Jump to content

program independent - szukanie pracy.

Recommended Posts

Posted

Witam.

Na początek chciałem powiedziec ze mam 22 lata i to moj pierwszy post tutaj. Nie bylem jeszcze nigdy w USA, i w tym roku pragne pojechac po raz pierwszy na program self-arranged.

Chciałem zapytac jak wyglada dostepnosc pracy w uSA , wszyscy mi piszecie

ze kazdy ma po 2 prace , czyli jest ona tak dostepna ze nie ma z nia najmniejszego problemu ?

Wolałbym sam sobie wszystko ustawic zeby nie miec problemow ,ze nie dotrzymalem umowy i musze uciekac od moich pracodawcow w McDonaldzie :-).

CO do mnie to doswiadczenia mam ponad 6msc przepracowanych z czego 3 w Wwielkiej Brytanii i 1 we Francji.

Ja mam takie przypuszczenie i z tego zalozenia wychozde ,ze w USA jest sporo lepiej jesli chodzi o prace niz w UK , a ze w UK po 5dniach chodzenia w sezonie wakacyjnym , udalo mi sie znalezc prace ,a pozniej nawet na weekendy. To w usa powinno mi to przyjsc jeszcze latwiej , tak :>?

Aha. Co do angielskiego jakby ktos pytal to skonczylem kurs na cae + 3msc w brytanii , czyli taki cae+.

PS jeszce jedna rzecz przemawia za tym abym sam sobie załatwial , w przypadku opcji zalatwiania przez organizacje slyszalem ze agencja posrednictwa bierze czesc naszych pieniedzy , nie wiem jak w usa ...

ale gdy pracowalem w anglii to babki z agencji braly 25-30% mojej stawki na godzine , czyli ok 2 funty z kazdej godziny , czyli z moich obliczen lacznie mi zabraly jakies 700funtow w porownaniu do tego co bym zarobil gdybym bezposrednio mial umowe z firma.

Czy uwazacie ze dobrze mysle i podzielacie me zdanie ?

Posted

teoria jest taka że prace w sezonie letnim lub precyzyjnie na jego początku łatwo znaleźć ale to jest też kwestia szczęścia jak masz dobry język to już połowa sukcesu , inną sprawą jest znalezienie pracy dobrze płatnej która umożliwi odrobienie wyjazdu szybko to już inna bajka.

Posted

Chyba bede musial zrezygnowac ze swojego samodzielnego wyjazdu. Moja znajoma powiedziala mi ze w tego typu wyjazdach ,jesli jedzie sie po raz pierwszy , to nikt mi pracy nie da bez social security number. A zatem zanim go dostane do 4-6tyg. nic nie bede mogl robic. Czy jest to prawda?

Czy jak sie jedzie po raz pierwszy to tez mozna pracowac w tylko 1 pracy az do czasu gdy sie wyrobi ten SSN?

PRosze o oswiecenie mnie gdyz to powazna decyzja i nie chce postąpić pochopnie i głupio !.

Posted

ssn da się załatwić od 10 dni już to po pierwsze po drugie przy aplikacji o ssn mozna poprosić o tymczasowy ssn z tego co mi wiadomo, ale fakt moim zdaniem trzeba mieć łeb na karku by jechać pierwszy raz do usa i odrazu na independet ja bym się chyba nie odważył (: jade 3ci raz w nastepnym roku z oferta pracy od biura, tylko u mnie jest specyficzna dość sytuacjia bo wybieram się do HI

Posted

Ja mam 20 lat i też chcę wybrać opcję Independent. Jadę po raz pierwszy i mam pewne wątpliwości, ale chyba jednak zaryzkuję, najwyżej jak nie znajdę pracodawcy w wymaganym terminie to przeniosę się na opcję Full (jest taka możliwość).

Jadę z przyjaciółką i zawsze podejmujemy dość duże ryzyko (wprawdzie staramy się je jak najbardziej zminimalizować). Byłyśmy w te wakacje w Anglii i mimo głośnych narzekań o brak pracy (nawe w tej miejscowości, w której się znalazłyśmy) miałyśmy ją już po tygodniu. Dodam, że byłyśmy tam pod koniec lipca, więc w jednym z najgorszych okresów na szukania zatrudnienia.

Uważam, że jeśli ktoś naprawdę chce i do tego jest zdeterminowany i przebojowy (w miarę) no i oczywiśćie pozytywnie nastawiony to na pewno się uda :lol:

Ps.

Formalności jednak nawet duża chęć nie przeskoczy, więc jak się dowiesz czegoś więcej o SSN--> daj znać ;)

Pozdrawiam :D

Posted

Może mi ktos więcej napisać o SSN ?? Tzn jak mozna zalatwic tę sprawę przy wyjeździe independent. I po jakim minimum czasie mozna zaczac prace..

Najlepiej to kontakt GG: 1511375...

I czy to SSN mozna wyrobic w kazdym miescie ?? Bo ja planuje jechac na za[beeep]e 3000mieszkancow..

Posted

hej w malych miejscowosciach nie ma mozliwosci wyrobienia SSN ale zawsze gdzies w okolicy jest jakies wieksze miasteczko gdzie takie sprawy mozna zalatwic wiec to nie jest problem.:D

jesli chodzi o czas to tak jak pisala Mingan mozna zalatwic w ciagu 10-14dni no chyba ze masz pecha i Twoje dokumenty sie gdzies zapodzieja to wtedy niestety czekasz dluzej (moja kolezanka czekala 2 miesiace- ale to byl rzadki wyjatek).

jesli chodzi o prace bez SSN to przewaznie bez niego Cie nie zatrudnia. wtedy mozesz pracowac tylko u tego pracowacy z ktorym masz contract i nawet zaswiadczenie ze oczekujesz na wystawienie SSN nic nie pomoze. niestety....

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...