adamenty Posted December 14, 2005 Report Share Posted December 14, 2005 Witam szanownych forumowiczów Po przestudiwaniu chyba większości postów- co zajeło mi chyba prawie tydzień. po pierwsze składam podziękowania tym wszystkim , którzy udzielają się na tym forum, bo bez tego co tu przeczytałem poszedłbym do konsulatu zupełnie zielony . Mam też niestety kilka pytań odnośnie rozmowy z konsulem, a w zasadzie pewnych kwestii związanych z dokumentami . Otóz wybieramy się do Stanów razem z żoną i córką- zaprasza nas mój serdeczny przyjaciel , który jest jednocześnie ojcem chrzestnym naszej córki Ja mam 35 lat , żona niecałe 30 , córka 9. Jestem właścicielem małej firmy - naprawdę małej- bo jednoosobowej i w związku z tm mam pierwsze pytanie, co napisać w ds156 w punkcie 21 '' pani/pana obecne zajęcie ? '' - czy prywatny przedsiebiorca ( brzmi to jakoś dziwnie :? ) czy może cos innego ? kolejna rzecz w związku z tym pytaniem to jak potwierdzić swoje zarobki- przecież sam sobie zaświadczenia nie wystawię , miesięczne deklaracje jakie składam pit 28 obejmują tylko kwotę należnego podatku , a nie przychodu (jestem ryczłtowcem forma uproszczona ).Kolejna sprawa to jakie dokumenty związane z prowadzoną przeze mnie działalnością, będą konieczne do wglądu w konsulacie ?-zapewne wpis do ewidencji dział. gosp. , ale może cos jeszcze jeszcze ? może ktoś ma doświadczenia w tym temacie - bardzo proszę o pomoc. kolejna sprawa to czy córka musi pojawic się w konsulacie , co wpisać w jej ds156 w punktach dotyczących zatrudnienia - zapewne szkołę , ale czy z nr telefonów itd. Mam pytanie tez odnośnie mojej żony- jest ona osoba niepracującą ( ale nie bezrobotną -zajmuje się domem ale przede wszystkim dbaniem o edukację córki - wiadomo szkoły kursy itd) Co radzilibyście nam napisać we wspomnianym już wcześniej punkcie 21 druku ds156 ? Sorki za tą ''stertę'' pytań, ale nie dają mi one spokoju. Nie jesteśmy jakoś przerażeni ew. możliwością nie dostania wizy , ale oczywiście byłoby super gdyby się nam udało Planujemy wypad na wakacje: ok 2 tygodniowe , zwiedzanie NY , Waszyngtonu , może jakiś 2-dniowy wypad do Orlando FL . Sytuację finansową mamy ok, posiadamy nieruchomości , trochę oszczędności na koncie ( sami sponsorujemu nasz ew. wyjazd ). Firmę prowadzę już ponad 10 lat. Proszę o pomoc i oczywiście o trzymanie kciuków Pzdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pshemass Posted December 15, 2005 Report Share Posted December 15, 2005 A więc tak... Jako zawód możesz napisać "Own Business" brzmi wiarygodnie i nieprostacko.. Jako zaświadczenie o zarobkach, zawsze możesz ze skarbówki wziąć zaświadczenie o dochodach uzyskanych w roku ubiegłym - powinno wystarczyć. W rubryce o której wspominasz trzeba wpisac miejsce pracy lub nauki - wpisujesz wiec adres szkoły córki... nr tel. na pewno nie zaszkodzi. W formularzu żony ppiiszesz jako miejsce pracy N/A , ale jako zajęcie możesz napisać opieka nad domem/córką. Jako przedsiębiorca powinieneś wiedzieć jakie dokumenty moge temu poświadczyć - oczywiście wpis do ew.działalności, ew. nadanie regon. Dzieci do lat 14 nie przychodza do konsulatu - wystarczu DS-156. Jesli masz kase na koncie weź wyciąg, jesli chałupkę to zabierz akt własności. I następnym razem nie aż tyle pytan na raz... pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamenty Posted December 16, 2005 Author Report Share Posted December 16, 2005 Dzięki za szybką odpowiedż, ale obawiam się , że z tymi pytaniami to się dopiero rozkręcam :wink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
michaelt1407 Posted February 1, 2006 Report Share Posted February 1, 2006 no wlasnie czy ktos te dokumenty weryfikuje na stronie ambasady nie ma napisane ze w przypadku wizy b1/b2 trzeba wziac dokumenty mowiace o dochodach,trzeba wziac ksero regony ,wpisu do ewid, i kopie zusu i vatu+ podatku dochodowego,Ale ta sa tylko przelewy dokonywane na poczcie.czy ambasada to sprawdza rzeczywiscie czy to jest prawdziwe?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamenty Posted February 1, 2006 Author Report Share Posted February 1, 2006 Podczas umawiania przez telefon terminu rozmowy z konsulem pada pytanie czy prowadzisz dzialalnosc gospodarcza- jezeli tak to proszą aby zabrac na rozmowe z konsulem zaswiadczenie z US o wysokosci dochodow za rok 2005 ( w moim wypadku , bo bylem na rozmowie 25.01). Jest to druk wydawany na żądanie kosztuje ok 20 pln i trzeba na niego czekać ok 7 dni. Warto też zabrać ze sobą zaświadczenie o nie zaleganiu z podatkami oraz ZUS zalatwianie tego ostatniego jest najdluzsze bo trwa az 7 dni roboczych !.Generalnie wszystkie te dokumenty warto miec , a w wypadku zaswiadczenia o dochodach jest to nawet niezbedne ! Może sie zdarzyc , ze konsul w ogole nie bedzie wymagal okazania jakichkolwiek dokumentów -poza drukami DS (tak bylo w naszym wypadku ) ale z tego co wiem to trzeba miec sporego fuksa aby tak się stało - czego oczywiście i Tobie życzę 8) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.