Skocz do zawartości

bezpieczenstwo i Taxi w NY

wasiel31

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

hej jakie sa ceny taxi w NY, chce wiedziec bo przed powrotem do Polski chce zwiedzic to miasteczko:)chodzi mi konkretnie o ceny z JFK do Manhattanu

a tak przy okazji to jak oceniacie bezpieczenstwo w NY, gdzie mozna isc bezpiecznie a gdzie nie powinienem sie pokazywac!

dzieki

Napisano

Ceny taxowki z JFK na Manhattan dokladnie nie pamietam, ale bylo to chyba ok.45$. W NY chyba jest dosc bezpiecznie, przynajmniej z tego co zaobserwowalam-same z kumpela lazilysmy caly dzien, az do 3 w nocy po Manhattanie, potem same w tej nocy wracalysmy metrem do hostelu i jakos zyjemy :lol: No i po Bronxie tez chodzilysmy,ale z przewodnikiem z hostelu-byl to emerytowany dziadzius, z pasji przewodnik, wiec badz co badz nie sadze zeby cokolwiek pomogl jakby grupe 15 dziewczyn i 1 faceta zaatakowaly ziomale z Bronxu :lol: . Ale co widzialysmy slumsy to widzialysmy :lol: .

Napisano

kiedy Maciek wylatujecie???

ja dzis wlasnie po konsulacie.

bylam w NYC 3 dni w zeszlym roku , ty leniwcze - z buta sie chodzi + metro ewentualnie, taxi sa drogie jak szlag... zwiedzajcie all co sie da, mysmy lazili wieczorami i nikt nic nam nie zrobil, hmm ale samej to chyba bym sie bala

Napisano

Po pierwsze radze uwazac na zolte taksowki ktore kadxy zna i sa symbolem NY oni czesto oszukuja i zaplacicie ze 100 albo wiecej... najlepiej wziac car service albo zadzowni pod Metro Line Car Service numer: 1718 456 1111 koszt ok 50$ lub po car serv ice ja nim jezdze zawsze bo jest tani 1718 388 1111 i koszt nie pwinien byc wiekszy niz 30$ A bezpieczenstwo w NY.... to tylko mity o Bronxie itp... przez wiele lat nie zdazylo mi sie nic niepokojacego bo jest bardzo duzo policji wszedziej oczywiscie trzeba troche rozsadku bo rok temu polacy do mnie dzownia mowia ze w central parku spedzili noc i przysneli na chwile okradli ich ze wszystkieog bagaze wsyztsko.... no to mieli i tak szczescie ze ich nie pogwalcili albo pozabijali.... napewno jest bezpieczniej w NY niz w Polsce w duzych miastach poprostu nie zczepiac ludzi, nie chodzic do parkow w nocy....

Napisano

metro z JFk kosztuje 2 dolary, ale trzeba do niego dojechac kolejka AirTrain - kolejne 5 dolarow, podroz na Manhattan zajmuje jaka godzinke, godzinke 15 minut, o wiele bardziej polecam kolejke LIRR, ktora o wiele szybciej i w o wiele lepszych warunkach jedzie na Manhattan 20 minut, z tym ze tez trzeba do niej dojechac wspomnianym wczesniej AirTrain

P.S. Metro nie jest takie brudne i smierdzace...

Napisano

nie straszcie tez zoltymi taksowkami, ich ceny to nie samowolka, sa w pewnym sensie ustalone przez miasto, a jesli ktos wyzej zaplacil ponad 100 razy wiecej to gratuluje instynktu samozachowawczego i braku skargi do przelozonych taksiarza, oszukac to moga tzw. gypsies, czyli nieoznaczeni taryfiarze, ktorzy tez chca cos na turystach zarobic

Napisano

NO niestety zolte taksowki czesto kozystaja z ludzi ktorzy sa pierwszy raz wiec ja bede przed nimi ostrzegal a jelsi chodzi o mtro to zwracam uwage na bagaze bo jadac z JFK na port auth przesiadasz sie na nassau to jeszcze ok... ale jak ktos woli na canal st... to nie zycze mu przeprawy przez canal st station.... a niestety... przez canal st jest najlepiej moim zdaniem....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...