Skocz do zawartości

Ślub dla obywatelstwa ?

Tatar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no rzeczywiście nieźle kombinujecie:)

Myślę, że jak ktoś posiedzi 5 lat w Anglii to nie będzie sie chciał przenosić do Stanów. I tak małżeństwo z obywatelem USA załatwi sprawę szybciej. Ale ja już rzeczywiście wolałabym przez tą Anglię bo z obcym to jednak ślubu nie chciałabym brać- nawet jeśli to by mi dało green card.

a rozwodu w Stanach jeśli się brało ślub w Polsce i nie jest się obywatelem USA to chyba nie mozna wziąć. Ale możliwe, że się mylę.

• Odpowiedzi 21
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

chmmm ale przyznacie ze to jest bardzo kusząca prespektywa, szybki ślub, zapłata, po jakims czasie rozwód, a dzięki temu przebywamy leglanie mamy pełne prawa i przywileje. Poza tym można pracować normalnie, nielegalnemu imigrantowi dadzą wiadomo mniej, a osobie legalnej to dadzą inną stawkę ... jesli ktos młody i :0 wiadomo co dalej, w sumie to każdego indywidualna decyzja

Napisano

Masz Callan, jak przekonasz podejrzliwego urzednika imigracyjnego w czasie szczegolowej rozmowy o waszym malzenstwie, ze jest ono "bona fide". Czytalam, ze nawet do 40% malzenstw konczy z etykietka "falszywe", a za to jest deportacja i nie da sie tego odkrecic na przyszlosc.

Napisano

Z tym szybkim rozwodem to ostrożnie z tego co czytam - po 2 latach dopiero jest chyba stała Zielona Karta? W naszym kraju przepisy są bardziej NIEPRZYJAZNE cudzoziemcom....

Napisano

Masz racje maciopa, ale jesli udowodnisz, ze rozwod nie byl z twojej winy i ze malzenstwo zostalo zawarte w dobrej wierze, to nadal mozesz dostac stala GC (zwlaszcza, jesli bylas ofiara przemocy domowej). Ale udowodnienie, ze mlazenstwp zostalo zawarte w dobrej wierze w przypadku slubu dla papierow jest na pewno bardzo trudne.

Napisano
chmmm ale przyznacie ze to jest bardzo kusząca prespektywa, szybki ślub, zapłata, po jakims czasie rozwód, a dzięki temu przebywamy leglanie mamy pełne prawa i przywileje. Poza tym można pracować normalnie, nielegalnemu imigrantowi dadzą wiadomo mniej, a osobie legalnej to dadzą inną stawkę ... jesli ktos młody i :0 wiadomo co dalej, w sumie to każdego indywidualna decyzja

może i jest wygodniej ale ja i tak sobie nie wyobrażam bym miała powiedzieć to " yes I do" całkiem obcej osobie- a bynajmniej nie jestem jakąś romantyczką. a potem do tego cały szereg klamstw-na to chyba trzeba mieć mocne nerwy!!!

Napisano

tak jak powiedziałem to jest każdego indywidualna decyzja ... zgodze sie z toba że YES I DO nie jest takie łatwe ... załóżmy że w przyszłości znajdziemy naszą TĄ JEDYNĄ osobę i jej powiemy, że hajtneliśmy sie tylko i wyłącznie dla papierów, różnie może sobie o nas pomyślec

wiec tak jak mówicie ostrożność zalecana :)

Napisano

No tak ale ... niektórzy muszą się najpierw rozwieść żeby móc wziąść "ślub" ... a w naszym kraju dostać rozwód to .... chyba szybciej wygra sie 6 w totka. (rozwód partnerski bez wieszania psów)

Napisano

Tak wogóle to kombinujecie (kombinujemy) a wejść w posiadanie obywatelstwa jest w miarę prosto w duzych miastach (pod warunkiem że godzimy się nazywać np. Willy Smith). Z uwagi, iż jest to bardzo rozległy kraj,wyjeżdżamy potem na drugi jego koniec i ... już. Jest to tak samo legalne jak fikcyjny ślub czy samowolne przedłużenie wizy B1/B2 o 3 lata ;-)

Napisano

Mogę i nazywać sięWilly Smith w duchu zawsze będe Polakiem :(, właśnie przypomniał mi sie ten film z Gerardem Depardieu i Andie McDowel "Zielona Karta" chyba taki miał tytuł. Właśnie to było o czymś takim, on ohajtał się dla green card, a ona dla większego mieszkania, w końcu klient wpadł na rozmowie z konsulem :) a tak ciekawie było, no cóż piszcie i radzcie jak sie zachowac w przypadku małżeństwa :( może komus sie przyda w przyszłości ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...