9TMARE Posted January 4, 2007 Report Share Posted January 4, 2007 Obecnie studiuje na kierunku administracja publiczna jednak zaraz po szkole mam zamiar wyjechac do USA. Na wakacje 2006 byłem przez 4 miechy pod NYC (wize mialem na pol roku)...oczywiscie sie w hameryce zakochałem ale nie o tym bede pisał. Niestety do kraju powrociłem ale nie na dlugo... Mam nastepujace plany aby wziasc na rok, 2 lata szkole jezykową a pozniej wziasc sie za studia w usa. Narazie moj angielski jest całkiem dobry chociaz do studiowania musze go podszkolic. Chciałbym robic cos zwiazanego z policja, ponoc jest taki kierunek jak "Criminal Justice". i teraz moje pytanie brzmi: czy lepiej jest jak najszybciej wyjechac do usa i zaczac tam wszystko od poczatku czy np: dokonczyc tutaj studia i sie transferowac. Jak widzicie mozliwosci transferu czy jest szansa aby z administracja w polsce mogł robic cos z policja tam, czy po takiej szkole przyjeliby mnie gdzies do w miare dobrej szkoły i np: zaczalbym nauke od 2,3 roku? Jakie jest prawdopodobienstwo ze mnie przyjmą i czy znacie jakies podobne przypadki. Prosze o pomoc, bo bedac w usa probowalem sie dowiedziec jak najwiecej ale ciezka było. Nie wiem co mam robic czy wyjezdzac juz w czerwcu i probowac cos dzialac od poczatku czyli studia min 4 lata czy poczekac skonczyc szkole i sie transferowac? Nie ukrywam ze zalezy mi na czasie, jednak jako tako zycie chcialbym sobie poukladac przez 30, a nie siedziec w ksiazkach w wieku 32 lat. No i sprawa druga czy taki okres 2 lat w szkole jezykowej nie przeszkodzilby mi w transferze? I sprawa trzecia, do wybitnie uczacych sie raczej nie naleze wiec stypendium naukowe hehehe mi nie grozi, z placeniem po 30 000 usd rocznie raczej odpada planuje poprostu uczyc sie jezyka, pracowac no i szukac żony (do usa jade sam, ma do kogo ale chce zaczac zycie calkowicie po swojemu gdzies w w NYC)...czy zieleona karta wystaczy abym mogl starac sie o znizki w studiowaniu w usa czy potrzebuje odrazu obywatelstwa, bo w tym przypadku slyszalem rozne wersje, ze majac zielona place 100% i musze byc obywatelem, ale slyszalem tez ze moga mi darowac wiekszosc kosztow nawet bedac na zielonej, w podaniu albo w rozmowie zaznaczam ze przyjechalem, powiedzmy 2 lata temu, pracuje legalnie i jestem w ciezkiej sytuacji.... Sorry za duza ilosc pytan ale nie wiedzialem od czego zaczac wiec waliłem całym zestawem:) Pomozcie, powiedzcie co wiecie i doradzcie co jest lepsze. Jechac juz teraz czy konczyc szkole tu...(gdzie dla samej ideii w polsce to nie mam ochoty siedziec) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.