limo Posted June 12, 2006 Report Share Posted June 12, 2006 Witam Zjednoczonych Na wstepie chcialem zaznaczyc, ze przetrzasnalem wiekszosc topicow o kartach platniczych - wiekszosc jednak dotyczy kart kredytowych, osob z SSN, zakladania kont w PL i przelewow USA-PL. Jestem aktualnie na firmowym szkoleniu w USA, wiec nie posiadam Social Security Number, ale pobyt oczywiscie full legal. Chcialbym uzyskac karte debetowa, aby moc robic zakupy w sieci. Jak dobrze przeczytalem, aby uzyskac takowa karte nalezy zalozyc konto w jednym z lokalnych bankow i wplacic gotowke na konto bankowe w USA (najlepiej darmowe o ile sa takowe). 1) Czy mozna bez problemu placic hamerykanska karta debetowa Visa lub MasterCard wydana przez lokalny bank za towary zakupione przez internet ? 2) Czy mozna zalozyc konto bankowe w celu uzyskania karty debetowej bez posiadania Social Security Number na krotki czas ok. 1.5 miesiaca ? 3) Ile wynosza oplaty zwiazane z zalozeniem i uzywaniem karty debetowej (czy znacie jakies darmowe konta) i ile sie czeka na wydanie karty ? 4) Jakie dokumenty sa wymagane (paszport, dowod osobisty, wiza) ? 5) Jaki bank wybrac najlepiej ? 6) Jak mozna placic czekiem ? Wieksze banki jakie znalazlem w okolicy (stan Michigan) to: - LaSalle Bank - Comerica Debit - ATM Cards Z tego co czytalem polecacie Slavic Bank i Citibank (w mojej okolicy jest tylko ATM). Dzieki z gory za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kaacha Posted June 12, 2006 Report Share Posted June 12, 2006 hej, juz dokłądnie nie pamietam wszysatkiego - wiec moze inni napisza, ale podam co wiem 1)mozna spokojnie płacic 2)nie jestem pewna czy mozna sobie wyrobic karte bez SSN(nielegalnie na pewno) 3)mnie założenie nie kosztowało nic - opłat tez zadnych tylko tylko za bilingi z banku jakas tam sume pobirali - na karta czekasz tydzien lub wiecej 4)przy wyrabianiu karty potrzebne sa 2 dokumenty potwirdzające twoja tożsamosc(opróćz SSN)paszport - i ja na przykład miałam ID z mojej pracy ze zdjęciem - dowodu osobistego nie uznawali 5)tego to nie wiem - ja wybrałam Wells Fargo - i byłam zadowolona 6)przy wyrabianiu konta dostajesz swoja ksiazeczke czekową - czekiem mozesz płacic rachunki, mozesz płacic w sklepie - normlanie wypisujesz czek - a potem ci sciągaja kase z konta - tylko to trwa do 2 dni - to sciąganie generalnie jak nie miasz przy sobie karty czy gotówki to czekiem spokojnie mozna płacic - o Citybank tez słyszałam pochlebne opinie to tyle co wiem pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.