tomekcz Napisano 3 Października 2006 Zgłoś Napisano 3 Października 2006 Witam, Ubiegam sie o wize H1, aktualnie mam juz 'approval' od USCIS. Zauważylem, ze moj paszport wygasa w czerwcu 2008 roku. Czy to, ze moj paszport bedzie wazny jeszcze tylko niecale 2 lata, moze byc powodem ze nie otrzymam wizy( podobno paszport musi byc ważny przez caly okres pobytu w USA + 6 miesiecy- czyli dla H1 minimum 3 i pol roku). Czy musze wymieniac paszport przed umowieniem sie na wizyte z konsulem, czy tez nie bedzie to przeszkoda do otrzymania wizy, a paszport bedzie mozna wymienic w polskiej ambasadzie w USA. Jesli ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem, z gory bede wdzieczny za szybka odpowiedz. Pozdrawiam, Tomek
max321 Napisano 3 Października 2006 Zgłoś Napisano 3 Października 2006 Nie musisz, ale powinienes, bo wymiana w Usa nie dosc ze droga to jeszcze bedziesz musial jechc do konsulatu...
tomekcz Napisano 7 Października 2006 Autor Zgłoś Napisano 7 Października 2006 Okazuje sie, ze jednak trzeba wymienic paszport. Po rozmowie (tel) z pania z konsulatu ( niezbyt uprzejma zreszta) dowiedzialem sie , ze zadaje banalne pytanie. Skoro na stronie pisze ze ma byc wazny jeszcze 6 miesiacy po powrocie to ma byc paszport wazny i trzeba wymienic. Na pytania, a co jesli ja go wymienie w ambasadzie w usa, badz wroce po poltorej roku wymienic go w Polsce, pani odpowiedziala, ze gdybac nie bedziemy, trzeba wymienic i tyle. Jesli ktos ma podobny przypadek, radze wymienic i uniknac problemow. Ja tez niestety wymieniam ( trybow przyspieszonych dla wydawania paszportow 10 letnich tez niestety juz nie ma), wiec sprawa wydluzy sie conajmniej o miesiac, co ani mnie ani moim pracodawcom na reke nie jest ;/ Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.