kazha Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 witam mam pytanie naktorym lotnisku w usa sa najlagodniejsze kontrole bylem juz kilka razy i niechce aby mnie za duzo nie maglowali????(oprócz newark i jfk) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bukaj Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 Moze to ci pomoże: tylko kurcze dzis mi cos NET siada ale postaram sie Wiec: Niedawno w USA wszedł (lub wejdzie) w życie pomysł ktory został u nas nazwany: AMERYKA FRONTEM DO TURYSTY otoz program ten ma za zadanie hmm lepsze i łagodniejsze traktowanie ludzi wjezdzajacych na teren USA na wizie Turystycznej i zostanie uruchomiony na kilku lotniskach w USA... wiec to moze byc twoja szansa... http://www.ewiza.com/forum2/tematy1/1465.htm A i proponuje poszukac artykułów na ten temat na onet.pl i interia.pl o tym samy tytule... kurka ten moj net... Link to comment Share on other sites More sharing options...
guli Posted February 15, 2006 Report Share Posted February 15, 2006 Ja tez mam taki problem bylem 3 razy do tej pory w Usa ostatnio 1.5 miesiaca wrocilem w polowie stycznia i chce jechac teraz w kwietniu i zastanawiam sie czy nie bedzie klopotu porzednie razy tez bylem krocej niz wsteplowli mi wize okolo 3 miesiecy a zawsze dawali pobyt na 6 miesiecy. Ponadto zawsze podrozowale z dzieckiem i zona i nie bylo nigdy problemu . Pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
kazha Posted February 20, 2006 Author Report Share Posted February 20, 2006 moze ma ktos wiedze jak jest na innych lotniskach w usa??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciekawski Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 nigdzie nie jest lekko.. w koncu to ameryka nothing is free Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiola Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Oczywiscie ze turysci zasluguja na milsze traktowanie. Turysci. A magluja tych ktorzy zbyt dlugo zwiedzaja. A wracajacych do tych lotnisk. Dluzsza rozmowe mialam z urzednikiem w Houston niz w NY-gdzie cale spotkanie trwalo 2 min +usmiech wiec nie ma raguly, na ktorym z lotnisk jest lzej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darop Posted March 6, 2006 Report Share Posted March 6, 2006 to chyba bardziej zależy od urzędnika ja byłem w Philadelphii i trwało to tyle ile zajmuje sprawdzenie papierów, pobranie odcisków i 2 proste pytanka PS.wiola gdzie byłaś jak Cie nie było? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiola Posted March 6, 2006 Report Share Posted March 6, 2006 Troszke tu troszke tam Link to comment Share on other sites More sharing options...
donti26 Posted March 10, 2006 Report Share Posted March 10, 2006 A jak w ogóle wygląda ta kontrola na lotnisku w Stanach? Jadę pierwszy raz i nie wiem jak się zachować, Co mówić a czego nie? Znajoma radziła abym nie przyznawała się że znam angielski wówczas kontrola przebiegnie sprawniej ("dla świętego spokoju przepuszczą mnie") Mam też pytanko w sprawie kontroli na naszym lotnisku, a dokładniej o czym pamiętać szczególnie, czego nie zapomnieć wziąć itd. Szczerze powiedziawszy to nigdy nie leciałam samolotem, więc nie wiem na ten temat nic. :cry: Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
tissaya Posted March 10, 2006 Report Share Posted March 10, 2006 A jak w ogóle wygląda ta kontrola na lotnisku w Stanach? Jadę pierwszy raz i nie wiem jak się zachować, Co mówić a czego nie? Znajoma radziła abym nie przyznawała się że znam angielski wówczas kontrola przebiegnie sprawniej ("dla świętego spokoju przepuszczą mnie") Mam też pytanko w sprawie kontroli na naszym lotnisku, a dokładniej o czym pamiętać szczególnie, czego nie zapomnieć wziąć itd. Szczerze powiedziawszy to nigdy nie leciałam samolotem, więc nie wiem na ten temat nic. :cry: Pozdrawiam i dziękuję za pomoc kontrola na lotnisku w USA wygląda tak ( na przykładzie Washington DC- lotnisko Dulles po 8io godzinnym locie z Monachium, wysiadając z samolotu nie myślałm już o niczym jak o świeżym powietrzu. Musiałm jeszcze "troche" niestety na to powietrze poczekać. wysiadasz z samolotu,poem kierują Cię do odprawy- dla Amerykanów jest jedno przejście, dla obcokrajowców jest kilka okienek, do którego wije się kolejka min 20 minutowa:/ wszyscy zdenerwowani, z paszportami w ręku/. (pamietaj skorzystac z toalety przed wylądowaniem-ja zapomnialam..i.. myslalam ze się "pochlastam" lol taka mała rada hehs). Po wystaniu się swojego w końcu moja kolej- podchodzę do pierwszego wolnego stanowiska,uśmiecham sie, mówie słynne: how'r you doing" facet się uśmiecha, pyta gdzie jadę- ja mówię Maine, co będę robic? pracowac jako kelnerka, super- miłego lata:) dostaje pieczątke na wizie, do paszportu przyszywa mi I94 (karta jak ja to zwę- pobytowa), i dalej.. przechodzę dalej.totalnie zdezorientowana, bo widzę swoj bagaz,a mialam go odebrac dopiero w Portland (ME) ! hm.. ale idę za przykladem innych- biore w łapę walizkę i idę do odprawy, tym razem baka pyta sie czy sama pakowalam walizke-tak- okey,prosze przejsc dalej. zosatwilam walizke, ide dalej do kolejjki ustawiajacej sie przed bramka (detektor metalu). tym razem musze siagnac nawet buty! (wszyscy sciagali) no,ale-jak to nie ja- nigdy przez bramke nie przeszlam,zeby mi nic nie zapiszczalo:. od razu podbiega do mnie celniczka i woła na bok,do specjalnego boksu,zebym sciagnela wszystkie metalowe rzeczy..ech.. podhcodzi inna babeczka, szuka czegos metalowego, a ja ie smiee,ze mam zawsze pecha z guzikiem w dzinsach,ona tez sie smieje,i mowi mi zebym sie ubrala i zyczy milej dalszej podrozy. mam 10 minut do nastepnego samolou i nie wiem gdzie jestem:/ biegiem do mapy, dopadam gate'u w ostatnim momencie:) udalo sie:) jestem na ziemi Amerykanskiej:) ( i wkoncu moge skorzystac z toalety ogolnie tak: mow po angielsku!uśmiechaj się inie stresuj-Amerykanie nei gryzą / nie wiem skad znajomej sie to wzielo,ze podzie sprawniej odprawa, poneiwaz jesli nic nie powiesz po anigleksu to mozesz miec kłopot/ ogolnie co do kontroli lecąc w USA: nie bierz żywności-nie wolno nie bierz ostrych metalowych rzeczy w bagażu podręcznym(co do tego był osobny topic) kończąc post: have a nice and safe flight Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.