Skocz do zawartości

KW

Użytkownik
  • Zawartość

    1062
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0

O KW

  • Tytuł
    Rezydent FORUM

Informacje o profilu

  • Lokalizacja
    NYC

Ostatnie wizyty

3883 wyświetleń profilu
  1. Duzo zalezy od firmy i miasta gdzie sie pracuje. ja pracuję w niemieckiej firmie pod Nowym Jorkiem i jak się zazwyczaj wyrabiam w 9 godzin na dzień. Ale są też dni gorsze, month end close, od czsau do czasu są dni lepsze. Do tego jest czs na dojaz, a blisko pracy nie zawsze jest tanio... Koniecznie sprawdź ile cię wynajem wyjdzie. Jeśli cię pracodawca poptrzebuje to cię nie zwolni z dnia na dzień, no chyba że przeskrobiesz... Jeśli ci oferują kontrakt to prawdopodobie tzw expat assignment. zazwyczaj na trzy lata, z możliwości porzedłużenia ale zazwyczaj nie prowadzi to do GC. gdzieś po dwuch latach powinnaś zaczącz szukać pracy gdzieś indziej w ramach tej korporacji. Najlepiej poszukaj kogoś w twojej firmmie kto kiedyś wyjechal w ten sposób wtedy dowiesz sie jak jest i co firma oferuje w ramach takiego kontraktu (koszty przeprowadzki?, doroczny wyjazd do kraju pochodzenia, którego kraju benefits?, w czym ci bedą placić PLN/USD, polskie dni urlopowe czy amerykańskie. Żłobki (daycare) są zazwyczaj prywatne, jeśli jest firmowy to bierz, czasami lepsze nie mają miejsca na od zaraz, pod NYC to koszt ponad $1,000/miesiąc. Co do opini o Polakach to w mojej firmie jest pare polek na lepszych stanowiskach i mamy bardzo dobrą reputację:) ,jak jesteś dobra w swojej pracy to reszta się nie liczy. (nie wiem jak jest w Chicago) pozdrawiam krysia
  2. K1 - Wszystko W Jednym

    badanie nie , ale szczepienia tak, chyba ze robiles w polsce, tlumaczyc mozesz sam szczegoly tu http://forum.usa.info.pl/topic/14622-formalnosci-po-slubie-z-obywatelem/
  3. Gotowanie po amerykańsku

    polecam pare lokalnych warzyw: sweet potatoes - najlepsze w kawalkach pieczone w piecu - ale z mikrofalowki tez dobre butternut squash - tez z pieca dobry spagetthi squash - taka dynia - piecze sie przekrojony na pol a potem rozdziela widelcem i wychodzi takie fajne zdrowe spagetthi, posypac serem i pychota a z innych lokalnych wyrobow - hummus!!!!! najlepszy taki z czosnkiem, na pieczonym chlebku, albo z krakersami mmmmmmm
  4. jesli zlozysz w maju to pare tygodni pozniej bedziesz mial odciski a pare miesiecy pozniej interview i pare tygodni pozniej oath najlepiej nic nie planowc pomiedzy bo terminow z USCIS dla wlasnego dobra lepiej nie przekladac tu znalazlam przykladowe citizenship z San Francisco http://www.visajourney.com/timeline/citlis...,10,11&cfl= duzo aktualnych przykladowych dat znajdziesz tu: http://www.visajourney.com/forums/forum/11...ral-discussion/ jak chcesz miec powod zeby nie jechac to bedzie to dobry powod jesli chcesz pojechac to poczekaj pare miesiecy ze skladaniem papierow, nie ma pospiechu, no chyba ze jakas narzeczona czeka
  5. a to prawnik czy pani w agencji przeciez masz marriage certificate! i jest tam nazwisko meza jesli nie masz na marriage certifiate napisanego ze pozostajesz przy nazwisku panienskim to w USA od daty slubu masz prawo poslugiwac sie nazwiskiem meza jesli chcesz aby GC byla na nowe nazwisko to takie nazwisko wpisujesz, a w miejscu gdzie pytaja o inne nazwiska urzywane wpisujesz nazwisko panienskie niestety prawdopodobnie to GC albo EAD bedzie pierwszym dokumentem na nowe nazwisko jaki bedziesz miala
  6. zawsze byla oplata za EAD skladane osobno, bo nie sklada sie go tylko z AOS ale tez i w innych sytuacjach ale od kiedy placie sie ponad $1000 za AOS to jest tam wliczona oplata za EAD
  7. byl gdzies temat o SSN i prawo jazdy a w skrocie to prawdopodobnie bedziesz musiala poczekac na EAD - pozwolenie na prace mozesz rowniez sprobowac z Notice of Action, ale moze nie przejsc
  8. @STOKROTKA12 prosze nie pisz capslockiem! nazwisko wpisujesz takie jakie chcesz miec na karcie, w USA nie ma systemu rejestracji, po slubie masz prawo uzywac nowego nazwiska chyba ze inaczej jest na twoim marriage certificate zreszta zanim dostaniesz karte to juz sobie wyrobisz SS# wpisujesz dane dotyczace ostatniej wizy czyli studeckiej maz wypelnia 864 nawet jesli nic nie zarobil tesciowa wypelnia 864 i jesli wliczacie dochody tescia tesciowa wypelnia 864A
  9. u mnie w gminie wymagali tylko marriage certificate i polskie tlumaczenie przysiegle plus wniosek plus upowaznienie da pelnomocnika (mamy) podpisane przez obojga tak wiec popytaj sie najpierw zanim zaczniesz tlumaczyc @domi130 jesli masz kogos w polsce to wyslij ich zapytac sie co jest potrzebne i ile to trwa albo sama zadzwon w konsulacie to zawsze trudniej cos zalatwic co do dowodu i kar to wszystko zaczyna sie liczyc od momentu wystawienia polskiego aktu slubu, wiec jak nie masz czasu sie w to bawic to poczekaj troche poki co mazesz latac na starym tylko trzeba bilet na odpowiednie nazwisko kupowac
  10. Wyjazd na wizie turystycznej z celem legalizadji pobytu jest przestepstwem jesli zaczniesz zalatwiac badania w polsce to mozesz nie dostac GC w USA, bo dasz im piekny dowod ze taki zamiar mialas albo sie hajtasz spontanicznie, i lepiej poczekac troche dluzej niz miesiac i dopiero potem wszystko zalatwiasz albo zalatwiasz wize K1 - ktora do tego sluzy - i wtedy mozesz nawet sukienke ze soba spakowac
  11. Czas Trwania Interview

    ja czekalam jakies 2 godziny samo interview to zazwyczaj 15min ale zdazaja sie wywiady osobno i wtedy to troche trwa lepiej zarezerwowac sobie troche czasu na calosc
  12. wysylasz pomiedzy 18 czerwca a 18 wrzesnia wysylasz na nowy adres i rownoczesnie chyba musisz ich powiadomic o zmianie adresu na odpowiednim druku, twoj maz chyba tez wysylasz z tracking number bo inaczej nie wiesz czy doszlo, koperty na USPS maja chyba specjalne co do podatkow to wyslij im te ktorych jeszcze nie maja zamow sobie tax transcript - za darmo - dzwoni sie do USCIS - i im to wyslij
  13. Nowa karta jest na 10 lat gdzies po roku od uzyskania nowej bedziesz sie mogła starac o obywatelstwo a dokładnie po 3 latach od wystawienia pierwszej
  14. Wysylasz wniosek I-751 tu jest wniosek: http://www.uscis.gov/files/form/i-751.pdf tu instrukcje: http://www.uscis.gov/files/form/i-751instr.pdf opłata $545 ksero GC przód i tył i ponownie dokumenty potwierdzające małżeństwo za caly okres malzenstwa, bo pisza "demonstrate the circumstances of the relationship from the date of the marriage to the present date" najlepiej takie jak zalecają, z kazdego rodzaju po trochu: 1. Birth certificate(s) of child(ren) born to the marriage. - czyli akty urodzenia dzieci 2. Lease or mortgage contracts showing joint occupancy and/or ownership of your communal residence. - wspolny akt wlasnosci albo najmu 3 Financial records showing joint ownership of assets and joint responsibility for liabilities, such as joint savings and checking accounts, joint federal and state tax returns, insurance policies that show the other spouse as the beneficiary, joint utility bills, joint installments or other loans. - czyli wspolne konta w banku, rozliczenia podatkowe, uezpieczenia itp. 4 Other documents you consider relevant to establish that your marriage was not entered into in order to evade the U.S. immigration laws. 5 Affidavits sworn to or affirmed by at least two people who have known both of you since your conditional residence was granted and have personal knowledge of your marriage and relationship. Wysyłamy do: If you live in Alaska, American Samoa, Arizona, California, Colorado, Guam, Hawaii, Idaho, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Michigan, Minnesota, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, North Dakota, Ohio, Oregon, South Dakota, Utah, Washington, Wisconsin, and Wyoming, file with the California Service Center at: USCIS California Service Center P.O. Box 10751 Laguna Niguel, CA 92607-1075 If you live in Alabama, Arkansas, Connecticut, Delaware, Washington, D.C., Florida, Georgia, Kentucky, Louisiana, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, New Hampshire, New Jersey, New Mexico, New York, North Carolina, Oklahoma, Pennsylvania, Puerto Rico, Rhode Island, South Carolina, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia, U.S. Virgin Islands, and West Virginia, file with the Vermont Service Center at: USCIS Vermont Service Center 75 Lower Welden Street P.O. Box 200 St. Albans, VT 05479-0001 Co do porocesu to wygląda podobnie jak przy staraniu sie o zielona karte 1. wysłanie papierów 2. NOA1 przychodzi tydzień - dwa później 3. odciski palców 4a. NOA2 - zatwierdzenie petycji lub 4b. zaproszenie na interview - bardzo żadko NOA1 zawiera przedłużenie twojej obecnej karty o kolejny rok można z tym latać, pracować itp (ale trzeba się przygotować na dodatkowe tłumaczenia, czy też wizyte w immigration na lostnisku w USA)
  15. poczytaj juz teraz o odnawianiu zielonej karty - tzw lifting conditions w twojej sytuacji to jest mozliwe ale bedziesz potrzebowala bardzo dobre papiery by udowodnic ze malzenstwo bylo nie dla papierow, bo tu istnieje duze podejzenie ze nie bylo zajrzyj na forum visajourney.com ta jest pare tematow o tym doklanie problemie i jest wszystko wyjasnione
×