margo1980 Posted March 3, 2006 Report Share Posted March 3, 2006 Witajcie!mam zagadkę: w mojej wizie j1 na 3 miesiące wbito mi bearer is not subject to section 212, two year rule does apply. czy to nie jest błąd????? przecież te 2 zapisy wzajemnie się wykluczają!!!!czy ktoś może mi powiedzieć o co chodzi?i ewentualnie co mogę zrobić w tej sytuacji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
justiki Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 rozumiem, ze jedziesz na work and travel, czyz tak? podejdz do okienka ambasady z pytaniem co masz zrobic -gdyz wzajemnie ta adnotacja sie wyklucza, wiec chcesz wiedziec czy Cie dotyczy ten przepis czy nie. Prawdopodobnie, zaproponuja Ci wydanie nowej wizy. Ja mialam inna sytuacje - rozbieznosc miedzy miedzy adnotacja w paszporcie, a na DS w przypadku Internship...na paszporcie bylam przyporzadkowana do 212e, a na DS 2019 nie. W ambasadzie dowiedzialam sie, ze mam blad w paszporcie. W kazdym razie Ci I glowa do gory Daj znac jak Ci poszlo. pozdrawiam, J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margo1980 Posted March 4, 2006 Author Report Share Posted March 4, 2006 Dzięki, ja jadę na PCT i szczerze mówiąc to przedziwna sytuacja była w ambasadzie bo panowie przed spotkaniem z konsulem stwierdzili, że podlegam pod 212 więc zaczęłam z nimi dyskutować i po 5 minutach jeden z nich gdzieś zadzwonił i okazało się, że nie podlegam. I pan skreślil mi w DS coś. Pewnie się pomylili włąśnie przez adnotacje szanownego Pana z amabasady. Mam tylko nadzieję, że nie będę podlegać pod 212. Co by nie było smutne, jest to, ze się idzie, płaci kasę za to i jeszcze błędy im się przytrafiają...i człowiek musi czas tracić na dodatkowe formalności... Link to comment Share on other sites More sharing options...
justiki Posted March 4, 2006 Report Share Posted March 4, 2006 Moja sprawa byla o tyle skomplikowana, ze wygralam GC i gdybym byla przyporzadkowana do sekcji 212e musialabym sie starac o waiver. A to dlugi i skomplikowany proces. Wyjasnij sprawe zanim wyjedziesz. Nigdy nie wiadomo co w US sie wydarzy - kto wie, moze pracodawca zaproponuje sponsorowanie albo zakochasz sie i bedziesz chciala wyjsc za maz. A wtedy sprawa tego przepisu komplikuje Ci zycie i to bardzo. Moja rada, idz do ambasady. Wyjasnij sprawe, niechaj Ci wydadza nowa wize albo chociaz zaswiadczenie, ze pomylili Ci sie z tym przepisem. To prawda, ze jest to bardzo smutne, iz placisz za wydanie wizy 100 $ i dostajesz ja z bledem i dodatkowo ponosisz koszty wyjasniania sprawy- telefony, bilety...itp... Daj znac jak wyjasnilas sprawe. Trzymam kciuki! pozdrawiam, J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
margo1980 Posted March 8, 2006 Author Report Share Posted March 8, 2006 Sprawa zakończona pomyślnie. w poniedziałek udalam się z rana do informacji z paszportem. Pan obejrzal wizę i stwierdzil, ze to jest bez sensu. Zabral paszport i kazal odebrać wczoraj. Anulowali mi starą wizę i wbili nową prawidlową- z : bearer is not subject to section 212... Dzięki za pomoc. teraz musze się zabrać za inne przygotowania do podróży:-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
justiki Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 A widzisz Super, ze udalo Ci sie wyjasnic sprawe i to pomyslnie - na szczescie brak sekcji 212 e na wizie. Jak widac ambasada popelnie bledy, trzeba wiec ogladac i sprawdzac DS i wizy. Gratuluje i dziekuje, ze podzielilas sie z Nami na forum ta cenna informacja, pozdrawiam, J. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.