tomekcz Posted October 3, 2006 Report Posted October 3, 2006 Witam, Ubiegam sie o wize H1, aktualnie mam juz 'approval' od USCIS. Zauważylem, ze moj paszport wygasa w czerwcu 2008 roku. Czy to, ze moj paszport bedzie wazny jeszcze tylko niecale 2 lata, moze byc powodem ze nie otrzymam wizy( podobno paszport musi byc ważny przez caly okres pobytu w USA + 6 miesiecy- czyli dla H1 minimum 3 i pol roku). Czy musze wymieniac paszport przed umowieniem sie na wizyte z konsulem, czy tez nie bedzie to przeszkoda do otrzymania wizy, a paszport bedzie mozna wymienic w polskiej ambasadzie w USA. Jesli ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem, z gory bede wdzieczny za szybka odpowiedz. Pozdrawiam, Tomek
max321 Posted October 3, 2006 Report Posted October 3, 2006 Nie musisz, ale powinienes, bo wymiana w Usa nie dosc ze droga to jeszcze bedziesz musial jechc do konsulatu...
tomekcz Posted October 7, 2006 Author Report Posted October 7, 2006 Okazuje sie, ze jednak trzeba wymienic paszport. Po rozmowie (tel) z pania z konsulatu ( niezbyt uprzejma zreszta) dowiedzialem sie , ze zadaje banalne pytanie. Skoro na stronie pisze ze ma byc wazny jeszcze 6 miesiacy po powrocie to ma byc paszport wazny i trzeba wymienic. Na pytania, a co jesli ja go wymienie w ambasadzie w usa, badz wroce po poltorej roku wymienic go w Polsce, pani odpowiedziala, ze gdybac nie bedziemy, trzeba wymienic i tyle. Jesli ktos ma podobny przypadek, radze wymienic i uniknac problemow. Ja tez niestety wymieniam ( trybow przyspieszonych dla wydawania paszportow 10 letnich tez niestety juz nie ma), wiec sprawa wydluzy sie conajmniej o miesiac, co ani mnie ani moim pracodawcom na reke nie jest ;/ Pozdrawiam
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.