Jump to content

Recommended Posts

Posted

Cześć. Mam zapytanie odnośnie wyjazdu do USA oraz wizy CR-1. Zacznę od tego że jeszcze z moim (jak na razie) chłopakiem nie spotkałam się jeszcze, planujemy spotkanie na styczeń 2025. W tymże czasie ja będę już pełnoletnią a on jeszcze nie - ostatnio słyszałam że jeśli później będziemy aplikować o wizę CR-1 może to wywołać jakieś problemy odnośnie "nieletniego zbliżenia" I że w jakiś sposób będzie trzeba udowodnić że do tego nie doszło, a w przeciwnym wypadku uznają to za właśnie nieletnie zbliżenie. Tylko że jak udowodnić coś co się nie wydarzyło. Czy USCIS może zapytać właśnie o takie coś? Na tą chwilę nie wiem czy jechać do Stanów w styczniu czy nie, bo chciałabym uniknąć takich niepotrzebnych niespodzianek podczas procesu wizowego. Z góry dzięki ;)

Posted

Ja bym poczekała. Unikniesz w ten sposób jakichkolwiek podejrzeń o statutory rape. Tak, w konsulacie mogą zapytac do kogo jedziesz. Mogą zapytac się zawsze o wszystko.

A tak poza tym.. nie znasz tej osoby a już myślisz o wizie malzenskiej. Wierz mi, "związek" online to zupełnie inna bajka niż poznanie kogoś w prawdziwym życiu. ;)

Do tego jesteście praktycznie dziećmi. Daj sobie trochę czasu bo generalnie to dość nieodpowiedzialne planowanie. ;)

• Thanks 1
  • Upvote 3
Posted
5 godzin temu, Roelka v.2 napisał:

Ja bym poczekała. Unikniesz w ten sposób jakichkolwiek podejrzeń o statutory rape. Tak, w konsulacie mogą zapytac do kogo jedziesz. Mogą zapytac się zawsze o wszystko.

A tak poza tym.. nie znasz tej osoby a już myślisz o wizie malzenskiej. Wierz mi, "związek" online to zupełnie inna bajka niż poznanie kogoś w prawdziwym życiu. ;)

Do tego jesteście praktycznie dziećmi. Daj sobie trochę czasu bo generalnie to dość nieodpowiedzialne planowanie. ;)

Rozumiem o co chodzi aczkolwiek nie sądzę że wypowiedź jest do końca trafna. Po pierwsze statutory rape w moim przypadku nie miałoby miejsca gdyż dwie osoby osiągnęły wiek zgody, a różnica wieku to jedynie 9 miesięcy. (co wciąż nie znaczy że w ogóle do czegokolwiek dojdzie). Tym bardziej jeżeli osoba podczas spotkania będzie miała ukończone 17 lat (wciąż jest to tylko plan i wszystko może się zmienić) to żadne prawo w stanie NJ nie mówi o tym że jest to w żaden sposób nielegalne, jeśli osoba ukończyła wiek zgody. Dlatego też wracając do mojego pierwotnego pytania - zadałam pytanie odnośnie tego czy w razie spotkania gdy ja będę mieć 18 a on 17, nie wystąpią jakieś komplikacje poczas późniejszej, podkreślam POTENCJALNEJ aplikacji o wizę gdyż wiadomo że różnie jest w życiu, a przed nami wciąż spotkanie i formalności. Z prawa stanu wynika że nie miałoby to żadnych niepotrzebnych konsekwencji, ale zawsze warto spytać.

Po drugie, stwierdzanie że kogoś się "nie zna" i że się "pochopnie" i nieodpowiedzialnie planuje w ogóle jest stwierdzeniem zbędnym i kompletnie nie związanym z zadanym pytaniem. Wręcz czymś nieodpowiedzialnym byłoby wejście w związek (tym bardziej na odległość) bez jakichkolwiek potencjalnych planów na przyszłość. Plany ma każdy a to czy je zrealizujemy to już druga bajka - zostało jeszcze sporo czasu na plany, więc czas mam a "doedukować" się można zawsze. Dlatego z czystej ciekawości lubię wiedzieć. Po prostu dolna część wypowiedzi była zbędna tym bardziej że nie zna pani sytuacji w moim związku i nie wie Pani czy tak naprawdę znam tą osobę na dobrym poziomie czy nie, a czasu mam wystarczająco na przemyślenia i refleksje nad związkiem. Zresztą nie jestem pierwszą i ostatnią osobą która decyduje się na związek w młodym wieku oraz potencjalnie na zawarcie związku małżeńskiego w wieku lat 19-21, co jest raczej "normą" i nie jest to niczym nadzwyczajnym lub "nieodpowiedzialnym".

Tak czy siak, dziękuję za odpowiedź.