pan_andrzej Napisano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2015 Witam, Zacznę od tego, że od brzdąca myślałem o emigracji do USA, z tym że chyba nadeszła ta pora, aby w tym kierunku coś zrobić. Chciałem zapytać o poradę, która droga będzie dla mnie najlepsza, w celu realizacji tego celu. Pierwsza droga to oczywiście loteria. Mój zawód znajduje się w grupie 5 ze znakiem Bright Outlook, staż pracy też mam odpowiedni, więc szanse jakieś tam są. Druga droga to wiza J-1, z tym że nie podchodziłem jeszcze do USMLE, ale to właściwie formalność. Tutaj mam tylko jedno pytanie: jakie mam możliwości późniejszego przekształcenia tej wizy, na wizę imigracyjną (E2?) i otrzymanie obywatelstwa USA, bo o to się wszystko rozbija. Czy może powinienem od razu aplikować na E2 po zdaniu USMLE? Dorobek naukowy mam niewielki, natomiast jestem w stałym kontakcie i współpracuję z pewnym profesorem z mojej dziedziny w USA, który cały czas namawia mnie na przyjazd i deklaruje złożenie wszelkich potrzebnych papierów w mojej sprawie, wystawiłby mi też opinię, że mam "exceptional ability in sciences" No i ostani temat: mam żonę i 2 dzieci w wieku przedszkolnym. Jeżeli chodzi o loterię to wiadomo, natomiast może mi ktoś napisać, jak wygląda zabranie ze sobą rodziny w przypadku wizy E2/J1 oraz uzyskanie przez nią obywatelstwa? Z górny dzięki za pomoc, Andrzej
KaeR Napisano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2015 Tutaj mam tylko jedno pytanie: jakie mam możliwości późniejszego przekształcenia tej wizy, na wizę imigracyjną (E2?) i otrzymanie obywatelstwa USA, bo o to się wszystko rozbija. Czy może powinienem od razu aplikować na E2 po zdaniu USMLE? Jestes pewny, ze chodzi o wize E2? Moze raczej o EB-2. O nia pracodawca moze wystapic nawet jak jestes w Polsce. Z J-1 raczej nastepnym krokiem bedzie H1-b. Wystepowanie od razu o EB-2, to dla pracodawcy strzal w stope na poczatku, bez przetrzymania Cie jako zakladnika przez 6 lat. Obywatelstwo to generlanie 5 lat od uzyskania zielonej karty zakladajac, ze spelniasz wszystkie wymagania.
pan_andrzej Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2015 Jestes pewny, ze chodzi o wize E2? Moze raczej o EB-2. O nia pracodawca moze wystapic nawet jak jestes w Polsce. Z J-1 raczej nastepnym krokiem bedzie H1-b. Wystepowanie od razu o EB-2, to dla pracodawcy strzal w stope na poczatku, bez przetrzymania Cie jako zakladnika przez 6 lat. Obywatelstwo to generlanie 5 lat od uzyskania zielonej karty zakladajac, ze spelniasz wszystkie wymagania. Dzięki za szybką odpowiedź. Możesz mi wytłumaczyć, dlaczego to strzał w stopę? Chcę uzgodnić przyszłym pracodawcą dalszy tok postępowania dlatego pytam. Czy mogę od razu wystąpić o H1-b i czy ma to sens? No i jeszcze jedno: załóżmy, że wylosowałem zieloną kartę, dostałem wizę imigracyjną - jaki mam czas od momentu otrzymania wizy na wyjazd, i przez jaki okres czasu bez przerwy muszę przebywać na terytorium USA?
KaeR Napisano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 23 Sierpnia 2015 Loteria to loteria. Jak masz skonczona szkole srednia to Twoj zawod jest de facto nieistotny. Odpowiedzi odnosnie Twoich pytan dotyczacych GC po wygranej, sa tu liczone w tysiacach i mozesz sobie spokojnie wyszukac. Musisz oddzielic dwie sprawy, licencje i wize. Zeby ktos wystapil dla Ciebie o wize musisz byc zatrudnialny. Zebys byl zadrudnialny musisz miec pewnie licencje. Przypuszczam, ze jestes juz lekarzem czyli raczej zamiast J-1, bardziej odpowiednia jest H-1b. Na wize sa limity i dodatkowo labor certification. Dlaczego praacodawca bardzo rzadko wystepuje o EB-2 bez H-1B? Bo to nie ma sensu. EB-2 to dwa lata. Przez ten okres raczej chcialby zebys byl na miejscu a nie czekal w kraju. Kto planuje zatrudnienie na dwa lata do przodu? Kto kupuje kota w worku?
Robert7 Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2015 Witam, Zacznę od tego, że od brzdąca myślałem o emigracji do USA............................... Andrzej Ameryka, o ktorej prawdopodobnie myslisz, skonczyla sie wlasnie wtedy, kiedy byles brzdacem. Ludzie maja mylne wyobrazenie na jej temat. Gdyby moja lepsza polowka, zgodzila sie wyjechac ze mna do PL, nie wahalbym sie 5 minut zeby wrocic. Przyjedz, pozwiedzaj i zastanow sie dobrze dwa razy. Powodzenia
Paulina_89 Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2015 Ameryka, o ktorej prawdopodobnie myslisz, skonczyla sie wlasnie wtedy, kiedy byles brzdacem. Ludzie maja mylne wyobrazenie na jej temat. Gdyby moja lepsza polowka, zgodzila sie wyjechac ze mna do PL, nie wahalbym sie 5 minut zeby wrocic. Przyjedz, pozwiedzaj i zastanow sie dobrze dwa razy. Powodzenia az szkoda, ze nie mozna tej GC przekazac tym, ktorzy chcieliby w USA zyc. Znam osoby, ktore musza w tym roku opuscic Stany i nie jest im z tego powodu wesolo... Mi tez nie jest wesolo, ze oni musza wracac, bo sie do nich przywiazalam...
Robert7 Napisano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2015 az szkoda, ze nie mozna tej GC przekazac tym, ktorzy chcieliby w USA zyc. Znam osoby, ktore musza w tym roku opuscic Stany i nie jest im z tego powodu wesolo... Mi tez nie jest wesolo, ze oni musza wracac, bo sie do nich przywiazalam... ......... taka kolej rzeczy, mam tu zone, dom, dobra prace, motor moich marzen, itd. i na nic sie to wszystko zda, gdy moje serducho zostalo w Polsce, i tylko szukam okazji zeby wrocic
pan_andrzej Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Robert, byłem w zeszłym roku, 3 lata temu i 11 lat temu. Oczywiście, że mam wątpliwości, ale jednak kasa w moim zawodzie za oceanem jest 10 razy większa, a poza tym nie podoba mi się kierunek zmian w Europie. A poza tym - jak mi coś nie będzie odpowiadać zawszę można wrócić. Kaer, dzięki za odpowiedź. Na razie wezmę na luzie udział w loterii, jak się uda to przynajmniej będę miał motywację do zdania USMLE Jak nie to będę dalej rozmawiał z pracodawcą o wizach i dalszych planach.
gosc333 Napisano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Ameryka, o ktorej prawdopodobnie myslisz, skonczyla sie wlasnie wtedy, kiedy byles brzdacem. Ludzie maja mylne wyobrazenie na jej temat. Dla jednych sie skonczyla dla innych niekoniecznie. Przeciez nie zawsze powodem emigracji do USA sa kwestie finansowe. Mi np. tak samo jak Panu Andrzejowi nie podoba sie kierunek zmian w Europie i odwrotnie niz Robert7 szukam okazji zeby do USA wrocic. W USA bylem kilka razy, zwiedzalem, pracowalem na J1 i chetnie bym tam zamieszkal legalnie na stale. Co do loterii to traktowac to trzeba raczej jako zabawe z uwagi na bardzo male szanse wylosowania, ja w tym roku bede probowal 5 raz i mam nadzieje ze ostatni.
barkley1 Napisano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Napisano 27 Sierpnia 2015 Ja po raz 7my i pewnie nie ostatni haha. Co rok się łudzę wygraną haha
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.