Skocz do zawartości

kilka pytanek nowicjusza ;-)))

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, właśnie dostałem posadke na campie w stanie Maine(niewiem dokładnie który to camp ale podobno niedaleko portland), jak ktoś też tam jedzie/był to niech napisze jak tam jest;-).A oto pytanka:

1. czy po otrzymaniu placementu trzeba się jakoś kontaktowac z pracodawcą celem np. potwierdzenia przyjęcia oferty??

2. jak to jest z obsługą kart płatniczych w Stanach( mam płaską Vise, ale słyszałem że moga być z nimi problemy)

3.Czy ktoś oprócz pracy na campie znalazł sobie jeszcze jakąś dodatkowa robótke, i jeśli tak to jak jest wtedy z podatkami(płaci się czy płaci za nas pracodawca??)

Z góry thanks za odpowiedź, Pozdro

Napisano

czemu akurat do Maine chcesz jechac?? nie mozesz gdzies indziej.. byłam w zeszłym roku a stanie Maine blisko portland jak nie masz auta to nic nie załatwisz!!! w sumie jambyłam na worku ale to to samo ... skoda ze wybrałes/ as Maine

Napisano
czemu akurat do Maine chcesz jechac?? nie mozesz gdzies indziej.. byłam w zeszłym roku a stanie Maine blisko portland jak nie masz auta to nic nie załatwisz!Wykrzyknik w sumie jambyłam na worku ale to to samo ... skoda ze wybrałes/ as Maine

nie wiem czy wiesz kredka ale campow samemu sie nie wybiera.

poza tym Maine jest superowe:))) bylam w zeszlym roku i mi sie strasznie podobało:) a co auta- to mysle,ze gdziekowliek nie pojedziesz w usa,to nic nie zalatwisz nie majac vehicle.

mmisiek-odpowiedż na Twoje pytania:

1. czy po otrzymaniu placementu trzeba się jakoś kontaktowac z pracodawcą celem np. potwierdzenia przyjęcia oferty??

2. jak to jest z obsługą kart płatniczych w Stanach( mam płaską Vise, ale słyszałem że moga być z nimi problemy)

3.Czy ktoś oprócz pracy na campie znalazł sobie jeszcze jakąś dodatkowa robótke, i jeśli tak to jak jest wtedy z podatkami(płaci się czy płaci za nas pracodawca??)

ad1)nie musisz sie kontaktować z pracodawcą, ale jesli masz e-mail-fajnie by bylo napisac do niego i podziekowac za przyjecie, i zapytac sie o rozne rzeczy- np. gdzie to jest dokladnie,jak nazywa sie camp, czy jest internet,takie rzeczy:0 ja tak zrobilam i dostalam odpowiedz:)

2. o kartach platniczych duzo jest na forum ogolnym-znajdz- na pewno doczytasz-ogolnie plaskie sa akceptowalne,ale nie kupisz np nic przez internet ani nie wypozyczysz samochodu.ogolnie-nie oplaca sie nawet brac:/ mi sie nei przydala:)

3. dodatkowej pracy podczas campu nie mozesz wykonywac!

dopiero po skonczeniu umowy,mozesz normalnie,legalnie pracowac. i tak,wtedy juz normalnie rozliczasz sie z podatkow i takim tam pierdół.

pzdr:)

Napisano
ogolnie plaskie sa akceptowalne,ale nie kupisz np nic przez internet ani nie wypozyczysz samochodu.ogolnie-nie oplaca sie nawet brac:/  

No tutaj sie nie zgodze - jesli ma sie karte platnicza jak najbardziej sadze ze warto ja wziasc! Oczywiscie trzeba miec na rachunku jakies pieniadze zeby z karty korzystac. Placi sie normalnie tak jak w Polsce, przyczym organizacja Visa pobiera prowizje od transakcji dokonywanych kartami w dolarach amerykanskich. Prowizja zalezy od Banku i wacha sie od 2% do 3%. Nie mnie jednak mnie sie karta przydala i kilkakrotnie z niej korzystalem!

PS. korzysc czy kozysc? Oto jest pytanie! :)

Napisano

Codo miejsca to według mnie jest super szczególnie jeśli chodzi o zwiedzanie a nato się głównie nastawiam po zakończeniu campu;-))Codo drugiej pracy to szyłaszałem że podobno mozna pracowac w dwóch miejsach kwestia dogadania się z dyrektorem, tylko jestem ciekaw czy ktoś już tak robił??(oczywiście wiem że samochód jest do tego niezbędny szczególnie jeśli do np. Portland jest ok 30 km)

Thanks za odpowiedź, pozdro

• 3 tygodnie później...
Napisano

ja tez mam ten sam kamp

powiedz kiedy masz wizyte w ambasadzie?

i czy juz masz wszystkie oplaty porobione?

czy znasz date wylotu?

moze w tym samym czasie bedziemy w ambasadzie?:)

pozdr.

Napisano

witam wszystkich ja wybieram się na targi ccusa 5 marca z krakowa mam takie putanko czy jeszcze jedzie oprucz mnie? jak tak to wpisujcie sie aha no i czy ktos by mi mógł powiedziec jaka robota jest najlepsza nakampie bo jestem calkowicie zielony w sumie to myslalem o watchman albo janitorial czy te fuchy sa spoko czy lepiej robic np w kuchni ? prosze o odp

Napisano

Witam, Niestety nic jeszcze niewiem pozatym że termin wylotu mam 17 czerwca a Visa Printed date to 15 lutego, terminu spotkania w ambasadzie jeszcze nie znam;-((.Co do opłat to mam zapłacone wszystko oprócz 210 Euro za bilety i ubezpieczenia za bagaż.A tak w ogóle to skąd jesteś??Pozdro

Napisano

czy moze mi ktos powiedziec jak jest na tych targach czy np trzeba znac dobrze ang, czy duze sa szanse na dostanie pracy no i jakie fuchy sa najlepsze bo słyszalem ze przy kuchni jest niezly [beeep] moze mi ktos odpowiedziec?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...