mke Napisano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam za bardzo nie wiem co o tym sadzic ale widze ze moze byc nieciekawie. Myslalem ze zmieniajac status na f1 bede mogl sobie zrobic spokojnie od razu prawko a tu klapa. Okazalo sie ze w formularzu PROOFS OF IDENTITY w jendym polu jest wymog Foreign passport with a visa and i-94 issued by ins for at least 1 year or more, and valid for at least 6 more months. passport must be in english or translated by an embassy. Also if rour i-94 has status code: - - - i tutaj F1 student or F2 spouse or child of student, you must also show the original stamped ins form I20 with any subsequent I20 and notice of approval if appropriate. to be acceptable, the school that the applicant attends must be located within nyc Wszystko fajnie pieknie tylko ze z tego co mi sie wydaje to f1 nie ma terminu konca waznosci lub jest roczny ale ja tego nie widze w polu "wazny do" jest valid for duration of status. A w moim I20 w pkt 5) mam notke ze student is expected to report to the school no later that 08/x/2006 and complete studies not later than 11/x/2006. The normal length of study is 3 months. Czyli nie moge zrobic prawa jazdy w NY, bo nie mam wizy na rok? Rozumiem ze narazie I 20 jest wazny tylko 3 miesiace ale przeciez moge go przedluzyc. Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami Dzieki
Meister Napisano 25 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 25 Sierpnia 2006 Jezeli masz tylko na 3mce to raczej nie zrobisz prawka, a nawet jezeli by sie to udalo, to i tak bedzie wazne do momentu wygasniecia F1, tak wiec moim zdaniem sie nie oplaca. Jak masz miedzynarodowe to styka, a z polskim to nie wiem jak jest w NY. Kubakj juz kiedys pisal o tym, wiec poszukaj.
kubakj Napisano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2006 Witam za bardzo nie wiem co o tym sadzic ale widze ze moze byc nieciekawie. Myslalem ze zmieniajac status na f1 bede mogl sobie zrobic spokojnie od razu prawko a tu klapa. Okazalo sie ze w formularzu PROOFS OF IDENTITY w jendym polu jest wymogForeign passport with a visa and i-94 issued by ins for at least 1 year or more, and valid for at least 6 more months. passport must be in english or translated by an embassy. Also if rour i-94 has status code: - - - i tutaj F1 student or F2 spouse or child of student, you must also show the original stamped ins form I20 with any subsequent I20 and notice of approval if appropriate. to be acceptable, the school that the applicant attends must be located within nyc Wszystko fajnie pieknie tylko ze z tego co mi sie wydaje to f1 nie ma terminu konca waznosci lub jest roczny ale ja tego nie widze w polu "wazny do" jest valid for duration of status. A w moim I20 w pkt 5) mam notke ze student is expected to report to the school no later that 08/x/2006 and complete studies not later than 11/x/2006. The normal length of study is 3 months. Czyli nie moge zrobic prawa jazdy w NY, bo nie mam wizy na rok? Rozumiem ze narazie I 20 jest wazny tylko 3 miesiace ale przeciez moge go przedluzyc. Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami Dzieki Nie zrobisz prawka w NY na I-20, ktory nie byl wydany na conajmniej rok i jest wazny jeszcze mniej niz 6 miesiecy. I-20 na trzy miesiace nie da rady. Aby dostac prawko w NY, to musisz isc do swojej szkoly i wystapic o przedluzenie statusu na minimum 12 miesiecy, wtedy z nowym I-20 bedzie mozna aplikowac o prawko. Prawko na F-1 bedzie mialo dwa terminy waznosci. Normalnie bedzie wygasalo za okolo 5 lub 8 lat od wydania (zalezy od wieku), a do tego bedzie pod nr prawka napisane jest TEMP VISITOR expire [data koncowa na I-20], ale w miedzy czasie mozesz przedluzyc status, wiec ta data, to tylko tak jakby przestroga przed uzywaniem jego bez waznego statusu chyba?? Bo ci co przedluza status, to oczywiscie moga poslugiwac sie prawkiem. To jest przyklad prawka. Jak wyrobisz prawko w NJ, to bedzie wazne o 2 miesiace wiecej niz na I-20.
kubakj Napisano 26 Sierpnia 2006 Zgłoś Napisano 26 Sierpnia 2006 Jezeli masz tylko na 3mce to raczej nie zrobisz prawka, a nawet jezeli by sie to udalo, to i tak bedzie wazne do momentu wygasniecia F1, tak wiec moim zdaniem sie nie oplaca.Jak masz miedzynarodowe to styka, a z polskim to nie wiem jak jest w NY. Kubakj juz kiedys pisal o tym, wiec poszukaj. W NYS mozna do 90 dni jezdzic na prawku polskim, nie trzeba miec miedzynarodowego, ale jest pomocne, jak malo kumaty gliniarz Na 3 miesiace nie zrobi sie prawka w NYS.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.