Skocz do zawartości

wizyta u konsula

jadzia83

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czesc wybieram sie niedlugo za niedlugo do konsula do krakowa bede sie starala o wize turystyczna DS156 jade do siostry do usa jestem po licencjacie zapisalam sie na mgr to bedzie moj pierwszy raz u konsula i nie wiem jak sie do tego przygotowac jakie dokumenty wziasc jak sie tam zachowywac jakie pytanie moga zadac czy moglby mi ktos odpowiedziec na to w miare szczegolowo bo nie maam pojecia o tym bylabym wdzieczna moze ktos tez sie staral o taka wize turystyczna i moglby mi pomoc

Napisano

Tutaj jest bardzo duzo informacji. Wystarczy troche poczytac forum....

Czy stosowanie interpunkcji tak duzo wysilku kosztuje???

Napisano
czesc wybieram sie niedlugo za niedlugo do konsula do krakowa bede sie starala o wize turystyczna DS156 jade do siostry do usa jestem po           licencjacie zapisalam sie na mgr to bedzie moj pierwszy raz u konsula i nie wiem jak sie do tego przygotowac jakie dokumenty wziasc jak sie tam zachowywac jakie pytanie moga zadac czy moglby mi ktos odpowiedziec na to w miare szczegolowo bo nie maam pojecia o tym bylabym wdzieczna moze ktos tez sie staral o taka wize turystyczna i moglby mi pomoc

dziwny rodzaj wizy :D Nie ma wizy ds 156 - to jest wniosek wizowy a Ty sie mozesz starac o wize B1/B2 (jesli mowimy o wizie turystycznej)

Na sam poczatek wystarczy jesli bedziesz wiedziala jaka wize chcialabys dostac a pozniej mozesz zaczac szukac na forum - tutaj jest wiele informacji na temat kazdego rodzaju wizy

Napisano

Ok na poczatek index bedzie konieczny u konsula zeby udowodnic to ze studiujesz, dwa to legitymacja i zaswiadczenie ze szkoly, nastepna sprawa sponsor twojego wyjazdu musisz udokumentowac jego wiarygodnosc i plynnosc finansowa czyli jesli siostra cie sponsoruje to opierasz sie na jej osobie jesli rodzice zaswiadczenie o zarobkach obydwu rodzicow. Oczywisc ie jedziesz tam w celach turystycznych wiec ani slowa o jakiej kolwiek pracy w usa bo na zawsze zostaniesz wpisana na liste IO i nigdy wizy niedostaniesz.... usmiechac sie... nie odpowiadac na pytania w zawily i skomplikowany sposob , nie tlumczyc sie nie wyjasniac, odpowiedzi krotkie i proste, TAK, NIE , NIE WIEM lub nieskomplikowane zdania to moja rada... konsul tak naprawde malo mowi po polsku no niektorzy mowia wtedy wnikaja w gadki ale wiekszosc umie zadac pytanie i zrozumiec to co wie ze ma rozumiec... wiem znam 3 konsuli 2 nadal pracuje w warszawie jeden juz na emeryturze.... czy dostaniesz wize zalezy od tego czy udokumentujesz i przekonasz konsula do swoich wiezi z polska i ze nie podejmiesz nielegalnej pracy w usa badz nie zostaniesz tam nielegalnie.... powodzenia....

Napisano

Ciekawią mnie Rypson Twoje "koneksje" i szeroka "wiedza" o tym co piszesz...

Ludzie idący na rozmowę o wizę B1/B2 nie rozmawiają z konsulem USA. Konsul USA ma ciekawsze rzeczy do roboty, niż sprawdzanie ludziom paszportów i odcisków palców (w Krakowie jest jeden a w Warszawie oprócz ambasadora drugi; Nie ma w ambasadzie USA w Warszawie dwóch konsulów!! Chyba że mówimy o konsulach honorowych, hehe. O czym Ty więc piszesz?!).

Osoby siedzące w okienkach to nie konsulowie a pracownicy konsularni. Owszem, są to osoby z USA, jednak nie mają statusu konsula. A to jest naprawdę duża różnica... :roll:

Do Twojej informacji:

- ambasador USA w Polsce: Victor Ashe

- konsul generalny USA w Warszawie: Lisa Piascik

- konsul generalny USA w Krakowie: Kenneth Fairfax

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...