Fenek77 Napisano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Witajcie, zdaję sobie sprawę, że temat był wałkowany milion razy, ale mam nadzieję że mi wybaczycie, bo wciąż mam pewne wątpliwości. Razem z żoną chcemy wysłać zgłoszenie na dv-2017. Ja mam maturę, ona ma ukończoną szkołę średnią (12 lat), ale bez matury. Kilkakrotnie natknąłem się na tym forum na informację, że bez matury też można wziąć udział w loterii, tylko trzeba zaznaczyć w sekcji dotyczącej edukacji "High school, no degree". Potwierdzają to również informacje na stronie http://loteria-wizowa.pl/jakie-wybrac-wyksztalcenie-wypelniajac-formularz-loteryjny/ Natomiast np. na tej stronie https://checkout.usadiversitylottery.com/register.phpmożna zrobić "test" na to, czy dana osoba się kwalifikuje, czy nie. Wynika z niego, że po zaznaczeniu "high school, no degree", jest się dyskwalifikowanym. Taką informację znalazłem też w kilku innych miejscach. Czy w takim razie nie jest przypadkiem tak, że słowo "degree" odnosi się do świadectwa ukończenia ostatniej klasy liceum, a nie świadectwa maturalnego? Wysłałem też pytanie do ambasady, opublikuję tu odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glimi Napisano 11 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Nie trzeba mieć matury. Ma być ukończony poziom nauki taki który będzie równoważny z 12 klasami w szkolnictwie wuja Sama. A w naszym kraju to świadectwo a nie matura jest ważnym potwierdzeniem wykształcenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenek77 Napisano 12 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 12 Października 2015 To znaczy, że zaznaczam "High school degree", bez znaczenia czy mam maturę, czy nie, tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xaimus Napisano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Października 2015 I jak wkońcu trzeba to zaznaczyć jeśli nie mam matury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zip Napisano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 13 Października 2015 HIGH SCHOOL, NO DEGREE - Liceum, technikum, szkoły policealne – bez zdanej matury HIGH SCHOOL DEGREE - Liceum, technikum, szkoły policealne – ze zdaną maturą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenek77 Napisano 21 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Tylko dla formalności, wklejam odpowiedź z warszawskiej ambasady: " Szanowny Panie, Dziękujemy za korespondencję. Świadectwo ukończenia szkoły średniej, czyli ukończenie 12-letniego cyklu nauczania kwalifikuje do udziału w loterii. Egzamin maturalny nie jest wymagany. Prosimy zaznaczyć odpowiedź, która najlepiej Pana zdaniem określa poziom edukacji. Mamy nadzieję, że powyższe informacje okażą się pomocne. Z poważaniem, Correspondence Unit Consular Section U.S. Embassy, Warsaw" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
havanagila Napisano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Października 2015 swiadectwem ukonczenia szkoly sredniej w polsce jest swiadectwo koncoworoczne dla nich twoj egzamin maturalny nawet sie nie zglaszaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glimi Napisano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Października 2015 swiadectwem ukonczenia szkoly sredniej w polsce jest swiadectwo koncoworoczne dla nich twoj egzamin maturalny nawet sie nie zglaszaj nie wprowadzaj w blad. matura nie jest obowiazkowa. swiadectwo szkolne jest potwierdzeniem ukonczenia klasy a matura cos jak dyplom ze cos niby umiesz i daje przepustke na studia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
havanagila Napisano 21 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 21 Października 2015 to wpisz swoj high school bez degree w ten dv checker i zobaczysz czy mozesz brac udzial w losowaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
glimi Napisano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Napisano 22 Października 2015 Ja nie mam matury(jestem po szkole policealnej ale dla nich to nadal szkola srednia) i jakos dostalem GC :].. Tak samo masz odpowiedz z Ambasady ze matura nie jest wymagana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.