bulu Napisano 22 Września 2006 Zgłoś Napisano 22 Września 2006 Witam wszystkich , mam jedno małe pytanie. Otóż wiza j1 kończy mi się 30.09 Chciałbym pracować jeszcze dłużej przez 2 tygodnie. Czy gdy będę pracował w okresie "travel", będę pracował nielegalnie?
kubakj Napisano 22 Września 2006 Zgłoś Napisano 22 Września 2006 Witam wszystkich , mam jedno małe pytanie. Otóż wiza j1 kończy mi się 30.09 Chciałbym pracować jeszcze dłużej przez 2 tygodnie. Czy gdy będę pracował w okresie "travel", będę pracował nielegalnie? Oczywiscie. A po co bylaby ta data waznosci DS'a ?
johnero Napisano 23 Września 2006 Zgłoś Napisano 23 Września 2006 hmmm...masz J1??jezeli teraz mijaja ci 3 miesiace pobytu to masz jeszcze miesiac ekstra...mozesz spokojnie pracowac...rok temu bylem na J1...i do konca pracowalem na social( prawi 4 miechy bylem w usa)....w tym roku jestem na turist i nie maialem kloptow z dostaniem wizy..
darop Napisano 23 Września 2006 Zgłoś Napisano 23 Września 2006 hmmm...masz J1??jezeli teraz mijaja ci 3 miesiace pobytu to masz jeszcze miesiac ekstra...mozesz spokojnie pracowac...rok temu bylem na J1...i do konca pracowalem na social( prawi 4 miechy bylem w usa)....w tym roku jestem na turist i nie maialem kloptow z dostaniem wizy.. ale pytanie było inne i nawet podana była data kiedy kończy się wiza, poza tym nie wiem o jakich 3 miesiącah piszesz bo legalnie na J1 można pracować przez 4 miesiące, czyli jeśli będzie pracować po tym terminie będzie to robił nielegalnie, a w praktyce wygląda to tak, że nie zawsze pracodawcy wiedzą o tym że obowiązuje Cie wiza a niekiedy ich ona w ogóle nie interesuje, Ci u których ja byłem nie pozwalali na pracowanie po wygaśnieciu wizy a nawet sami informowali i pytali czy pamietam kiedy kończy mi się wiza.
kamaz Napisano 24 Września 2006 Zgłoś Napisano 24 Września 2006 Tak po tym terminie będziesz pracować nielegalnie. Ten ekstra czas jest na ewentualne zwiedzanie i pozałatwianie spraw przed wylotem, a nie na pracę. Oczewiście zdarza się, że ludzie w tym czasie pracują i szczeże mówiąc nie słyszałem żeby ktoś miał jakiekolwiek problemy z tego powodu, ale decyzja należy do ciebie. Od strony formalnej pracować nie możesz.
bulu Napisano 25 Września 2006 Autor Zgłoś Napisano 25 Września 2006 Ok, dziękuje bardzo, chyba się jednak nie zdecyduje pracować. Nie zamierzam ryzykować
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.