tomekg Posted December 5, 2006 Report Posted December 5, 2006 Mam pytanie, kiedy zacząć aplikować o zmianę statusu, już po wygaśnięciu wizy (mam h2b) czy w czasie jej trwania. Ile to trwa i na jaką wizę zmienić żeby mieć swobodę w szukaniu nowego pracodawcy. J1 to dobra opcja? Prosze o info. Dzięki.
kamaz Posted December 6, 2006 Report Posted December 6, 2006 Na pewno przed wygaśnięciem. Podobno najpóźniej na 45 dni przed końcem wizy(choć tego dokładnie nie jestem pewien).
widlek Posted December 6, 2006 Report Posted December 6, 2006 Zachowaj sobie troche czasu na zalatwienie formalnosci, wiec 1,5 miesiaca to rozsadny czas na rozpoczecie zmiany statusu. Co robiles ???moze dobra bedzie wiza H1b ???
tomekg Posted December 7, 2006 Author Report Posted December 7, 2006 Chciałbym na H1B, ale z tego co słyszałem trzeba mieć wyższe wykształcenie. Z drugiej strony na stanowisko, które mnie interesuje nie ma odpowiednich kierunków na studiach, a nawet dla pracodawcy na tego typu stanowiska formalne wykształcenie to sprawa drugorzędna. Więc chyba zmienię na J1 a później zobaczymy. Robota, która mnie interesuje to stock/option broker.
tomekg Posted December 7, 2006 Author Report Posted December 7, 2006 Jeszcz jedno pytanko jak to jest z wizą J1, czy można normalnie pracować na niej czy raczej jest ona przeznaczona na au pair, praktyki itp.
kamaz Posted December 7, 2006 Report Posted December 7, 2006 J1 ma chyba kilkanaście typów, poszukaj na forum gdzieś była o tym mowa jakie to dokładnie są kategorie. I jeszcze jedna istotna informacja, sprawdz czy nie podpadniesz z J1 pod sekcje 212.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.