akoo Posted June 1, 2006 Report Posted June 1, 2006 Witam. Mysle o kontynuacji studiow w Stanach. W tym momencie jestem na trzecim roku (informatyka). W przeciagu dwoch tygodni wybieram sie na WAT - mam zamiar rozejrzec sie na nim za uczelnia. Tak wiec pytania: - jako ze bede musial za studia zaplacic sam i sie tam utrzymac, jak wyglada kwestia legalnosci pracy? - jak powinna wygladac procedura w moim wypadku, abym nie musial wracac do Polski? (wiadomo koszty biletu itp). Chcialbym sie ubiegac o zmiane statusu wizowego juz w trakcie pobytu w USA. - kiedy amerykanskie uczelnie rozpoczynaja nabor? a kiedy koncza? - czy jest mozliwosc przepisywania przedmiotow z Polski? nie widzi mi sie zaliczac jednego po drugim banalnych kursow Pozdrawiam Maciek
Marcin20 Posted June 3, 2006 Report Posted June 3, 2006 Witam!! jako ze bede musial za studia zaplacic sam i sie tam utrzymac, jak wyglada kwestia legalnosci pracy? Legalnie: mozesz pracowac w trakcie roku szkolnego do 20h/tyg na terenie campusu(stolowka, czytelnia itp) - lecz tez potrzebujesz na to zezwolenie, mozesz starac sie o pozwolenie o prace poza kampusem...lecz bardzooo trudno jest je dostac, przyznaja ja dla sosb, ktorych sytucja finansowa zmienila sie drastycznie,z przyczyn niezlaeznych od nich. Po 1 roku przysluguje Ci takze OPT ktory masz do wykorzystania w trakcie studiow lub po studiach... Nielegalnie: Bardzo czesta forma pracy studentow na wizach f-1 i m-1,lecz jesli chesz kontynuwac nauke, dazac do osiagniecia tytulu BA/BS to nie wiem czy sama praca nieleglana by Ci wystaczyla w szczegolnosci ze bylby traktowany jako "out of state resident" i placilbys zdecydowanie wieksze tutions, a o pomoc finansowa cizko na uczelniach...ale to juz dluzsza bajka... jak powinna wygladac procedura w moim wypadku, abym nie musial wracac do Polski? (wiadomo koszty biletu itp). Chcialbym sie ubiegac o zmiane statusu wizowego juz w trakcie pobytu w USA. Tutaj masz jak taka procedura powinna wygladac, co po kolei robic, moze jedynie jak jestes w USA na miejscu moze to potrwac troche szybciej ...a jak zostaniesz przyjety przez szkole, i po zgromadzeniu odpowiednich dokumentow mozesz zaczac wypelniac formy o zmiane statusu wizowego na F-1... http://www.usastudyguide.com/calendar.htm - kiedy amerykanskie uczelnie rozpoczynaja nabor? a kiedy koncza? " Ponieważ proces składania podań może trwać około roku, pierwsze listy należy wysłać najpóźniej latem/ wczesną jesienią roku poprzedzającego rozpoczęcie studiów. Umożliwi nam to zebranie informacji, przygotowanie się do wymaganych egzaminów standardowych, napisanie podania i skompletowanie wszystkich wymaganych dodatkowych materiałów. Data składania podań często upływa zimą roku poprzedzającego rozpoczęcie studiów, czyli znacznie wcześniej niż w Polsce." (http://www.pso-usa.org/Polish/Studia/) czy jest mozliwosc przepisywania przedmiotow z Polski? nie widzi mi sie zaliczac jednego po drugim banalnych kursow Jest taka mozliwosc, w POlsce bieresz z uczelni karte przebiegu Twoich studiow na ktorej powinno sie znajdowac przedmioty ktore do tej pory miales,oceny z nich, ilosc godzin...i na tej podstawie jesli sa podobne zajecia na Twojej "przyszlej uczelni" , szkola moze Ci, lecz nie musi, zaliczyc wszystkie semestry z poprzedniich lat nauki,lub czesc z nich... Pozdrawiam !!
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.