bartek_kasia Napisano 4 Października 2006 Zgłoś Napisano 4 Października 2006 Witam Jak wyglada sytuacja z WKU poniewaz kazdy mowi cos innego. Jestem wymeldowany z polski NA STALE. Napisalem ze wyjezdzam NA STALE do Wielkiej Brytanii i co dalej ?? Pani powiedziala w urzedzie ze jako osoba cywilna nie posiadajaca KARTY MOBILIZACYJNEJ bede mial chyba z glowy WKU ale nie jest pewna. Powiedziala ze wysylaja wszystko do WKU i juz jest z glowy. Ale czy tak jest naprawde ?? Wydaje mi sie ze tak gdyz jako osoba nadal cywilna ktora nie ma tej karty a jedynie komisje lekarska za soba nie musze przebywac poza krajem. Poniewaz nie posiadaja miejsca mojego stalego meldunku gdyz w poprzednim miejscu juz nie mieszkam nie maja jak wysylac zawiadomien a tylko tak moga mnie powiadomic. Thanks. Pozdrawiam
maciopa Napisano 4 Października 2006 Zgłoś Napisano 4 Października 2006 Powszechny obowiązek obronności (pobór) ciąży na Tobie z tytułu Twojego polskiego obywatelstwa a nie miejsca zamieszkania. To że nie masz stałego adresu nie zwalnia Cię z tego obowiązku, w przeciwnym razie każdy kto chce uniknąc służby by się wymeldowywał i już a nie płacił grube pieniądze za różnego rodzaju zaświadczenia. Zawsze można Cię znaleźć, zlapać, doprowadzić (UE współpracuje ze sobą w ściganiu przestępców - a za unikanie "poboru" grożą dwa lata więzienia). Kombinuj dalej ;-D[/img]
ketrab Napisano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2006 Tylko ze bilecik musza gdzies wreczyc. A jak nigdzie nie mieszka to rozwiesza za nim listy goncze zeby mu go wreczyc?
Magnum Napisano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 19 Grudnia 2006 Powszechny obowiązek obronności (pobór) ciąży na Tobie z tytułu Twojego polskiego obywatelstwa a nie miejsca zamieszkania. To że nie masz stałego adresu nie zwalnia Cię z tego obowiązku,BzduraArt. 44. 1. Nie powołuje się do czynnej służby wojskowej poborowych uznanych za zdolnych do tej służby: 1) obywateli polskich, którzy stale zamieszkują za granicą,
maciopa Napisano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2006 Powszechny obowiązek obronności (pobór) ciąży na Tobie z tytułu Twojego polskiego obywatelstwa a nie miejsca zamieszkania. To że nie masz stałego adresu nie zwalnia Cię z tego obowiązku,BzduraArt. 44. 1. Nie powołuje się do czynnej służby wojskowej poborowych uznanych za zdolnych do tej służby: 1) obywateli polskich, którzy stale zamieszkują za granicą, powodzenia życzę w takim razie. Zdefiniuj "stale zamieszkujący za granicą". Problem z którym boryka się cała masa ludzi mieszkających w GB, a na których polski fiskus położył łapę.
ketrab Napisano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2006 Ale wytlumacz mi jak oni maja wreczyc ten bilet?
maciopa Napisano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2006 Znajomy mieszkający stale za granicą (Kanada) przyjechał do rodziny na obecne święta i na lotnisku wręczono mu wezwanie do WKU. Człowiek się zdziwił bo ma już pod 40tkę. W naszym wojsku nigdy nie był bo zaraz po studiach wyjechał.
ketrab Napisano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2006 To on sie zapowiadal wczesniej ze wraca do Polski czy rozdawali to wszystkim przylatujacym? Straz graniczna widzi na komputerze prosby WKU o zapraszanie do wojska? Dziwna sprawa...
maciopa Napisano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 21 Grudnia 2006 hehe nie wiem jaka jest polityka WKU ani strazy granicznej. on też się zdziwił.
Magnum Napisano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Napisano 22 Grudnia 2006 Jak będe w wieku poborowym, to zapamietam ten artykuł, i zacytuje tym, co mi wręczą bilecik
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.