Skocz do zawartości

Green Card coraz blizej

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej wszystkim.

Na poczatku powiem, ze forum suuper, kopalnia informacji.

A teraz moje pytania i niepewnosci. Jestem zona obywatela, papiery wypelnione, wyslane, mamy sponsora wspomagajacego (mame), termin rozmowy z konsulem wyznaczony i nawet I-131 travel parole dostalam. I wlasnie tu moje pierwsze pytanie...Mam rozmowe na June 19 a do Polski jade we wrzesniu. Jak dlugo po rozmowie dostaje zielona fizycznie? slyszalam ze 2-3 tyg. i jesli tak to dlaczego odeslali mi ten dokument o travel permit...? Czy nawet jak jak mam zielona to musze miec ten papier dodatkowo?? No i poza tym mam pytania na temat jak dlugo od zielonej do citizen(kiedy skladac dokumenty, zeby jej nie stracic?) i na jak dlugo mozna Stany opuscic? (6mies?)

dzieki

kasia

Napisano
Hej wszystkim.

Na poczatku powiem, ze forum suuper, kopalnia informacji.

A teraz moje pytania i niepewnosci. Jestem zona obywatela, papiery wypelnione, wyslane, mamy sponsora wspomagajacego (mame), termin rozmowy z konsulem wyznaczony i nawet I-131 travel parole dostalam. I wlasnie tu moje pierwsze pytanie...Mam rozmowe na June 19 a do Polski jade we wrzesniu. Jak dlugo po rozmowie dostaje zielona fizycznie? slyszalam ze 2-3 tyg.

Od tygodnia do nawt dwoch miesiecy w wersja krotkiej w zaleznosci od office ale moze sie przeciagnac na dluzej i porwac nawet dobrych pare miesiecy

i jesli tak to dlaczego odeslali mi ten dokument o travel permit...? Czy nawet jak jak mam zielona to musze miec ten papier dodatkowo??
jak masz zielona to juz nic wiecej nie potrzebujesz
No i poza tym mam pytania na temat jak dlugo od zielonej do citizen(kiedy skladac dokumenty, zeby jej nie stracic?) i na jak dlugo mozna Stany opuscic? (6mies?)

dzieki

kasia

Jesli interview masz mniej niz 2 lata od slubu to dostatiesz conditional card i za dwa lata musisz sie starac o permement. Po trzech latach od przyznania zielonej jesli juz masz permament card mozesz starac sie o citizenship o ile jestes nadal z mezem. Jesli bez meza to po 5 latach.

Dokument skladasz zazwyczaj na do 90ciu dni przed dana data.

Krysia

Napisano

Kurcze mam nadzieje ze interview przejde pomyslnie i GC dostane szybciutko. We wrzesniu kuzyn sie zeni - chcialabym byc na weselu.

Czy nie wystarczy pieczatka ktora oficer imigracyjny wbijaja na interview?

Napisano

To jak dlugo czeka sie na karte po rozmowie zalezy w jakim office macie rozmowe imigracyjna.

Jesli w danym biurze podejmuja decyzje od razu to mozecie dostac pieczatke a kart zazwyczaj przychodzi po tygodniu-dwoch

Ale czasami na rozmowie nie podejmuja od razu decyzji, bo:

musza jeszcze pomyslec

brakuje jakichs dokumentow

w danym biurze nie sprawdzaja FBI, i dopiero po rozmowie dokumenty wysylala gdzie indziej i tam sprawdzaja: wtedy to trwa 2 miesiace albo i dluzej jesli FBI wyjdzie cos nie tak, np zbieznosc nazwisk z kims nielubianym :) wtedy sie czeka 6 miesiecy na karte. Tak jest np w Garden City na Long Island gdzie ja mialam rozmowe.

Ponizej jest link od wpisow na visajournej, pod tabelka mozna wybrac konkretne miasto i zobaczyc jak ludki to tam szybko zalatwiali, czy mozna dostac pieczatke itp. Na visajourney jest tez masa relacji z rozmow malzenskich w roznych biurach.

http://www.visajourney.com/timeline/aoslist.php

Krysia

Napisano

od zielonej karty do obywatelstwa ---> 5 lat udokumentowanego pobytu na terenie usa, plynnosc finansowa, podatki oplacone, zadnych ale to zadnych zatargow z prawem, odmowa obywatelstwa moze byc nawet za glupi ticket za picie piwa na ulicy. ale nie za ticket za jazde samochodem chyba ze DU :)

Napisano

KW dzieki za linka do strony, troche mnie pocieszylo. Wyglada na to ze w Columbus, Oh wszystko jest zalatwiane bardzo sprawnie i juz po niecalych 2 tyg. od rozmowy otrzymuje sie GC :))

DZieki jeszcze raz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...