Skocz do zawartości

nowe paszporty z cechami biometrycznymi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam pytanie związane z nowym paszportem.Od 28 sierpnia wchodzą w obieg paszporty bimetryczne.Czy w związku z tym pod koniec września będę mogła wjechać do USA na starym paszporcie czy muszę z nowym paszportem starac się ponowie o promese wizową?Teraz promese mam na 10 lat.

Bardzo dziękuję za odpowiedź,

Pozdrawiam

Zuzka

• Odpowiedzi 37
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano

Do konca pazdziernika (no, prawie) mozesz jezdzic na starym. Unless, ten stary nie ma zdjecia cyfrowego i kodu do odczytywania maszynowego. Bordowe paszporty, te ze zdjatkiem na poliweglanowej stronie - beda OK nawet po pazdzierniku; te grantatowe - nie.

nara, heh

Napisano

A co jesli mam paszport granatowy i... wyjezdzam 31 sierpnia, a wracam 24 grudnia ...po czym znowu wyjezdzam 5 stycznia...czy musze wymieniac teraz paszport, czy w grudniu jak bede w Polsce??Czy moze wcale?? Dzieki!!

Pozdrawiam !!

Napisano
A co jesli mam paszport granatowy i... wyjezdzam 31 sierpnia, a wracam 24 grudnia ...po czym znowu wyjezdzam 5 stycznia...!

od konc(-owki)a pazdziernika maja byc wpuszczani ci z paszportami biometrycznymi. jednak osoby z paszportami odczytywalnymi maszynowo i z cyfrowymi zdjeciami tez moga (przez jakis czas... jaki... nie wiem, nie chce mi sie teraz szukac) spac spokojnie. granatowe paszporty nie maja zdjatek 'plastikowych' - wiec lipa - w styczniu nie wjedziesz.

a czy paszporty pod tym katem sa sprawdzane na granicy przy wyjezdzie z usa... no... ciezko powiedziec, bo wlasciwie kontroli granicznej to nie ma... tylko pracownicy linii lotniczych do nich zagladaja. czy beda restrykcyjni? kto ich tam wie.

nara, heh

Napisano

Pracownicy lotnisk (obsluga odprawy biletowo-bagazowej) pełnią funkcje straznikow granicznych i maja za zadanie sprawdzenie, czy czlowieczek ma odpowiedni i wazne dokumenty. Jego zadaniem jest sprawdzenie paszportu + wizy. Musi znac kazdy rodzaj dokumentu, gdzie kolwiek leci.

Paszporty bordowe sa wazne do wlotu do USA tylko do konca pazdziernika (czy moze poczatku pazdziernika). Wyleciec na nim mozna po tym terminie oczywiscie bez problemu.

Nie bedzie zadnego wyjatku dla tych paszportow, nawet jak ktos posiada juz promese wizowa.

Oczywiscie jak sie ma GC, to mozna na bordowym wyleciec do USA po tym terminie, ale to juz dlatego, ze GC jest nadrzednym dokumentem dla kontroli granicznej w USA (raz ode mnie nawet paszportu facet nie bral i na pytanie czy chce paszport, odpowiedzial "i don't need this shit" :D ).

Napisano
A co jesli mam paszport granatowy i... wyjezdzam 31 sierpnia, a wracam 24 grudnia ...po czym znowu wyjezdzam 5 stycznia...czy musze wymieniac teraz paszport, czy w grudniu jak bede w Polsce??Czy moze wcale?? Dzieki!!

Pozdrawiam !!

Wymien w grudniu, jak bedziesz mial czas, bo jeszcze nie wiadomo ile czasu bedzie trwala wymiana tych paszportow.

Napisano
Paszporty bordowe sa wazne do wlotu do USA tylko do konca pazdziernika (czy moze poczatku pazdziernika).

Bzdura, kubakj, kto znowu tak Cię okłamał?! :D :shock: :roll:

LINK

Piszesz głupoty, zrób to dla mnie i nie strasz ludzi, proszę... :roll:

Napisano

czyli jak to jest? ja własnie bede zmieniac paszport bo moj jest uszkodzony i jak pojde teraz to dostane bordowy wiec moze poczekac do 28 siierpnia jak beda juz biometryczne? na tych bordowych do kiedy mozna latac do US bez problemu? matko ale kombinuja

Napisano
Paszporty bordowe sa wazne do wlotu do USA tylko do konca pazdziernika (czy moze poczatku pazdziernika).

Bzdura, kubakj, kto znowu tak Cię okłamał?! :D :shock: :roll:

LINK

Piszesz głupoty, zrób to dla mnie i nie strasz ludzi, proszę... :roll:

Sam nie strasz ludzi swoja "intelygencja".

Co ma MSWiA do prawa amerykanskiego? Te debile nic nie wiedza. Pozatym jest odpowiedz nie na pytanie. Tylko twierdza, ze paszport jest wazny do konta waznosci paszportu, no bo to prawda, tylko gdyby tak bylo, to USA nie wprowadzaloby tej daty jako koncowa date akceptowania paszportow niebiometrycznych, a przyjmowala wszystkie.

Wiec skoncz piepszyc glupoty i odwal sie ode mnie zazdrosniku mały.

Napisano
czyli jak to jest? ja własnie bede zmieniac paszport bo moj jest uszkodzony i jak pojde teraz to dostane bordowy wiec moze poczekac do 28 siierpnia jak beda juz biometryczne? na tych bordowych do kiedy mozna latac do US bez problemu? matko ale kombinuja

Podobno mozna zaznaczyc, ze chce sie biometryczny i taki wydadza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...