pchel Napisano 24 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2006 Elo Czy ktoś z Was kiedyś robił prawko (na wizie J1) w Concord, New Hampshere? Ja zamierzam właśnie zrobić (nie mam polskiego) i podobno żeby przystąpić do egz. to musze najpierw zrobić kurs nauki jazdy.... ;- to prawda?
szpilka Napisano 24 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2006 tydzien temu robilam prawko w Concord,co prawda nie na wizie J1,ale to nie ma znaczenia.Jesli chodzi o kurs to osoby,ktore nie ukonczyly 21 lat musza go zaliczyc,ALE to jesli chodzi o obywateli,nie wiem jak jest z nieobywatelami,ale mysle ze tak samo.Co najwazniejsze to ubiegajac sie o prawko musisz miec dowod na to,ze jestes rezydentem NH.Tutaj potrzebny jest rachunek za "utilities" z Twoim nazwiskiem i adresem lub list z Town Hall zaswiadczajacy,ze tymczasowo mieszkasz w NH.Z tego co babka mi mowila to tylko te 2 papiery wchodza w gre.Zadne inne rachunki nie przejda.Widzialam,ze sporo osob bylo odsylanych wlasnie ze wzgledu na te rachunki.Babka,ktora sie tym zajmuje to wyjatkowo uparta chinka
pchel Napisano 24 Lipca 2006 Autor Zgłoś Napisano 24 Lipca 2006 oki, dzieki za odpowiedź Ale nie do końca rozumiem... Kim jest rezydent? (to jest osoba, która na stale lub tymaczasowo przebywa na terenie NH?) Jeśi chodzi o dowód bycia rezydentem: Napisałaś: "rachunek za utilities". Przez co rozumiesz utilities? Kupiłem sobie laptopa na amazon.com i na pudełku jest nalepka z moim nazwiskiem i moim adresem zamieszkania w NH - czy to jest wystarczający dowód? Co to tak naprawdę jest Town Hall? Co muszę zrobić, żeby otrzymać list z Town Hall? A tak poa tym.... Tudny był egzamin praktyczny i teoretyczny? Przeczytałaś calego manuala? (ponad 100 stron) ? Ile zapłaciłaś za egzamin? 50$ ?
szpilka Napisano 24 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 24 Lipca 2006 Chodzi o to,ze tymczasowo rezydujesz czyli mieszkasz w NH.A ile czasu masz jeszcze wazna wize? Bo cos mi sie o uszy obilo ostatnio,ze wiza musi byc wazna co najmniej 6 miesiecy,ale to zalezy od stanu.Najlepiej zadzwon do DMV i zapytaj jak to jest z tymi wizazmi. Rachunek za "Utilities" to prad,gaz,telefon,kablowke.Czyli wszystko to,co jest dowodem ze masz adres w NH.Pudelko od laptopa nie jest wazne,bo to nie jest dowodem ze tu mieszkasz,to tylko adres wysylki.Podonie jak umowa o wynajem mieszkania nie jest wazna.Wiem,ze to glupie jest ale niestety babka,ktora sie tym zajmuje jest bardzo uparta i odsyla wszystkich,ktorzy nie maja rachunku.Town Hall to urzad miasta.Musisz tam isc z wiza,paszportem,moze umowa o prace i wszystkimi papiorami i udowodnic babce,ze mieszkasz w Woodstock,a ona na tej podstawie wystawi Ci list zaswiadczajacy,ze tymczasowo rezydujesz w NH.Czyli jak nie masz rachunkow to zalatw sobie ten list. Egzamin to w zasadzie formalnosc,jesli znasz przepisy i potrafisz jezdzic autem.Ja juz mialam wczesniej amerykanskie prawko wiec dla mnie to bylo proste.Podrecznik przewertowalam tylko,zwroc szczegolna uwage na liczby,tzn na ile stop od torow kolejowych trzeba sie zatrzymac,albo w jakiej odleglosci od hydrantu mozna parkowac.Takie pytania pojawiaja sie czesto.Na ile przed zakretem trzeba wlaczyc migacz.....wszelkie pytania z liczbami.Poza tym,jesli potrzebujesz podszkolic jazde,to zgodnie z prawem mozesz cwiczyc na ulicy nie posiadajac prawka,ale musi Ci towarzyszyc osoba ktora ma aktualne prawko i wiecej niz 25 lat. Prawko kosztuje 50 USD acha,jeszcze praktyczny..mi trafila sie starsza babka,ktora darla sie na mnie ze jechalam 2 mile ponad speed limit,wiec na praktycznym MUSISZ jezdzic zgodnie z przepisami.Obie rece na kierownicy,zatrzymywanie sie przed linia STOP a nie za i takie tam....po prostu zwracaj uwage na szczegoly.Ja mam zle nawyki kierowcy wiec baba sie na mnei caly czas darla a ja na nia... :wink:
pchel Napisano 25 Lipca 2006 Autor Zgłoś Napisano 25 Lipca 2006 hm... jutro zadzwonie do DMV i sie spytam o to (mam J1 i jeśli wymagane jest te 6 miesięcy to kicha....). Dzieki za informcje :!: acha prawko dali Ci na okres ważności wizy czy na dłużej?
szpilka Napisano 25 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 25 Lipca 2006 achaprawko dali Ci na okres ważności wizy czy na dłużej? ja jestem w trakcie zalatwiania zielonej karty wiec dostalam prawko bez ograniczen czasowych
pchel Napisano 27 Lipca 2006 Autor Zgłoś Napisano 27 Lipca 2006 no i kicha... Wczoraj dzwoniłem do DMV i sie dowiedziałem, że jesli chce się zrobić prawko i jdnoczesnie nie ma się prawa jazdy z polski to trzeba dodatkowo robić kurs prawa jazdy... ;| Przejrze jeszcze wymagania w sąsiednich stanach... ale nie wiem co z tego wyjdzie ;-
szpilka Napisano 27 Lipca 2006 Zgłoś Napisano 27 Lipca 2006 oj szkoda bardzo,niestety tutaj w NH przepisy w DMV sa lekko skrzywione.Inne stany sa bardziej przyjazne jesli chodzi o prawko
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.