Skocz do zawartości

Podsumowanie sezonu 2006

anyz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w stanach bylam juz 3 raz i za kazdym razem jest lepiej i lepiej...tez nie chcialam wracac do Polski, ale.... studia i chlopak - musialam, ale juz mysle o studiach w USA i bede robic wszystko zeby wrocic...dlaczego Polska jest tak poj...... ze nie mozna powiedziec, ze chce sie tutaj zostac na zawsze??? Nie rozumiem - US to US ;) i ja zawsze bede sie cieplo wypowiadac o tym kraju

• Odpowiedzi 31
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź
Napisano
...dlaczego Polska jest tak [..]

A ja uwazam' date=' ze Polska, jest tak [..], ze ... ja chce tu zostac na zawsze...

Powiem Ci tylko, ze dzisiaj rozmawialem z Amerykanka /mieszkajaca od niedawna w Polsce/ i powiedziala, ze juz dawno przesiedziala planowany termin pobytu i ma nadzieje, ze bedzie tu /w Polsce/ mieszkala do konca zycia /wiezy krwi ja z tym krajem nie lacza/

...to tak dla rownowagi... 8) ;)

tekst zmoderowany-wulgaryzmy

Napisano

A ja sie nie moge doczekac powrotu do Polski... w stanach jestem 3 raz, chyba ostatni... Dobrze wspominam czas spedzony tu ale im dluzej tu siedze tym bardziej jestem przekonany do tego ze moje miejsce jest w PL. Coraz bardziej wkurzaja mnie ludzie tu, sa sztuczni, dwulicowi itp. masa zakazow i nakazow pozbawila ich samodzielnego myslenia. Jedzenia nie znosze tutejszego, z glodu bym umarl gdybym mial tu mieszkac.

Napisano

ja w tym roku wylądowałam w centrum Colorado, pracowałam na ranchu..

i się zakochałam w tym miejscu.. góry, czyste powietrze, świetni ludzie.

teraz siedząc w Polsce od tygodnia czuję sie jak w klatce i nie umiem sobie znależć miejsca, kombinuje jak koń pod górę co by tutaj zrobić żeby tam wrócić. U nas nie ma takich miejsc.. jednak.. wole US.

Napisano

Isza:

Teraz ja tez jestem jedyna Polka, i nastepny raz Polakow spotkam pewnie w maju 2007, kiedy zaczna sie zjezdzac studenci z WAT...

Fiendix:

Jesli wrocila z usa w terminie to nie ma to wplywu na ilosc odmow w ambasadzie.

Oj kolego, chyba nie wróciła...

Napisano

Na poczatku bylo koszmarnie, ale poprawialo sie z miesiaca na miesiac: sierpien byl ok, a wrzesien i pazdziernik cudowny... Nie chcialo mi sie wracac i nawet myslalam o zostaniu, ale ja chyba jestem za odpowiedzialna na takie cos...

To mial byc moj ostatni raz, ale raczej nie bedzie... a to ze wzgledu na ludzi, ktorych poznalam, i za ktorymi strasznie tesknie :cry: Mimo, iz wiem, ze powinnam kolejne wakacje spedzic pracujac w Polsce, to chyba jednak nie bede, chociaz moze mnie to wiele kosztowac.

A Stany? Nie wiem czy chcialabym tam mieszkac... Ludzie dziwni, jedzenie okropne, a zycie tam na dluzsza mete wcale nie jest tak tanie jak sie wydaje. Za to kraj piekny, kazde miejsce jest inne, ale rownie piekne, naprawde nie maja sie czego wstydzic.

Chociaz pracowac tak jak na WAT bym nie mogla, chyba mam za duze ambicje, a zdaje sobie sprawe, ze znalezienie pracy w zawodzie, troche bardziej ambitnej niz praca w kasynie byloby bardzo trudne...

I chociaz ryczalam jak bobr wracajac tutaj, i do tej pory nie moge sie przestawic to chyba jednak wybiore Polske, bo tutaj jak sie ma troche kasy mozna zyc na naprawde wysokim poziomie...

Napisano
I wlasnie przez takie osoby jak Isza Polacy nie dostaja wiz.

Widzisz, marytylermoore, masz racje, wlasnie przez "takie osoby" trudno Polakowi dostac sie do USA, i takze przez "takie osoby" zapewne tak trudno jest zalatwic sobie legalne pozostanie w tym kraju. Tyle, ze ja nie jestem pierwsza taka osoba, bylo ich przede mna wiele i ja takze cierpie na tym tak jak kazdy Polak, ktory chce jechac do Stanow. Gdybym wrocila na czas moj indywidualny przypadek nic by i tak nie zmienil, bo dziesiatki innych tu zostaly i zostana - nie mam na to wplywu. Ale nawet gdyby od tego roku Polacy nagle przestali nielegalnie zostawac w USA to do czasu kiedy Amerykanie zmieniliby prawo uplyneloby jeszcze wiele, wiele czasu. Niestety, zycie jest za krotkie, zeby na to czekac - dlatego nie poswiecilam mojego szczescia dla dobra ogolu.

Dotychczas zawsze robilam "to, co nalezy". Teraz zrobilam to czego chcialam. Kazdy jest kowalem swojego losu a zycie ma sie tylko jedno.

I jesli sama nie zadbam o swoje, to osoby ktore dzieki mojemu powrotowi do Polski na czas dostalyby wizy tego za mnie nie zrobia

Napisano
Chociaz pracowac tak jak na WAT bym nie mogla, chyba mam za duze ambicje, a zdaje sobie sprawe, ze znalezienie pracy w zawodzie, troche bardziej ambitnej niz praca w kasynie byloby bardzo trudne...

I chociaz ryczalam jak bobr wracajac tutaj, i do tej pory nie moge sie przestawic to chyba jednak wybiore Polske, bo tutaj jak sie ma troche kasy mozna zyc na naprawde wysokim poziomie...

Nie chcialem tu niczego dopisywac, nie chcialem wycinac, chcialem skopiowac, abyscie przeczytali to dwa razy. Madre slowa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...