Skocz do zawartości

Zmniejszenie kwoty podatku do zwrotu przez IRS

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy ktoś miał taką się z sytuacją, że IRS obniżył kwotę podatku do zwrotu(i to w dodatku o $600!!!). Czy można coś zmienić w tym kierunku, aby jednak zwrócili calość zapłaconego przeze mnie podatku. I wogóle jakim prawem jest coś takiego możliwe?

Pozdrawiam

Napisano

Witam!

To sie dosyc czesto zdarza. Po prostu IRS stwierdzil ze twoje odliczenia byly nieuzasadnione i sam obliczyl podatek. Wyslala ci tylko to, co wedlug IRS obliczen nalezy ci sie.

Mozna to skorygowac, ale do tego potrzebna jest kopia papierow ktore wyslalas i list IRS dotyczacy odliczen ktorych ci odmowiono.

Agnieszka

Napisano

witam,

a rozliczalas sie przez firme czy sama?

ostatecznie dostalas ok. 150$ czy ile?

tez sie tego boje, ze mi tylko tyle przyjdzie

Smieszka i co dalej sie robi z kopia papierow i listem ?

chyba ciezko sie od tego odwolac

Napisano

Agnieszka dzieki za info.

Mam jeszcze pytanie czy powinnam dochodzic swoich praw za pośrednictwem firmy która mnie z tego podatku rozliczała, czy zająć się tą sprawą sama gdy będe w USA.

Pozdrawiam

Napisano

A jeszcze dodam że w biurze poinformowano mnie ze zdarza się to w przypadku 10% studentów rozliczających się z podatku, a więc trochę dużo.

PS. Wyliczona przez IRS kwota do zwrotu w moim przypadkuto $250 (zamiast $850) więc chyba lekko przesadzili!

Napisano

Witam!

Majac kopie rozliczenia i list IRS mozna wypelnic tzw.aammendment return. Czyli skorygowac pierwsze rozliczenie. Jesli bedziesz w tym roku w stanach to idz do pierwszego lepszego biura podatkowego i tam ci doracza. Samemu jest nieco ciezko wypelnic ten papier.

Ale zeby cokolwiek zrobic musisz miec kopie oryginalu.

Jesli ja masz, to wyslij mi na priv razem z listem od IRs a ja ci powiem co da sie z tym zrobic.

Agnieszka

Napisano

a ja musze powiedziec ze mialam odwrotna sytuacje...

dostalam o $200 wiecej niz mialam wyliczone w rozliczeniu :-))

w sumie milo ze dzialaja w 2 strony... a nie tylko zmniejszaja kwote zwrotu...

powodzenia we wszelkich probach korekty rozliczen...

Napisano

jeśli ktoś dostał za dużo to moga mu to potracić z nastepnego podatku

moim 2 kolegom rozliczajacym sie przez biuro ucieli zwrot podatku o ok 1000$ i powiedzieli że mogo sie odwolac co i tak nic nie dało

• 2 tygodnie później...
Napisano

Co d otego co wspominal bumtarara to obcieli mi lacznie podatek o prawie 1000$. Odwolanie nie mialo sensu a biuro ktore mnie rozliczalo umywa od tego rece.

Jedyna rzecz ktora udalo mi sie okreslic to spowodowane to bylo w moin przypadku zarobkami w kwocie powyzej 10000$. Nie wiem czym sie kierowali w przypadku reszty moich znajomych, mozliwe ze blad zostal popelniony przez biuro ktore mnie rozliczalo bo znajomi z innego biura nie mieli zadnych problemow przy bardzo wysokich zarobkach.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...