Zaag Posted March 16, 2006 Report Share Posted March 16, 2006 Witam. Przebywam obecnie w UK. Pracuje legalnie razem z zona od 6 miesiecy. Po 12 miesiacach pobytu i pracy bedziemy sie starali o nadanie statusu rezydenta. Jak wtedy ubiegac sie o wize tur do US? Czy jest to pomocne ze jestem od dlugiego czasu w UK i posiadam znaczne srodki na koncie? Gdzie moge sie ubiegac o wize. Na miejscu w londynie(ambasada US) czy musze jechac z tym do warszawy. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 Mozesz zarowno w Londynie jak i w Polsce, zalezy to wylacznie od Ciebie. Srodki finansowe na pewno beda pomocne, trudno Ci jednak bedzie udowodnic silny zwiazek z krajem. Pomocny moze byc na pewno intratny kontrakt o prace, cokolwiek co trzyma Cie poza Stanami. Nie wiem ile w tym prawdy, ale slyszalam, ze o wize turystyczna w Londynie trudniej. Powodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerwazy Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 ......Nie wiem ile w tym prawdy, ale slyszalam, ze o wize turystyczna w Londynie trudniej. Jest trudniej, ale osobom na stałe zamieszkującym w polsce(poza UK). Jeżeli będziesz już miał "stały pobyt" w UK, to śmiało do ambasady w Londynie. Jedyny problem, to może być (przy "przesłuchaniu"), gdzie mieszkasz :?: Jeżeli w wynajętym pokoju, to nie jesteś związany nawet z UK :!: Chyba , że masz własny dom/apartament lub lease na takowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sunshine Posted March 17, 2006 Report Share Posted March 17, 2006 Nie wiem czy osoby na stale zamieszkujace w Polsce maja jakikolwiek powod aby starac sie o wize turystyczna do Stanow w WB. Sama mieszkalam w Londynie przez ponad 2 lata, mowie na podstawie znajomych rowniez mieszkajacych lata w Anglii. Wszyscy (sztuk 3) dostali odmowe. Ale byc moze dostaliby odmowe rowniez starajac sie w Polsce, tego nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gerwazy Posted March 18, 2006 Report Share Posted March 18, 2006 Na innym forum była wypowiedź na temat wiz do USA o które starała się dziewczyna pracująca (na kontrakcie) w Berlinie. W Polsce była zameldowana gdzieś w rejonie Szczecin-Koszalin. Stwierdziła, że pracując w "dobrej" firmie w Berlinie, to ona ma bliżej do Berlińskiej Ambasady, aniżeli do Warszawy. Złożyła papiery w Berlinie ..... i dostała odmowę. Rok później ponownie złożyła papiery w Warszawie i wizę dostała. Opisała także sprawę jej koleżanki, która miała podobne dane osobowo-pracownicze, ale wy-lease-owała sobie mieszkanko i już była traktowana inaczej. Czy idealnie tak samo jest w Londynie , to pewności nie mam, ale tego rodzaju tłumaczenie o związaniu z danym miejscem/krajem ma sens. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.