi tutaj o fakt, ze jesli dana osoba, ktora i tak nie chce jechac ale zostala wylosowana, nie zglosilaby sie do losowania, to oznaczaloby to ze jest mniej osob bioracych udzial w losowaniu i automatycznie szanse chetnych wzroslyby. Zakladajac ze liczba osob chetnych do wyjazdu pozostalaby taka sama.

<script type="text/javascript"></script>

Napisano

Przecież ta osoba nie użyje GC z puli dostępnych. Ta szansa przechodzi na następną osobę.

Wszystko co piszecie byłoby prawdą tylko i wyłącznie wtedy gdyby losowanych było równo 50 000 osób. Wtedy ktoś zajmie "miejsce", ale nie skorzysta i ta GC przepada. Tak nie jest bo losowanych jest dużo więcej osób, aby mieć pewność, że wszystkie karty zostaną wylosowane.

Przykład, który podałem wcześniej to prezentuje i napisanie "tak nie jest bo szanse maleją z tego czy owego powodu" nijak nie udowadnia, że moje rozumowanie jest błędne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...