marytylermoore Napisano 17 Marca 2006 Zgłoś Napisano 17 Marca 2006 generalna zasada jest taka : odzyskujemy podatek z usa i placimy w polsce ( 19% od kazdego paychecka ) ???
marytylermoore Napisano 17 Marca 2006 Autor Zgłoś Napisano 17 Marca 2006 ok dobra,zgodnie z prawem mogas scigac do smierci za nieplacone podatki w polsce a usa wysyla z 2 letnim opoznieniem nasze zeznania podatkowe. zgodnie z art 54 kk skabowego za nieujawnienie przedmiotu lub podstawy opodatkowania albo za niezlozenie deklaracji podatkowej grozi kara grzywny lub kara pozabaiwenia wolnosci do lat 3. ups ))) tak pisze zeby USWIADOMIC nam ze to jest FAKT. i tu pytanie czy ktos kiedykolwiek mial z tym problemy i czy kogos na tym forum juz scigano za podatki????!!!! to ja nie jade na W&T skoro przy srednim wietrze zarobie w usa 6000$ dolarow z czego zaplace w polsce 19% czyli 4000 zl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! sic!!!!
akulik Napisano 17 Marca 2006 Zgłoś Napisano 17 Marca 2006 ten zapis obowiazuje dla przebywajacych w usa powyzej 183 dni, dla pewnosci sprawdzcie ilosc dni bo nie pamietam... umowa o podwojnym opodatkowaniu, z tym 19% to nie dokladnie tak, jest specjalny wzor wg ktorego obliczasz ile zaplaciles w usa (powyzej 183 dni) i ile powinienes zaplacic w polsce, roznice doplacasz do polskiego US, jest na to pole w zeznaniach podatkowych PIT , dochodu uzyskane zagranica, niestety nie wiem dokladnie jak to zrobic w tym roku bede to robil pierwszy raz
czeslaw Napisano 17 Marca 2006 Zgłoś Napisano 17 Marca 2006 A ktokolwiek z USA informuje nasze urzędy skarbowe o tym, ile zarobiliśmy? Bo jeśli nie, to ja nie widzę problemu
KATE Napisano 17 Marca 2006 Zgłoś Napisano 17 Marca 2006 polacy pracujacy w angli tez maja podobny problem, w niedziele przed polska ambasada w londynie jest protest!
jok Napisano 18 Marca 2006 Zgłoś Napisano 18 Marca 2006 ok dobra,zgodnie z prawem mogas scigac do smierci za nieplacone podatki w polsce absolutnie nie masz racji, niezapłacone podatki jako świadczenie okresowe ulega przedawnieniu po 3 latach (właściwie to roszczenie a nie samo prawo państwa do twojej kasy, ale po tych 3 latach państwo nie ma prawa z ciebie tego ściągnąć). Reguluje to szczegółowo kodeks cywilny, art. 118 po jakim czasie rząd USA wysyła papierki to nie wiem, ale jeżeli są to dwa lata to w życiu ci w jeden rok sprawy sądowej nie skończą (kochane polskie sądy), a z apelacją to już napewno
akulik Napisano 18 Marca 2006 Zgłoś Napisano 18 Marca 2006 ja sie zastanawiam czy deklarowac, niestety nie ma zrodel o wysylkach w-2 do polski z usa, poki co wiemy ze anglia wysyla to elektronicznie na DVD, jelsi usa wysyla po 2 latach to nie ma problemu polskie sady to porazka ale jelsi urzad skarbowy zwietrzy interes w ludziach z zagranicy to bedzie problem, moim zdaniem na pierwszy ogien pojda ludzie z anglii )
karus Napisano 18 Marca 2006 Zgłoś Napisano 18 Marca 2006 jak juz sciagną to nie 19% a 30% bo z zarobkami ze stanów to sie łapiesz na drugą stawkę anawet jak w moim przypadku na trzecią 40% :shock: ... pozatym to naprawdę neisłyszałem zeby ktos płacił podatek w polsce od zarobkó na WaT.. i nie słyszałem też zeby ktoś został za nipłacenie ukarany,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.