monroe Posted March 6, 2006 Report Share Posted March 6, 2006 Witam serdecznie, zapisałem się na to forum 2 lata temu, jak widać, przed moim pierwszym i jak narazie jedynym wyjazdem do USA. Zostałem tam na 3 miesiące (promesa na rok, wiza turystyczna, na lotnisku w Chicago wbito mi 6 miesięcy, więc wykorzystałem tylko połowę czasu) u mojego brata, który od 2,5 r. wraz z żoną legalnie mieszka i pracuje na terenie USA (wygrane zielone karty, stali rezydenci). W tym tygodniu idę do konsulatu w Krakowie starać się o kolejną wize turystyczną. Chciałbym wyjechać na wakację, ok. 3-6 miesięcy, z tymże - czy ktoś wierzy czy nie - z pewnością do Polski wrócę. Problem w tym, iż 2 lata temu byłem na III roku studiów, w tym jestem już na V... Nie mam i mieć nie będę dokumentów zaświadczających o przełożeniu obrony emgieera, bowiem moja Pani promotor nie zgodziła się na podpisanie takiego dokumentu. Jedyne co przedstawię to indeks i zaproszenie od brata... Jak myślicie, dostanę wizę, czy nie? Z jednej strony w Stanach już byłem i wróciłem, mam tam legalnie brata (nikt z rodziny oczywiście nielegalnie tam nie przebywa i nie przebywał), nie popełniłem żadnego wykroczenia na terytorium Stanów Zjednoczonych... Jednakże z drugiej utrzymują mnie rodzice, brak jakichkolwiek aktywów w Polsce, V rok studiów (swoją drogą na UJ)... To taki temat "pół żartem - pół serio", bo oczywiście wiem, że to trochę loteria i nikt z fusów nie wywróży (chyba że jedną z osób, która zagłosuje, będzie pracownik konsularny przeprowadzający w Krakowie rozmowy z osobami starającymi sie o wizę, heh)... I jeszcze jedno - czy coś radzicie? Na co się przygotować (obstawiam, że na pytanie: co robił Pan w Stanach?), czego unikać (oprócz kwaśnej miny i mało konkretnych odpowiedzi na pytania), hm? Pozdrawiam! PS. Aha, pytanie do DS-157. Jeszcze 2 lata temu wszystkie wnioski wypełniało się ręcznie. Teraz DS-156 jest elektronicznie a DS-157 niby można wydrukowac w Acrobacie czyste ale mozna też wydrukować już wypełnione! Czy wypełnić i wtedy wydrukować? Wiele osób ma problemy w związku ze źle wypełnionymi D157 w konsulacie (co tam można źle wypełnić? chyba że chodzi właśnie o wydrukowane egzemplarze?!)... PS2. Ja zagłosowałem, że wizy nie dostanę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
monroe Posted March 7, 2006 Author Report Share Posted March 7, 2006 Dzięki za wiarę we mnie... Przepraszam z góry za 2 posty pod rząd, ale czy ktoś mógłby odpowiedzieć mi choćby na ostatnie pytanie: Jeszcze 2 lata temu wszystkie wnioski wypełniało się ręcznie. Teraz DS-156 jest elektronicznie a DS-157 niby można wydrukowac w Acrobacie czyste ale mozna też wydrukować już wypełnione! Czy wypełnić i wtedy wydrukować? Wiele osób ma problemy w związku ze źle wypełnionymi D157 w konsulacie (co tam można źle wypełnić? chyba że chodzi właśnie o wydrukowane egzemplarze?!)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
monroe Posted March 8, 2006 Author Report Share Posted March 8, 2006 Ponawiam pytanie choć to wbrew regułom... Proszę o odpowiedź: CZY DS-157 WYPEŁNIA SIĘ RĘCZNIE CZY ELEKTRONICZNIE?? - informuję, iż jest możliwość wypełnienia tego formularza również elektronicznie - otwierając go ze strony wizowej, można w Acrobacie wypełniać i ZAZNACZAĆ odpowiednie rubryki! Wygląda tak jakby było to zamierzenie celowe. Ktoś mi odpowie? Proszę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Flame of Udun Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 Nie ma znaczenia. Mozesz tak lub tak- jedynie 156 musi byc elektronicznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monroe Posted March 8, 2006 Author Report Share Posted March 8, 2006 Nie ma znaczenia. Mozesz tak lub tak- jedynie 156 musi byc elektronicznie. dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
monroe Posted March 13, 2006 Author Report Share Posted March 13, 2006 No i wizę dostałem. Na 10 lat!!! Nie wiem, czemu z uporem maniaka dają mi biznesowo-turystyczną B1/B2, skoro moja dziewczyna dostała B2 (swoją drogą ona dostała na 3 lata - dziwny termin, prawda? ). Mam jeszcze trochę głupie pytanie: w konsulacie na paszport nakleili naklejkę z numerem. Można ją odlepić (sądzę, że tak ale wolę sie upewnić ) ? Pozdrawiam serdecznie i wszystkim życzę takiego szczęścia jak ja! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benio Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 No pewnei ze mozesz ... gratuluje!!! miales farta... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.