basikgigus Napisano 26 Marca 2006 Zgłoś Napisano 26 Marca 2006 Witam chcaial bym jechac w sierpniu do Usa ,jestem studentka ostatniego roku medycyny i do pazdziernika musze wrocic ..Kogo mam napisac we wniosku wizowym jesli na wyjaz mam swoja kase ,a rodzice sa srednio zamozni ,dodam ze nie pracuje ,mam stypendium i troche pracowalam w wakacje ..Czy dobrze jest mowic konsulowi ze sie gdzies wyezdzalo na zarobek ???? W jakiej formie mam dostarczyc dokumenty o dochodach rodizcow ,czy maja one byc z urzedu skarbowego ??? W jakiej postaci ma byc wyciag z banku ,czy taki jak dostaje poczta ,czy jakis ekstra???
STMan Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 Ja jestem studentem 5 roku, sytuacja podobna do Twojej... z mala roznica, mialem zaproszenie. Do ambasady wzialem legitymke, indeks, zaswiadczenie o studiowaniu i o "planowany termin ukonczenia studiow: pazdziernik 2006" Konsul spytal sie do kogo lece i kim ta osoba jest dla mnie, NIE CHCIAL zadnych wyciagow bankowych indeksow i innych [beeep] / generalnie takie papierki to mozna podrobic/ Dostalem wize na 3 lata Tak wiec postaraj sie o zaproszenie a jesli to odpada i wydaje ci sie ze "kasa na koncie to podstawa w ambasadzie" to moze sprobuj tego: Dogadaj sie ze znajomym, rodzina w taki sposob ze ty masz zalozmy 5k i ktos ma 5k. On ci robi przelew calosci, ty pobierasz papiery z banku /stan konta na dzien dzisiejszy/ potem przelewasz 10k na konto znajomego - on sobie papiery robi, on ci odda i macie w papierach po 10.000 PLN A co do "kogo mam wpisac we wniosku..." to chyba nie musisz nikogo, jak lecisz zwiedzac Znajdz sobie hotel http://www.cheaptickets.com/ A lepiej bedzie, jak poczytasz co jest w szukajce na forum, gdzies tu o tym bylo
kokosik Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 co do "mowienia o tym ze pracowales wczesniej" to radze odpowiadac tylko na zadane pytania i nic poza tym. jesli zapyta to mozesz powiedziec ze miales platne praktyki albo cos w tym rodzaju. a co do zarobkow rodzicow to powiem Ci jakie jest moje osobiste zdanie - ja ostatnio bylam z zaproszeniem po wize i stwierdzilam ze skoro mam skonczone 18 lat i ja staram sie o wize i ja mam zamiar tam jechac to co go obchodza moi rodzice. co prawda zapytal sie tylko co robia ale nie mialam przy sobie zadnych dokumentow zaswiadczajacych o zarobkach itd. mialam tylko wyciag ze swojego konta przy czym nawet sie nie pytal o to. chociaz w sumie przyjmuje sie ze kazdy kto nie pracuje powinien miec zasiwdczenia o zarobkach rodzicow z tym ze taki papierek zawsze mozna podrobic bezproblemowo. jesli napiszesz ze jedziesz zwiedzac (bez wpisywania osoby) i zatrzymasz sie w hotelu to na pewno czepi sie czy masz na to srodki finansowe wiec musialbys miec wyciag z porzadnego konta. pozdrawiam
monroe Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 Po pierwsze to chyba nie jest dział przeznaczony do tego typu pytań... :roll: Juz jest... Po drugie wystarczy dac opcję "szukaj" i znajdziesz potrzebne Ci informacje... :roll: Po trzecie, żeby nie było, iż jestem niemiły :wink: , nie masz co przejmować się zarobkami rodziców. Ja byłem po wizę 2 razy i nigdy nie pokazywałem niczego ponad indeks i paszport. Moi przedmówcy równiez nie musieli pokazywać żadnych danych nt zarobków rodziców. Moja dziewczyna miała przy sobie autentyczne dokumenty dotyczące JEJ działki a także JEJ pieniędzy (dość dużych) na funduszu powierniczym (czy jakoś tak) i pokazywała równiez TYLKO indeks i paszport. Generalnie chce mi się śmiać ze wszystkich, którzy kombinuja w ten sposób (przede wszystkim studentów) i na dzień przed rozmową w ambasadzie dysponują kwotami, jakich nawet w Stanach nie zarobią przez pół roku pracy
basikgigus Napisano 6 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 Witajcie !!! Bylam wczoraj w ambasadzie i powiem ze udalo mi sie !! Dostalam wize jeszcze nie wiem na ile !! O nic sie mnie nie pytali ,chcieli tylko indeks i na ile jade ,trwalo to doslownie minute .. Dzieki za dobre rady
monroe Napisano 6 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 6 Kwietnia 2006 Witajcie !!!Bylam wczoraj w ambasadzie i powiem ze udalo mi sie !! Dostalam wize jeszcze nie wiem na ile !! O nic sie mnie nie pytali ,chcieli tylko indeks i na ile jade ,trwalo to doslownie minute .. Dzieki za dobre rady No więc właśnie... Tylko indeks... BTW: Gratuluję
STMan Napisano 7 Kwietnia 2006 Zgłoś Napisano 7 Kwietnia 2006 autentyk... Dziewczyne /studentke/ konsulka pyta sie " -Gdzie pracuje tata? -Ma firme - Acha, a gdzie pracuje mama? - Mama nie musi pracowac prosze Pani - Dziekuje to wszystko, DHL przywiezie paszport" Tak sie sprawy z finansami zalatwia
basikgigus Napisano 10 Kwietnia 2006 Autor Zgłoś Napisano 10 Kwietnia 2006 Dostalam promese na 10 lat !!!! teraz szukam lotu w miare taniego na polowe sierpnia !!! Czy ktos moglby cos polecic ??? Lece do new Yorku
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.