Skocz do zawartości

California czy Floryda?

Ankha

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

napisales, ze jestes na etapie decydowania sie na firme , czyli masz mozliwosc wyjazdu do pracy , rozumiem. Jezeli tak jest, nie zastanawiaj sie i jedz do Californi , jest drozej , ale tez zarobki sa wyzsze i na pewno jest to najlepszy stan do zycia jezeli masz prace . pozdrawiam

Napisano

Kalifornia!

San Francisco - nie tylko w mojej opinii najpiekniejsze miasto w USA (przynajmniej z tych duzych)

ale tez takie malownicze miateczka jak np. Monterey

LA odradzam - strasznie tam brzydko

no i z kaliforni to juz blisko do Grand Canyon i inncy pieknych kanionow, takze do Zion NP, a w samej CA to masz Joschua Tree, gdzie podobno jest niezle (np. mozesz zalapac sie na poranna pobudke w formie wyjacych pod twoim namiotem kojotow :lol:

no i Death Valley i Yosemite itd.

Napisano

Dzieki za odpowiedz, dzieki takim pozytywnym opiniom coraz bardziej mi sie chce tam jechaa :lol: szczególnie kiedy obejrze sobie jakieś zdjecia a potam popatrze za okno... :) Rozumiem ze by3eś w CA.. Masz do polecenia jakiegos pracodawce, albo namiary na mieszkanie?

Napisano

tak, bylem

niestety nie pomoge ci ani z pracodawca ani z mieszkaniem

bo:

1. pracowalem w Burger Kingu za minimalna stawke $6.75,

wiec bez problemu znajdziesz sobie lepsza :wink:

(ja przyjechalem do CA w sierpniu i szukalem pracy tylko na miesiac, w dodatku w nieciekawym miasteczku w LA area, gdzie za duzo pracy nie bylo bo to glownie sypialnia LA byla)

2. mieszkalem u znajomych...

nie przejmuj sie niczym, jedz a na pewno znajdziesz dobra prace

ps. benzyna jest tansza niz np. w chicago :lol:

Napisano
ja bym wybral Kalifornie, zwlaszcza polnocna, bo na Florydzie to klimat i upal jest miazdzacy (przynajmniej jak dla mnie)

Z California to sie wlasnie zgodze. Najlepsze miejsce. Tylko jestem ciekawa, dlaczego akurat wolisz Polnocna od Poludniowej? Wszyscy sie wlasnie zachwycaja Southern California.

Napisano
tak, bylem

niestety nie pomoge ci ani z pracodawca ani z mieszkaniem

bo:

1. pracowalem w Burger Kingu za minimalna stawke $6.75,

wiec bez problemu znajdziesz sobie lepsza :wink:  

(ja przyjechalem do CA w sierpniu i szukalem pracy tylko na miesiac, w dodatku w nieciekawym miasteczku w LA area, gdzie za duzo pracy nie bylo bo to glownie sypialnia LA byla)

2. mieszkalem u znajomych...

nie przejmuj sie niczym, jedz a na pewno znajdziesz dobra prace

ps. benzyna jest tansza niz np. w chicago :lol:

Moze opowiesz na czym wlasciwie polegala Twoja praca w Burger King? Czy bylo ciezko ja dostac, czy wypelniales jakas aplikacje? Ile godzin? Ja pracowalam na poczatku zycia w USA w jakiejs fast food not far from Wall Street.. Rozlewalam sody do kubkow. (Yep, kazdy ma jakis poczatek). Ciekawa jestem o twojej pracy. Jak mozesz to opisz nam. Co niektorzy sie moze cos z Twojego doswiadczenia naucza w przyszlosci.

:smt061

Napisano
Jedz do California.  A przede wszystkim San Diego.  Na Fl jest za duzo duchoty.  Huragany tez sa duzym problemem.  Jedz do California, gdzie jest jak w bajce.  Jak raz tampolecisz, to wszystko inne ginie.
:lol:

:) Wybieram sie do Los Angeles jade w II po3owie stycznia. Nigdy wcześniej nie by3am w stanach wybra3am to miejsce bo tam jest ciep3o :( Czy mo?ecie mi daa kilka wskazówek np. jak szukaa szko3y jezykowej albo og3oszen o prace -czy szukaa jakiegoś biura zatrudnienia czy oferty z gazety jestem tam skazana na siebie.

Napisano

mój pierwszy nie ostatni mam nadzieje pobyt w Stanach to g3ownie Floryda, Cocoa Beach nad oceanem przepieknie ,pó1niej Tampa dok3adnie po drugiej stronie nad Zatoką Meksykanską Prze?y3am wszystkie mo?liwe huragany i faktycznie nie jest tak strasznie jak pokazują w TV , choa na samym wybrze?u troche hoteli sie uszkodzi3o bardzo przydatny w tamtych stronach przydatny hiszpanski mnóstwo fantastycznych osób z Puerto Rico. choa sama w tym roku s3ysząc te opowieści o Californi wybieram sie tam.

Napisano
Moze opowiesz na czym wlasciwie polegala Twoja praca w Burger King?  Czy bylo ciezko ja dostac, czy wypelniales jakas aplikacje?  Ile godzin?  Ja pracowalam na poczatku zycia w USA w jakiejs fast food not far from Wall Street..  Rozlewalam sody do kubkow.  (Yep, kazdy ma jakis poczatek).  Ciekawa jestem o twojej pracy.  Jak mozesz to opisz nam.  Co niektorzy sie moze cos z Twojego doswiadczenia naucza w przyszlosci.  

:smt061

ok, opowiadam. pracy szukalem w sierpniu w malym miasteczku w aglomeracji LA. o prace ciezko bo to byla raczej taka "sypialnia". aha - byl port, ale po pracy w rybach na alasce to wolalem sie od tych ryb z daleka trzymac:)

razem z dziewczyna szukalismy tej roboty przez tydzien i bylo ciezko. w koncu w jakims burger kingu natknelismy sie na jakiegos bossa, ktory mial pod soba kilka burger kingow. jak nas zobaczyl to zaoferowal nam robote niemalze "od reki". moja teoria: tam pracowali w 90% sami Meksykanie i gosciu po prsotu pomyslal ze przyda sie urozmaicenie w kolorystyce zalogi:)

jako ze mowilismy po angielsku (co wbrew pozorom bywa duza zaleta w kaliforni :( ), dostalismy prace jako kasjerzy. w kuchni pracowali jedynie (w 100%) ludzie, ktorzy tylko po hiszpansku mowili

praca nie byla ciezka, mielismy tylko kilka godzin dziennie.

jedyna niedogodnoscia dla mnie byla temperatura - w okolicach frytek, ktore musialem nakladac od czasu do czasu bylo cholernie goraco...

poza tym czesto trafiali sie fajni ludzie i mozna bylo troche pogadac

standardowe pytanie "skad jestes" no i zdziwienie ze nie z niemiec, ani francji, ani anglii, ani z czechoslowacji tylko z polski (czy moze z holland?)

jeden gosciu pokazal mi DL ze ma nazwisko POLAND. strasznie dumny byl :)

mi sie nawet podobalo

ale nie byla to bynajmniej jakas "wymarzona" praca

formalnosci: 2 formularze, W4 i ten drugi, gdzie sie wpisuje nr dokumentu uprawniajacego do legalnej pracy; no i SSN

tylko niekumate Mexy potracali mi wszystkie podatki.. ale po 4 tygodniach tlumaczenia w koncu zalapali i mi odeslali kase 8) wiec w porzo :!:

jakby kto chcial uczyc sie czegos z mojego doswiadczenia to prosze bardzo, choc szczerze mowiac nie mam takich ambicji :wink:

pozdrawiam serdecznie

M. :roll:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...