Callan Napisano 1 Maja 2006 Autor Zgłoś Napisano 1 Maja 2006 chmmmm ja wam powiem tak teraz koncze studia i mam zamiar wyjechac ... nie wiem jak sie wszytko potoczy ale wiem ze ebdzie osoba która mi pomoze co jest duzym plusem ale wiem ze jak skoncze studia nie znajde pracy w swym zawodzie mimo ze jest malo płatny a chciałbym go wykonywac, po prostu lube ten kierunek na który poszłem. No i wiem z tyc kilku lat studiów, że naprawde ciezko jest bez znajomosci znaleźc dobrą pracę. Widziałem tez osoby majace duze doswiadczenie i znajace sie na wielu rzeczach ale i tak pracodawca płącił im 800-1000 zł, no to dla starego pracownika to smiech nie pieniadze. Wiadomo jednym sie uda drugim nie, tym ktorzy wyjezdzaja wiadomo z jakim zamiarem życze pwodzenia, trza byc dobrej mysli
cavscout Napisano 1 Maja 2006 Zgłoś Napisano 1 Maja 2006 Kazdy czasowo lub na stale przebywajacy na terenie usa niezaleznie od rasy, wyznania, statusu podlega takim samym prawom.....------------------------------------------------------------------------- to idz i glosuj jesli masz prawa (bo nawet majac GC nie masz pelnych praw jakie ma obywatel)... Prawo a obowiazki.... obowiazkiem obywatelskim jest oddanie glosu w wyborach... tak samo jak obywatel amerykanski musi zasiasc w lazwie przysieglych chociaz raz w zyciu.... Na dzien dzisiejszy legalnie nie legalnie zadna roznica ale jak moze niektorzy wiedza jest propjekt ustawy ktora mowi: Kazdy nielegalny jest przestepca... wtedy bedziemy mogli dyskutowac o prawie samych minusach nielegalnego pobytu na dzien dzisiejszy pelen luzik mowie to z doswiadczenia.... no i czekajmy na manestie bo szansa jest... a jak bedzie dowiemy sie za kilkanascie dni..... A to dziwne bo wg. prawa amerykanskiego glosowanie jest prawem/przywilejem. W tej chwili bycie nielegalnym jest wykroczeniem (misdeaminor), a dopiero teraz Kongres chce podniesc range do przestepstwa (felony). Jest wiec roznica pomiedzy legalnymi a nielegalnymi.
cavscout Napisano 1 Maja 2006 Zgłoś Napisano 1 Maja 2006 dla jednych mówienie do starszej osoby po imieniu nawet po ksywie jest chyba marzeniem zycia lecz sprobujcie sie zaprzyjaznic tak naprawde ZAPRZYJAZNIC z amerykanami żeby poprosili was do swiatecznego stolu , wyjechali z wami na wakacje ... nie wiem czy sie udaSpoleczenstwo amerykanskie jest bardzo nieufne i nie jest to takie latwe , moze sie myle, jesli ktos ma inne spostrzezenia niech sie wypowie. Czy to tak razilo przedmowce - zwracanie sie w Polsce na PAN i PANI? Uwazam ze to wynika jedynie z kultury osobistej. Bardzo czesto bylem zapraszany przez Amerykanow na posilki swiatecze, czy to indyk czy Xmas. Ja uwazam ze Amerykanie sa bardzo otwarci i latwo sie z nimi zaprzyjaznic.
vaanilla Napisano 1 Maja 2006 Zgłoś Napisano 1 Maja 2006 pogadać nie służbowo podczas pracy z klientami? o czym ? o pogodzie? nie pracowalas jeszcze dlatego masz marzenia - i boy jak najwiecej bylo tych marzen bo z wiekiem z czasem zdobywania wiedzy zawodowej rozwiewaja sie gdzies po drodze traci sie marzenia i zaczyna sie stapac trzezwo po ziemi kelnerka to taki sam zawod jak inne i wcale nie polega na rozrywce nawet jakbys to traktowala z usmiechem na twarzy - po kilku godzinach poczujesz zmeczone nogi, rece i skore na twarzy od ciaglego usmiechania sie w kazdym zajeciu mozna znalezc cos ciekawego co pochlonie nie tylko nas czas ale i umysl szukajcie a znajdziecie............... powodzenia
cavscout Napisano 1 Maja 2006 Zgłoś Napisano 1 Maja 2006 Polacy to "margines" nielegalnego pobytu??Wiesz o czym piszesz?? Szacuje się, że w Stanach mieszka ok. 10 mln. ludzi pochodzenia polskiego. To ty zaliczasz stara emigracje z XIX i XX wieku i ich potompkow do nielegalnych :shock: ?
monroe Napisano 1 Maja 2006 Zgłoś Napisano 1 Maja 2006 Polacy to "margines" nielegalnego pobytu??Wiesz o czym piszesz?? Szacuje się, że w Stanach mieszka ok. 10 mln. ludzi pochodzenia polskiego. To ty zaliczasz stara emigracje z XIX i XX wieku i ich potompkow do nielegalnych :shock: ? Oczywiście, że nie. Chciałem mu tylko uświadomić, jak duża polska emigracja znajduje się w Stanach. Co do liczby nielegalnych - nie ma rzetelnych danych, przynajmniej ja z takimi się nie spotkałem (jeśli są, będe wdzięczny za info ). Szacuje się ponoć, iż liczba nielegalnych polskich imigrantów w USA przekracza 1 mln. Na tle nielegalnych z Meksyku jest to kropla w morzu, ale nie margines... [wyciąłeś tylko część mojej wypowiedzi. Później później pisałem o nielegalnych ]
cavscout Napisano 1 Maja 2006 Zgłoś Napisano 1 Maja 2006 Polacy to "margines" nielegalnego pobytu??Wiesz o czym piszesz?? Szacuje się, że w Stanach mieszka ok. 10 mln. ludzi pochodzenia polskiego. To ty zaliczasz stara emigracje z XIX i XX wieku i ich potompkow do nielegalnych :shock: ? Oczywiście, że nie. Chciałem mu tylko uświadomić, jak duża polska emigracja znajduje się w Stanach. Co do liczby nielegalnych - nie ma rzetelnych danych, przynajmniej ja z takimi się nie spotkałem (jeśli są, będe wdzięczny za info ). Szacuje się ponoć, iż liczba nielegalnych polskich imigrantów w USA przekracza 1 mln. Na tle nielegalnych z Meksyku jest to kropla w morzu, ale nie margines... [wyciąłeś tylko część mojej wypowiedzi. Później później pisałem o nielegalnych ] Wiem ze wycialem. Jakbys napisal ze w USA liczba nielegalnych emigrantow moze przekraczac milion (zreszta w co szczerze watpie) to bym sie nie czepial
Sebastian Napisano 1 Maja 2006 Zgłoś Napisano 1 Maja 2006 Sami internetowi prawnicy LOL Ktos napisal ze mu smutno ,to pociesze go bo mi jest wesolo szczegolnie jak czytam niektore wypowiedzi ;-)
monroe Napisano 1 Maja 2006 Zgłoś Napisano 1 Maja 2006 Z ciekawych rzeczy, dla tych co nie wierzą w deportację z USA (statystyki rządowe Stanów Zjednoczonych, źródło podane u dołu tej wiadomości): Liczba przeznaczonych do deportacji z USA Polaków w 2004 r: 440 osób (w Europie zdecydowanie przodujemy, na drugim miejscu znalazła się... Wielka Brytania: 326!! Z drugiej strony na tle 1mln 442tys. przeznaczonych do deportacji Meksyków wyglądamy blado ) Liczba usuniętych z USA Polaków w 2004 r.: 318 osób (wzrost w stosunku do poprzedniego roku! UWAGA! Tylko 103 z powodu przestępstw, pozostali kategoria "non criminal"! Tu akurat wyprzedziła nas Wielka Brytania, a właściwie UK: 392 (większość z powodu przestępstw); Meksyk: 148 tys. wydalonych). Źródło: http://www.uscis.gov/graphics/shared/stati...earbook2004.pdf
akulik Napisano 2 Maja 2006 Zgłoś Napisano 2 Maja 2006 a co do twojego szefa z Hawajami przesadziles bo tam jak nie masz wizy to nie polecisz czyli nielegalni odpadaja ??? Bzdura:) Przy wylocie wystarczy jakikolwiek dokument, jesli lot jest krajowy, nikt nie sprawdza wiz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.