Skocz do zawartości

Pytanie o podatek

Bolciu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wiem ze temat podatkow byl juz walkowany wiele razy nawet przegladalem forum i znalazlem kilka interesujacych watkow. Mam bardzo pilne sprawe i chcialbym uzyskac fachowa odpowiedz.

Jestem w USA na wizie J-1 z programu campamerica. Camp juz dawno sie skonczyl i teraz pracuje u prywatnego pracodawcy co ponoc jest zupelnie legalne dla campowerow na j-1.

W poniedzialek mam 1 wyplate za 10 dni pracy dostaje 720$ ale 160 zabieraja na roznego rodzaju podatki (stanowe NY, federalny SS# itp) Ksiegowa z firmy w ktorej pracuje powiedziala ze jest mozliwosc nie placenia tych podatkow tylko musze przedstawic na to jakies dowody i tu moja prosba gdzie tych dowodow szukac??

W tym poscie http://www.usa.info.pl/board/index.php?sho...nienie&start=10 znalazlem info ze bedac na 4 miesiecznej wizie j-1 dochody do 10 tys sa zwolnione z podatkow

Czy pokazujac link z IRS lub cos w tym stylu ksiegowa bedzie mogla przestac naliczac te podatki czy znaczy to ze bede mogl uzyskac zwrot tych podatkow w pl??

Pozdro Bolciu

• 3 tygodnie później...

Napisano
Wszystkie te podatki sa mozliwe do odzysakania. Najbardzie medicare i SS, bo ich nie powino sie placic.

Najbardziej :wink: ale nie najłatwiej.

Dlaczego naliczano mi podatki Social Security, FICA, Medicare i czy mogę je odzyskać?

Studenci wyjeżdżający do pracy w USA na podstawie wizy J-1 nie powinni mieć potrącanych zaliczek na podatek Social Security, FICA, Medicare. Niestety czasami pracodawcy pomyłkowo naliczają takie zaliczki, ale są one do odzyskania w całości. Procedura zwrotu jest niestety skomplikowana i trwa nawet do 12 miesięcy. Uczestnikom wyjazdów na podstawie wizy H2B, zwrot tych podatków nie przysługuje.

To ze stronki jednego z taxozwracaczy. Podbijam watek, może ktoś wie jakim papierem/przepisem mam przekonać payrol, że nie muszę płacić dodatków. Sytuacja z zeszłego wyjazdu: payrol dobrze wie, że te dodatki nie są wymagane ale dla porządku w papierach upiera się że trzeba je płacić.

• 3 miesiące później...
Napisano

hej,

jestem na programie internship od lipca 2006 i bede w usa do sierpnia 2007. wlasnie dostalam formularz w2, czy mam sie rozliczac tu w usa, czy moge zaczekac az wroce do polski? i jezeli rozliczam sie tutaj, to czy robie to sama czy mam sie gdzies zglosic?

dzieki za wszelkie info!

Napisano
hej,  

jestem na programie internship od lipca 2006 i bede w usa do sierpnia 2007. wlasnie dostalam formularz w2, czy mam sie rozliczac tu w usa, czy moge zaczekac az wroce do polski?  i jezeli rozliczam sie tutaj, to czy robie to sama czy mam sie gdzies zglosic?

dzieki za wszelkie info!

Mozesz sama.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...