donti26 Posted July 4, 2006 Report Share Posted July 4, 2006 czesc. Mam takie pytanie. Jestem w stanach od niedawna i za kilka dni przeprowadzam sie z Gurnee do Chicago. Bedzie to wiazalo sie z moimi dlugimi dojazdami do pracy (Winnetka, Willmette, Kenilworth)itp oczywiscie do czasu az znajde cos w Chicago. Niestety w ogole nie znam sie na tej komunikacji miejskiej i sprawami z nia zwiazanymi. Mam tutaj na mysli autobusy i kolejki. Jesli ktos moze mi wyjasnic sprawy zwiazane z tym (od podstaw prosze) to bylabym bardzo wdzieczna. Chodzi mi o to: jakie bilety najtansze, bilety transferowe, gdzie kupowac, jak obslugiwac te maszyny przy kolejkach, jak odroznic kolejke espresowa od zwyklej, czy u kierowcy autobusu mozna kupic bilet transferowy czy tylko kasuje sie miesieczny albo placi za jeden przejazd, gdzie kupowac miesieczne o czym lepiej wiedziec itp. Pozdrawiam i z gory dziekuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lotnik Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 Jak masz mozliwośc i pieniadze to lepiej załatw sobie samochód - dobry mozna juz za 1000 $ załatwic. Ale co do komunikacji to radze uwazac na autobusy bo to jest dosłownie "wolna amerykanka" gośc jedzie zatrzyma sie albo nie, zmienia sobie trase, przy wejsciu kazdy płaci dolara i poza tym to wszystko ok. ps Może teraz sie cos zmienilo moje relacje to z przed 5 lat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
air Posted July 5, 2006 Report Share Posted July 5, 2006 placi sie dwa dolary, jesli ktos duzo jezdzi to oplaca sie kupic chicago card plus - 75$ miesiecznie za nielimitowane przejazdy. mapy i rozklady sa na www.transitchicago.com Link to comment Share on other sites More sharing options...
donti26 Posted July 6, 2006 Author Report Share Posted July 6, 2006 Ale czy ta karta moze byc stosowana zarowno na przejazdy autobusami jak i kolejkami? Jesli chodzi o samochod to niestety ale niedawno przyjechalam i nie mam takiej mozliwosci. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
air Posted July 7, 2006 Report Share Posted July 7, 2006 tak, wszystko co ma szyld cta podpada pod karte Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketrab Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 Juz zapewne nieaktualne, ale moze dla kogos na przyszlosc - nie wiem jak w karcie, o ktorej wspomnial Air, ale na karte visitor pass mozna oprocz CTA kozystac rowniez z autobusow PaceBus Link to comment Share on other sites More sharing options...
w0jn4 Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 Czy moge sie zapytac jaka prace szukasz w Chicago? Pytam, poniewaz moze sie okazac, ze nie bedziesz musiala martwic sie o dojazd do pracy. Kupno samochodu, jest wyjsciem z sytuacji ale pamietaj ze samochod trzeba ubezpieczyc i raz na jakis czas odwiedzic stacje benzynowa co wiaze sie z kolejnymi wydatkami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
monroe Posted October 24, 2006 Report Share Posted October 24, 2006 Uscislajac i prostując parę informacji (korzystam na codzień z komunikacji miejskiej w Chicago): cena przejazdu kolejką: 2$ - płatne tylko poprzez kartę (różne rodzaje). Pierwsze 2 transfery czyli przesiadki (BODAJŻE do 2h od pierwszego skasowania, niezależnie czy bus czy kolejka) płatne dodatkowe 0.25$. cena przejazdu autobusem CTA: 2$ - płatne gotówką 1.75$ - płatne kartą doładowującą Sprawa z transferami taka sama. Ponadto można kupić karty na których jeździsz ile chcesz i właściwie czym chcesz przez ilość dni na które karta obowiązuje: 30-dniowa (75$) 1-dniowa 3-dniowa (12$) 7-dniowa (20$) np. 30 dni od czasu pierwszego skasowania (wybija wtedy datę i godzinę do której jest ważna dana karta). Są jeszcze inne rodzaje kart o których można przeczytać na stronie CTA. (np. Chicago Card Plus etc.) Karty ważne są również w autobusach PACE oprócz linii: 835. Na liniach PACE 355 i 855 mogą obowiązywać dodatkowe opłaty. PACE jest troszkę tańszy od CTA, nie wiem jednak o ile. Zależne to jest również od trasy. Podmiejska kolej to METRA. Ceny przejazdów zależnie od odległości jaką pasażer chce przebyć. Istnieją tam również bilety okresowe. CTA: http://www.transitchicago.com/ PACE: http://www.pacebus.com/ METRA: http://www.metrarail.com/ RTA (zintegrowany system transportu publicznego w Chicago): http://www.rtachicago.com/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.