Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc! 

Moja partnerka jest US, wzielismy slub w 2023. Na poczatku 2024 aplikowalismy i130 jak pordzil nam prawnik. Jest juz rok od czasu aplikowania I nadaj bez zatwierdzenia. Bylem juz w US na ESTA czasu zlozenia wniosku. Teraz jestem kolejny raz I moje pytanie jest czy moge zostac tutaj bez koniecznosci opuszczania US I dokonczyc aplikacje tutaj, zlozyc formularz Adjustment of Status itd dopoki jestem tutaj I Moja ESTA jest wazna ? Wiem ze sprawa jest prostsza w przypadku viz turystycznych B1-B2/studenckich. Nigdy nie przesiedzialem zadnego pobytu w US, nie chcialbym tez zaszkodzic calemu procesowi. W sieci wyczytalem ze jest to mozliwe ale wole zapytac tutaj Jak to wyglada z praktyczego punktu widzenia I czy to w ogole ma sens ? 

Napisano (edytowane)

Immediate relative (w Twoim wypadku malzonek USC) jest jednym z dwoch wyjatkow dla ktorych jest mozliwe adjustement of status na ESTA. Jezeli (to wazne) nie miales takiej intencji przekraczajac granice i nie klamales nic oficerowi CBP na lotnisku w tej sprawie, to nic nie stoi na przeszkodzie. 

Czy osobiscie bym tak postapil, biorac pod uwage co sie w tym kraju zaczyna dziac pod nowa administracja? Prawdopodobnie nie, ale technicznie przeciwwskazan nie ma...

[1] https://www.uscis.gov/policy-manual/volume-7-part-a-chapter-2#footnote-16

Edytowane przez Xarthisius