Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kochani, mój ukochany mieszka w USA, ja w Polsce. Chcemy wziąć ślub po którym chcę się przeprowadzić do USA. Mam dwie córki, obie do 20 roku zycia. 

Jak to zrobić krok po kroku? Wiem, że są wizy narzeczeńskie USCIS I-129F, potem K-1 I K2.

Nie wiem co zrobić po kolei, czy zaręczyć się, czy wziąć ślub. Jeśli ślub to w Polsce czy USA ?

Jeśli możecie poradzić co zrobić krok po kroku, tak aby było najszybciej będę baaaaaardzo wdzięczna. 

Napisano

Nie ma zadnego znaczenia gdzie chcecie brac slub. Chyba, ze bardzo chcecie z jakiegos powodu wybrac wize K1, to wtedy slub jest obowiazkowy w USA.

Generalnie wiza malzenska ma duuuuuuuzo wiecej zalet. Np. mozesz od razu po przylocie do USA pracowac i podrozowac. Jesli wybierzesz wize K1 to potem musisz czekac kolejny 1 - 2 lata na zielona karte i przez wiele miesiecy nie dostaniesz pozwolenia na prace.

Tutaj masz przewodniki https://www.visajourney.com/guides/

Aha, nie ma czegos takiego jak "najszybciej". Nie wazne czy wybierzecie wize narzeczenska czy malzenska, ten proces potrwa 1 - 2 lata do momentu wylotu do USA.