karla Napisano 20 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 20 Lipca 2005 mam pytanie do osob , ktore wlasnie sa na campie , co z waszym social security ??? czy byliscie juz w biurze ? czy dlugo trzeba stac w kolejce w takim biurze ? i po jakim czasie przyszedl papierek na camp ? mi dzis baba powiedziala , ze musze gadac z dyrektorem jesli chce robic social security ( oni tego nie wymagaja ode mnie) i jesli on bedzie chcial i mogl mnie zawiesc to czeka mnie dlugie czekanie w biurze, wiec musze to zrobic w jakims dniu gdy mam wolne . jak u was z tym jest ?
lemur Napisano 23 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2005 jestem na campie i juz mam ssn. moi koledzy, ktorzy przyjechali na poczatku campa (ok 20.06.05) wypelniali papiery ale nigdzie nie jezdzili tylko dali jakiemus gostkowi, ktory specjalnie przyjechal na campa, i czekaja do dzis. ja przyjechalem na campa 1 tydzien po rozpoczeciu, pojechalem z gostkiem z campa do urzedu, sam bylem przy okienku, i po 8 dniach dostalem poczta SSN:)
lemur Napisano 23 Lipca 2005 Zgłoś Napisano 23 Lipca 2005 acha, i czekalem w biurze mniej wiecej 10 minut, ledwo zdazylem wypelnic papiery to juz mnie wolala pani..
newyorker Napisano 25 Października 2005 Zgłoś Napisano 25 Października 2005 Czy orientuje sie ktos czy jadac w przyszlym roku (w czerwcu 2006) na wakacje do pracy na Camp na wizie J1 bedzie mozna wyrobic numer Social Security. Slyszalem ze maja zamiar wydawac tylko numer ITIN osobom przebywajacym na J1 Czy to prawda i od kiedy bedzie to obowiazywac ?
tissaya Napisano 27 Października 2005 Zgłoś Napisano 27 Października 2005 jesli chodzi o wyjazdy z Camp America, bedzie mozliwosc wyrobienia SSN :-)
pawelkrk2 Napisano 10 Listopada 2005 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2005 ja zeby wyrobi SS musialem sam jechac do biura do mista gdzie wyrabiaja ten numerek i normalnie zalatwic wsz formalnosc. bo nasz camp (LOHIKAN) nie chcial nam wyrabiac SS, chyab mial w tym jakis interes:/
Gerwazy Napisano 10 Listopada 2005 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2005 ...... Slyszalem ze maja zamiar wydawac tylko numer ITIN osobom przebywajacym na J1 Numer ITIN wydaje się osobom nieposiadającym SSN (np.turystom)jeżeli chcą np.otworzyć konto w banku. Jeżeli jakakolwiek wiza jest związana z pozwoleniem do pracy, to masz uzyskać SSN. (ja o innym przepisie nie słyszałem)
luco85 Napisano 28 Maja 2008 Zgłoś Napisano 28 Maja 2008 Czy jeżeli sobie wyrobie SSN będąc na campie to czy wtedy mam obowiązek rozliczyć się z IRS, czy nie jest to konieczne ? Nie na wszystkich campach jest możliwość wyrobienia SSN i jak wtedy to wygląda ?
gal Napisano 25 Maja 2009 Zgłoś Napisano 25 Maja 2009 http://www.ssa.gov/multilanguage/Polish/10107-PO.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.