Skocz do zawartości

Czy druga praca jest legalna???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
heh, ale z tego co ja sie orientuje to na wat mozna pracowac zgodnie z prawodastwem amerykanskim tylko w jednej pracy, tej ktora zalatwil mam sponsor.  

Tyle prawo, praktyka (zrówno i moja) mówi co innego i całe szczęście:)

w przypadku regulacji WAT - mozna wskazac przepis mowiacy, ze mozna podejmowac dowolne zatrudnienie oprocz wymienionych zajec. nie widzialem nigdzie zadnego ograniczenia.

w przypadku innych programow (takze na J1) - mozna wskazac przepis zakazujacy podejmowania 2giej pracy i/lub ograniczajcy dodatkowe zatrudnienie do scisle zwiazanego z tematyka np. stypendium.

nara, heh

Napisano

A jak to jest z tymi zakazanymi pracami - chodzi mi o drugą pracę. Dlaczego nie można sprzątać u kogoś w domu...?

Napisano

hej wszystkim:)

tu nie chodzi o jakies regulacje czy przepisy WAT

nie mozna podejmowac drugiej pracy tzn nie powinno sie tego robic na podstawie SSN, bo tak to wyglada w przypadku WATowcow

pozwolenie na prace.......ale tak szczerze to nie ma o czym gadac bo dodatkowa prace mozna bez problemu podejmowac i nie pociaga to za soba zadnych konsekwencji no chyba tylko takie ze nie placi sie podatku w drugiej pracy (przynajmniej tak bylo w mojej sytuacji gdy "biegalem" w nocy po restauracji)

pozdro wszystkim

Napisano
- nie mozna podejmowac drugiej pracy

- nie powinno sie tego robic

- mozna bez problemu podejmowac

wiec jak to jest?

kryterium mozliwosci 2go zatrudnienia jest:

1. wiza J1

2. program do jakiego ta wiza zostala wydana

3. posiadanie SS#

w takiej kolejnosci a nie innej.

sam SS# nic nie znaczy (z prawnego, nie praktycznego punktu widzenia). wiec nie wiem po co go w ogole mieszac jako imperatyw do rozwazania czy 2ga praca jest legalna, czy nie?

nara, heh

Napisano

Nie kumam tego - na targach pracy pracodawca z Atlantic city powiedział, że można mieć drugą pracę, byle nie u nich (ale to chyba jednostkowy przypadek), pani w biurze W&T też zawsze powtarza, że będziemy mieć drugą pracę... Więc nie wiem, skąd te wątpliwości.

Moje pytanie natomiast ponawiam - czy sprzątanie u kogoś w domu jest nielegalne i czy nie można tego robić na W&T? :roll:

Napisano
Moje pytanie natomiast ponawiam - czy sprzątanie u kogoś w domu jest nielegalne i czy nie można tego robić na W&T?  :roll:

zapytaj cavscout'a, rypson'a, czy innych osob na stale tam mieszkajacych - ale 'domestic help', o ktorym pisze DoS (jako o pracy zakazanej) to raczej oprocz sprzatania, takze prasowanie/gotowanie i nianczenie - czyli... noo.. gosposia na stale mieszkajaca u 'pracodawcy'; nie osoba wpadajaca tylko poodkurzac (robiaca tylko housekeeping).

nara, heh

Napisano
Moje pytanie natomiast ponawiam - czy sprzątanie u kogoś w domu jest nielegalne i czy nie można tego robić na W&T?  :roll:

Według mnie sprzątanie u kogoś na w&t jest nielegalne bo wydaje mi się że zalicza się to do „pomocy domowej”, ale mogę się mylić.

Tutaj w pukaniu 3 masz prace jakich nie możesz wykonywać

http://www.amta.pl/index.php/content/view/19/87/

albo tutaj, ostatnie pytanie

http://www.dziennik.com/www/dziennik/inne/...dukacja-13.html

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...