Emilka Napisano 21 Sierpnia 2004 Zgłoś Napisano 21 Sierpnia 2004 czy jedyną mo?liwością legalnego je?d?enia samochodem w USA jest posiadanie amerykanskiego prawa jazdy??
w0jn4 Napisano 24 Sierpnia 2004 Zgłoś Napisano 24 Sierpnia 2004 Nie, ponoc mozna jezdzic na polskim prawo jezdzie przez 3 miesiace, tylko trzeba pamietac ze kazdy stan ma swoje przepisy. Ja mam kolege ktory jezdzi juz ponad pol roku na polskim prawo jezdzie w chicago Dobrze by bylo jednak jakbys wyrobila sobie amerykanskie prawo jazdy. Plusem tego jest ze bedziesz posiadac amerykanskie ID. To jest dosc pomocne w usa.
Bukaj Napisano 26 Sierpnia 2004 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2004 Jesli chodzi o Polskie prawo jazdy.. wiele osob straszylo mnie wizja przesiedzenia 24 godzin w areszcie za jazde bez prawa jazdy. Jak sie okazalo nie ma z tym problemu wielkiego: W siedzibie telewizji POLVISION w Chicago mozna za darmo odebrac sobie taka karteczke z komunikatem Sekretarza Stanu Jessie White-a do wszystkich sil porzadkowych (czyt. policji) apropo tego iz (mowiac krotko) turysci moga jezdzic na swoim krajowym prawie jazdy. Pod tym komunikatem mamy wiadomosc od naszego konsula generalnego w Chicago pana Franciszka Adamczyka, w ktorym to zwraca on uwage iz posiadanie tej karteczki pozwoli nam w 99,9% na unikniecie problemow z tymi dosc czesto niedouczonymi policjantami, dla ktorych Ameryka to caly swiat a gdzie indziej to juz zyja smoki i nie wolno tam jezdzic ) To oczywiscie apropo stanu Illinois a co z reszta ???? :?:
Evrin Napisano 29 Sierpnia 2004 Zgłoś Napisano 29 Sierpnia 2004 ja i moj chlopak jezdzimy w Michigan na miedzynarodowych prawach jazdy. Moj Luby mial kontrole policyjna i nie robiono mu zadnych problemow, pewnie wszystko zalezy od policjanta na ktorego sie trafi pozdr
hubma Napisano 2 Września 2004 Zgłoś Napisano 2 Września 2004 najlepiej miea oba ja smigalem na miedzynarodowym w wisconsiu i nie bylo problemu przy kontroli :twisted:
majka Napisano 21 Września 2004 Zgłoś Napisano 21 Września 2004 Ja bylam w USA au pair wiec wszystko bylo legalnie i na ostatni guzik bylo dopiete bo jezdzilam autem starej. Jej firma ubezpieczeniowa zazyczyla sobie miedzynarodowego prawa jazdy i do konca pobytu na nim jezdzilam. Mialam z 2 kontrole policyjne i wszystko bylo ok. Ale slyszlam tez ze to prawo stanowe i podobno w Kaliforni nie chce miadzynarodowych prawd jazdy, ale nie wiem na 100%
Endriu Napisano 28 Września 2004 Zgłoś Napisano 28 Września 2004 w Maine na polskim prawie jazdy to ja nawet dosta3em mandat za speeding na autostradzie. Ca3e 180 dolców Odby3em te? podró? przez nastepujące stany: New Hampshire, Massachussets, New York, Pennsylvania, Maryland, D.C., New Jersey i nie sądze ?e by3yby jakiekolwiek problemy przy zatrzymaniu przez policje. Jedna dobra rada: zaraz na wstepie, przy dawaniu policjantowi prawa jazdy podkreślcie, ?e jest to wasze MIEDZYNARODOWE prawo jazdy To są naprawde niedouczone baranki...
dagmarcia Napisano 7 Października 2004 Zgłoś Napisano 7 Października 2004 Ji podobno w Kaliforni nie chce miadzynarodowych prawd jazdy, ale nie wiem na 100% W Kalifornii jest smiesznie Z jednej strony w ksiazeczce DMV czarno na bialym napisane jest, ze WOGOLE niepotrzebne jest amerykanskie prawo jazdy, i ze wystarczy miedzynarodowe. Z drugiej strony mila Pani w tym samym DMV poinformowala mnie ze mam 30 dni na wyrobienie kalifornijskiego prawa jazdy od momentu przylotu. Z trzeciej strony - jak ubezpieczalam samochod to mi powiedzieli, ze mam 3 miesiace na zrobienie prawa jazdy. I badz tu madry :? Ja w kazdym razie jestem juz po written test, za 1.5 tygodnia mam driving test, wiec razem z formalnosciami (przyslanie przez nich mojego prawka do domu) zajmie mi to niecale 2 miesiace. A poki co mam driving permit, ktory wydali mi po zdaniu written test, wiec jezdze sobie legalnie 8)
bunny Napisano 8 Października 2004 Zgłoś Napisano 8 Października 2004 a ja wyczytalam w ksiazeczce z DMV w Nowym Jorku, ze jezeli sie jest tam czasowo to zeby nie wymieniac prawa jazdy na ich tylko jezdzic na swoim. Wiec tak zrobilam, jezdzilam sobie cale lato na polskim prawku. Ale nigdy mnie nie zatrzymali wiec nie wiem co by bylo.
bridgitka Napisano 28 Października 2004 Zgłoś Napisano 28 Października 2004 kilka s3ów na temat Ohio...niezbedne miedzynarodowe prz polskich...przy czym przy kontroli musia3am pokazaa zarówno jedne i drugie....a Endriu ma racje, ?e to ma3e baranki, przy kontroli mr policeman ucieszony rzek3 do mnie: a to wy je1dzicie w Europie lewą strona drogi??!!??..........predkosśa te? dośa 3atwo przekroczyc -zw3aszcza kiedy patrzysz na licznik z milami i nie zwracasz uwagi na kilometry:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.