talula Napisano 20 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2005 ej, czesc Wam wszystkim, troche na razie nie mam czasu na opisanie moich przygod z ise ( okrutnie ich nie lubie) i one-wayem ( ktorzy koniec koncow zachowali sie calkiem porzadnie), ale opisze moja krotka niezmiernie przygode z emakopolem; otoz... jednego pieknego dnia... chyba w lutym, postanowilam, ze sprobuje skorzystac z uslug firmy Emakopol w celu wyjechania za ocean; poszlam do biblioteki uw (wszystko zalatwialam przez Warszawe) i troche sie przerazilam, bo chlopcom w biurze niesamowite cwaniactwo malowalo sie na twarzy ( Agata mnie uswiadomila potem, ze to dobrze, bo tylko tacy ludzie potrafia dostac to co chca, czyli - twardy lokiec rzadzi ) , poza tym, jak weszlam, to na biurowej przestrzeni okolo 15 m kw. wlasnie rozgrywala sie bitwa na miare Waterloo ( Emakopol vs. studenci na J1)... nie zrazilam sie jednak i dzielnie czekalam na swoja kolej (majac w glowie slynne: daj im szanse! daj im szanse!); nadeszla w koncu moja kolej- i wlasciwie to bylam zaskoczona bo emakopolowe chlopaki znaly odpowiedz na moje kazde pytanie i naprawde bardzo rozsadnie ich oferta wygladala ( jedyne co bylo totalnie nierozsadne to cena... ); wrocilam do domu, zastanawialam sie szybko ( obejmowalo to : kilka nie przespanych nocy, gleboka kontemplacje na temat czy znowu nie wtopie mnostwa pieniedzy oraz telefon do skadinad znanego wiekszosci czytajacym Chomika) - bo tydzien czy dwa pozniej miala sie odbyc rozmowa z ludzmi z kasyna; w koncu decyzja zapadla: (werble)..... jedziemy z Emakopolem do Ameryki! potem, tak naprawde bylo juz bardzo szybko- rozmowa z Amerykanami, za jakies 10 dni przyszly kontrakty z pracodawcami, 2-3 tygodnie pozniej bylismy w konsulacie; pierwsze osoby wylecialy 2-3 dni po otrzymaniu wizty; jak wjezdzalam do USA do pan celnik na granicy jadl jogurt truskawkowy i byl bardzo mily... wszystko poszlo gladko i bez stresu; strona finansowa wyjazdu: zeby tu przyjechac zaplacilam 900 zl ( lub 800, nie pamietam dokladnie) oplaty wstepnej +2000$+wiza+bilet (chyba 2400 zl, ale nie jestem pewna)+ koszty - nazwijmy je ladnie- zwiazane z przygotowaniem dokumentacji niezbednej chlopcom z Emakopolu; przyznaje, ze nie pamietam jak bylo w kontrakcie , ale podejrzewam , ze nie mialam zagwarantowanej pracy w wymiarze 40 godz/ tydz., zreszta wszyscy rodacy krupierzy maja status pracownikow na pol etatu... czasem dostajemy w grafiku 4 dni czasami 5 dni pracy, ale tak naprawde to nie ma znaczenia, bo na 2000 krupierow w kasynie zawsze znajdzie sie ktos kto z pocalowaniem reki odda dzien i nie znam nikogo kto nie pracuje 5 dni w tygodniu... chyba ze sie juz zamerykanizowal i po prostu nie chce; zaczelam prace na poczatku maja- moge pracowac do konca pazdziernika - pierwsza tura krupierow wyjechala juz w lutym, pewnie zaczeli pracowac w marcu, ich wizy sa wazne tak samo dlugo jak nasze; zarobki: ok. 600 dolarow na reke za 40 godzin, sa ludzie ktorzy- bardziej lub mniej legalnie... choc jak na H2B to pewnie mniej- ciagna druga prace... czyli rachunek jest prosty- oplaca sie; aha... jest jeszcze jeden zgrzyt- w emakopolu mowili, ze jak ktos zakwalifikuje sie na krupiera (bo zawsze bylo to ryzyko, ze podczas rozmowy kwalifikacyjnej jakis szef z Mohikanskiego Slonca stwierdzi, ze nie masz duszy krupiera blackjacka i zostaniesz kasjerem, albo odwrotnie - co wlasnie mi sie przytrafilo - widocznie nie mam duszy kasjera, ehhh...) to bedzie musial doplacic 500$; na miejscu okazalo sie, ze czesc osob zaplacila, czesc nie... na pewno nie jest prawda, ze jest to opata za kurs dealera - tak myslala czesc osob, ale czesc wiedziala, ze to po prostu kolejna doplata z serii "potem duzo zarobicie, wiec teraz musicie placic nam buahahahaha" i to juz tyle; na razie ide spac bo tu juz pozno dosyc sie zrobilo, pozdrawiam z poludniowo-wschodniego Konektiket, anka d.
talula Napisano 20 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2005 ps. do Chomika aka Lance mniejszych literek juz sie nie dalo?
Chomik Napisano 20 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2005 ps. do Chomika aka Lance mniejszych literek juz sie nie dalo? Jak widzisz - dało się. :oops: Dziękujemy, Aniu! Podsumuje zatem: wychodzi to okolo (wowczas, gdy dolar byl tanszy) 10,5 tys. PLN + jakies kieszonkowe (+ ewentualnie te 500 USD :x )... Ja na moj wyjazd (oby...) licze 15 tys. wszystko razem. Jeszcze raz dziekuje... P.S. Lance jest niesamowity. :roll:
talula Napisano 22 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2005 500 na poczatek to bedzie za malo... przynajmniej jesli sie zaklada 2-3 tygodniowe szkolenie na poczatek- sam wiesz jak to jest, wynajecie mieszkania + depozyt + tutaj czasami chca zeby z gory zaplacic tez za ostatni miesiac wynajmu; chyba z 700 to minimum; pozdrawiam
Chomik Napisano 22 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2005 500 na poczatek to bedzie za malo... przynajmniej jesli sie zaklada 2-3 tygodniowe szkolenie na poczatek- sam wiesz jak to jest, wynajecie mieszkania + depozyt + tutaj czasami chca zeby z gory zaplacic tez za ostatni miesiac wynajmu; chyba z 700 to minimum;pozdrawiam Aniu, chodzilo mi o 500 USD za to szkolenie... Jest napisane: "+ ewentualnie te 500 USD" - chodzilo mi o te pieniadze, ktore niektorzy placili, a inni nie. Kieszonkowego zabralbym/zabiore 1000 USD. A swoja droga... kiedy trzeba bylo zaplacic za szkolenie? Jeszcze w Polsce? To jak to sie stalo, ze czesc osob nie placila? :oops: Pozdrowienia...
talula Napisano 22 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 22 Lipca 2005 te 500 dolarow trzeba bylo zaplacic jeszcze w Polsce; jak to sie stalo, ze cvzesc osb nie zaplacila? chyba stalo sie tak, ze niektorzy poczuli sie bardziej w obowiazku, a inni zdecydowali, ze emakopol i tak za duzo sobie liczy za ten program; w zwiazku z tym, ze - przynajmniej w moim przypadku- nikt nie kontrolowal zadnych wplat na konto emakopolu nie bylo problemu zeby sobie samemu ustalic ile sie za prgram placi... najlepszy przyklad- przelew za biilet zrobilam w sobote, w niedziele bylam umowiona na odebranien biletu i koles nawet mnie zapytal o jakikolwiek dowod wplaty...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.