nastka Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Czy ktos otrzymał zwrot podatku z usa z programu work&travel? jesli tak to ile czekaliscie? czy jest jakis termin po ktorym zwrot juz nie obowiazuje(to znaczy czy sprawa moze ulec przedawnieniu)??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Posted October 8, 2006 Report Share Posted October 8, 2006 Na zwrot czeka sie 3 miesiące, ale dokumenty za rok 2006 można wysyłać dopiero na początku przyszłego roku. Na rozliczenie sie z podatku są 3 lata od zakończenia pracy, potem ewentualny zwrot przepada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gall_eon Posted October 9, 2006 Report Share Posted October 9, 2006 W USA kwota wolna od podatku jest 3200$, podatek od tych zarobkow odzyskac jest bardzo latwo. Od zarobkow ponad 3,2k tez idzie na WAT odzyskac, ale jest to juz lekkie naginanie przepisow. Z doswiadczenia wiem ze przecietnym terminem jest 2 miesiace, no chyba ze biuro zawali, co im sie zdarza. Najkrotszy termin jaki zaobserowalem to 4 tygodnie, z wplata pieniedzy na konto w banku w USA. BTW nierozliczenie sie z podatku jest przestepstwem::| Link to comment Share on other sites More sharing options...
marfetka Posted October 10, 2006 Report Share Posted October 10, 2006 a co jeśli ktoś nie płacił podatków, bo podpisał ten dokument W-coś-tam i zarobił więcej niż 3200$?? czy w takim wypadku jest możliwość, że trzeba będzie zrobić dopłatę?? i czy ktoś wie jakie są w takim wypadku odsetki karne tudzież inne kary (bo chodzi o zarobki z zeszłego roku...)?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
nastka Posted October 18, 2006 Author Report Share Posted October 18, 2006 a czy ktoś czeka juz prawie dwa lata na zwrot podatku przez BTC? ja czekam na zwrot za prace w atlantic jeszcze w 2004r. za chwile sprawa sie przedawni i tyle bedzie:( Link to comment Share on other sites More sharing options...
fifi Posted October 18, 2006 Report Share Posted October 18, 2006 Ja rozliczalam sie w tym roku, jakos zaraz po tym jak dostalam W2. Zwrot federalnego przyszedl mi w kwietniu, czy w maju, juz nie pamietam, ale stanowego nadal nie dostalam :? Czy to jest normalne? Czy powinnam sie przejsc do biura i zapytac co jest grane?? Ktos mi mowil, ze na stanowy czeka sie dluzej, ale az tyle?? Pozdrowionka Link to comment Share on other sites More sharing options...
ketrab Posted October 23, 2006 Report Share Posted October 23, 2006 Z tego co slyszalem, zwrot podatku stanowego nie jest taki latwy... Slyszalem ze zwykle zwracaja tylko federalny. Marfetka-w jakis sposob nie placilas podatkow? To, ze podpisalas ten dokument, nie oznacza, ze nie placialas podatkow. Ja sie spotykalem za kazdym razem z odliczaniem podatkow automatycznie podczas wyplaty-na paycheck'u byly wypisane wszystkie plusy i minusy, czyli m.in. podatki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.